direct naar inhoud van 2.5 De locaties
Plan: Heteren-Centrum
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1734.0043HTRNhtrncentru-ONHE

2.5 De locaties

2.5.1 Het Dorpsplein

Na de sloop van de Koningin Julianaschool, de sporthal en de Bongerd is sprake van een open terrein, omgrensd door de Flessestraat aan de oostzijde, de Narcissenstraat aan de zuidkant, de Rauwendaal aan de westkant en de Onze Lieve Vrouwestraat aan de noordkant. Stedenbouwkundig gezien is het de juiste plek voor het creëren van een plein, als nieuw "hart" van het centrumgebied gekoppeld aan de historische routes van de Onze Lieve Vrouwestraat en Dorpsstraat. Het plein wordt stedenbouwkundig begrensd door twee nieuwe wanden met een winkelfunctie op de begane grond en appartementen op de tweede en derde bouwlaag. Aan de zuidoostzijde van het plein vormt een kleiner bouwvolume met winkelruimten op de begane grond een verbinding met de Beemdhof. De massa van dit gebouw beantwoordt ruimtelijk de nieuwbouw aan de overzijde van de Flessestraat.

De locatie als geheel reageert op de omgeving. De bebouwing aan de zuidkant van de Onze Lieve Vrouwestraat en langs de Rauwendaal voegt zich met twee-onder-een-kap woningen en vrijstaande huizen in de typologie van het lint. Op de hoek van de Rauwendaal en de Narcissenstraat wordt, op de kop van de groene ruimte aan de narcissenstraat, een bouwvolume gedacht met appartementen. Tegenover de laagbouwwoningen van het oostelijk deel van de Narcissenstraat komen eengezins- rijenwoningen, zie figuur 2.4.

afbeelding "i_NL.IMRO.1734.0043HTRNhtrncentru-ONHE_0005.png"  
Figuur 2.4: typologie bebouwing op het dorpsplein  

Er hebben een aantal distributie planologische onderzoeken (DPO) plaatsgevonden om te bepalen wat verantwoord is van de nieuw toe te voegen vierkante meters detailhandel. En wat zijn globaal de (economische) effecten van de beoogde invulling en wat betekent dit voor de bestaande detailhandelsstructuur.

Uit de onderzoeken wordt geconcludeerd dat het dorpscentrum na aanpassing voldoende potentie heeft om een volwaardig pakket voorzieningen te bieden. Er is ruimte om het bedrijfsvloeroppervlak uit te breiden met 1250 tot 1500 m². Binnen voorgenoemde uitbreiding valt een uitbreiding van 300 tot 350 m² voor de bestaande supermarkt.

Functies
Op de locatie dorpsplein zijn de navolgende functies aan de orde:

  • Ca. 1200 m² commerciële en publieksgerichte voorzieningen;
  • Ca. 25 appartementen;
  • 2 woningen boven winkels;
  • 4 eengezinsrijenwoningen;
  • 4 twee-onder-één-kapwoningen;
  • 2 vrijstaande woningen.

Verkeersaspecten
Op het plein staat de verblijfskwaliteit centraal, met name aan de randen en in de verbinding voor langzaam verkeer naar de Beemdhof. Naast de bebouwing wordt het plein ruimtelijk ingekaderd door een nieuwe boombeplanting. Binnen dit kader is de parkeervoorziening voor het winkelend publiek voorzien. Het parkeren voor de appartementen boven de winkels en aan de Rauwendaal vindt plaats op het binnenterrein van het westelijk deel. De overige parkeerbehoefte wordt geaccommodeerd door middel van haaks- en langsparkeren langs de omliggende straten. Om een ongewenste vermenging van parkeren ten behoeve van de winkels met die van de (bestaande) en nieuwe woningbouw te voorkomen wordt de Narcissenstraat losgekoppeld van de Flessestraat: het oostelijk deel van de Narcissenstraat loopt voor gemotoriseerd verkeer dood.

2.5.2 De Beemdhof

De architectonische verschijningsvorm van de huidige supermarkt is zeer gedateerd. Gezien de doelstelling om te komen tot een opwaardering van het centrum in ruimtelijke, functionele en architectonische zin is hier een aanzienlijke transformatie aan de orde. De supermarkt blijft gehandhaafd op de huidige locatie met een geringe uitbreiding in noordelijke en westelijke richting. Met deze uitbreidingen ontstaat de mogelijkheid om zowel aan de noordzijde als aan de westzijde appartementen toe te voegen boven de winkel waardoor een nieuwe gevel ontstaat en de uitstraling verbeterd kan worden zie figuur 2.5. De entree van de aangepaste supermarkt zal aan noordwestzijde worden gesitueerd, waardoor deze zich beter richt op de verbinding met de toekomstige winkels aan het plein. De huidige opstal van de Rabobank zal in de ontwerpopgave worden meegenomen.

afbeelding "i_NL.IMRO.1734.0043HTRNhtrncentru-ONHE_0006.png"  
Figuur 2.5: typologie bebouwing bij de Beemdhof  

Functies
Op de locatie Beemdhof is sprake van de volgende functies:

  • ca. 300 m² uitbreiding supermarkt/bloemenwinkel;
  • ca. 500 m² maatschappelijke voorzieningen, incl. opstal Rabobank;
  • 11 appartementen (maisonnettes).

Verkeersaspecten
Met de uitbreiding van de supermarkt wordt de parkeervoorziening die nu langs de Flessestraat is gelegen in omvang teruggebracht. Het grootste aantal parkeerplaatsen wordt gerealiseerd op een meer centraal gelegen parkeerplaats aan de noordzijde, op de locatie van het oude postkantoor. Om menging van het parkeren voor omwonenden en winkelend publiek te beperken wordt de directe verbinding voor autoverkeer naar de woonbuurt de Beemdhof afgesloten. De bevoorrading van de supermarkt wordt op de huidige plaats aan de Olieakkerstraat gehandhaafd, maar beter ingepast.

2.5.3 De Haafakkers

Het terrein dat is vrijgekomen na de verhuizing van de school de Haafakkers wordt ingevuld met 8 twee-onder-een-kap woningen: vier woningen ten zuiden van de Meidoornstraat en vier langs de noordkant van de Prinsenhof. Zoals ten noorden en zuiden van deze locatie ook het geval is, worden de zijgevels gericht naar de groenzone van de Flessestraat. Zie figuur 2.6.

afbeelding "i_NL.IMRO.1734.0043HTRNhtrncentru-ONHE_0007.jpg"  
Figuur 2.6: typologie bebouwing bij de Haafakkers  

Functies
Op de locatie Haafakkers is sprake van 8 twee-onder-één-kapwoningen.

2.5.4 De Klimboom

De locatie van de Klimboom zal conform zijn huidige situatie worden bestemd. Door deze conserverende bestemmingswijze wijzigt er op deze locatie niets.

2.5.5 Liefkenshoek

Met de sloop van de bibliotheek aan de Hyacintenstraat / Irisstraat komt aan de noordwestzijde van het huidige verzorgingcomplex een locatie beschikbaar voor de realisering van ca. 31 (zorg)appartementen. De bouwvorm is een T-vormig blok en past in de meer grootschalige bebouwing in de directe omgeving, zie figuur 2.7. Voor het parkeren zal gebruik gemaakt worden van het her in te richten bestaande parkeerterrein aan de noordzijde. De hoofdentree van het appartementenblok is gelegen in de oksel van het gebouw.

afbeelding "i_NL.IMRO.1734.0043HTRNhtrncentru-ONHE_0008.jpg"  
Figuur 2.7: typologie bebouwing bij Liefkenshoek  

Functies
ca. 31 appartementen.

2.5.6 Schoutenkamp

Na de verhuizing van het peuterdorp en het gebouw van de Judovereniging ontstaat ruimte voor één vrijstaande woning aan de oostkant van de Schoutenkamp en twee twee-onder-één kapwoningen grenzend aan het voormalige schoolgebouw. De vrijstaande woning aan de oostzijde voegt zich op logische wijze in de bestaande karakteristiek. Zie figuur 2.8. De twee-onder-één-kapwoningen voegen zich in de rooilijn van het voormalige schoolgebouw. De omzoming van de groene ruimte wordt hierdoor compleet gemaakt.

afbeelding "i_NL.IMRO.1734.0043HTRNhtrncentru-ONHE_0009.jpg"  
Figuur 2.8: typologie bebouwing bij Schoutenkamp  

Functies
Op de locatie Schoutenkamp is sprake van
2 twee-onder-één-kapwoningen
1 vrijstaande woning

2.5.7 Flessestraat/hoek Kamperfoeliestraat

Het bestemmingsplan voorziet in de terugplaatsing van één woning op de plek waar enige jaren geleden een woning is afgebroken. De open ruimte krijgt hiermee een logische invulling, die voortbouwt op de bestaande woonbebouwing langs de Kamperfoeliestraat, zie figuur 2.9. De woning zal worden geplaatst in de bestaande rooilijn van de Kamperfoeliestraat.

afbeelding "i_NL.IMRO.1734.0043HTRNhtrncentru-ONHE_0010.jpg"  
Figuur 2.9: typologie bebouwing op de hoek Kamperfoeliestraat – Flessestraat  

Functies
Eén vrijstaande woning.