Plan: | Nagtegael |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1731.Nagtegael-VST1 |
Bestemmingsplan Nagtegael 2000
In het bestemmingsplan "Nagtegael 2000" is voor de wijk Nagtegael bij recht ruimte voor 481 (nieuwe) woningen. In dat bestemmingsplan is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen naar 600 woningen. Van deze wijzigingsbevoegdheid is inmiddels gebruik gemaakt, waardoor er op dit moment 600 woningen gerealiseerd mogen worden binnen deze nieuwbouwwijk.
Bouwprogramma's
Om een goede invulling van de wijk te waarborgen, heeft de ontwikkelaar de afgelopen jaren telkens per fase een bouwprogramma opgesteld. Deze bouwprogramma's zijn met de gemeente afgestemd, waarna de gemeente hiermee heeft ingestemd. Deze bouwprogramma's bevatten voor de fasen IA, IB en II gezamenlijk 417 woningen. Op ca. 15 woningen na, zijn deze allemaal gerealiseerd. Fase IA, IB en II beslaan het totale gebied van de wijk ten westen van het Linthorst Homankanaal.
Fase III
In 2011 is er een bouwprogramma voor fase III opgesteld. Dit is het gebied tussen het spoor en het Linthorst-Homankanaal. Binnen de huidige plancapaciteit mogen hier maximaal 183 woningen (600-417) gebouwd worden, waarvan er op dit moment ruim 50 gerealiseerd zijn. Het betreffende bouwprogramma is op navolgende schets te zien.
Afbeelding: Schets fase 3
Voorgaand aangegeven bouwprogramma levert een goed stedenbouwkundig plan, waarbij sprake is van een diversiteit aan woningtypes (vrijstaande, 2^1-kap en rijenwoningen) en een diversiteit aan kaveloppervlakten. Daarnaast is er sprake van een goede verhouding tussen uitgeefbaar terrein, openbaar groen, water en infrastructuur en wordt de kwaliteit van het al gerealiseerde deel van de wijk doorgetrokken.
Extra woningen
Na invulling van fase III met 183 woningen, blijft echter een aanzienlijk gebied “over”. Dit is het oranje gekleurde gebied op bovenstaande schets. Dat er ruimte overblijft, viel eigenlijk wel te verwachten. Het oorspronkelijke stedenbouwkundige plan voor de woonwijk ging namelijk uit van realisatie van 800 woningen. Dat was een plan waarbij al sprake was een ruim opgezette woonwijk met veel ruimte voor (openbaar) groen. Oorspronkelijk was het dan ook de bedoeling om in de wijk 800 woningen toe te staan, maar bij het opstellen van het bestemmingsplan bleek dat de woningbehoefte in Beilen binnen de planperiode (10 jaar) lager lag. Daarom is er bij vaststelling van het bestemmingplan in het jaar 2000 voor gekozen om een maximale plancapaciteit van 600 woningen op te nemen en geen 800.
Nu er feitelijk ruimte overblijft, ligt het voor de hand om extra woningen binnen het plangebied toe te staan voor de komende planperiode. Voor de komende planperiode van 10 jaar bestaat er immers een nieuwe woningbehoefte, die blijkt uit het (concept) Woonplan Midden-Drenthe 2012-2020. Daarnaast past het binnen een goede ruimtelijke ordening en zuinig ruimtegebruik om “resterende ruimte” binnen bestaand bebouwd gebied te gebruiken om te voorzien in de behoefte aan nieuwe woningen. Andere oplossingen voor het “restgebied”, zoals het vergroten van de kavels of het ongebruikt laten van dit gebied, passen niet binnen deze uitgangspunten.
Op basis van de woningbehoefte voor de komende periode in combinatie met een goed stedenbouwkundig plan, wordt de plancapaciteit voor Nagtegael in voorliggend bestemmingsplan daarom uitgebreid met maximaal 65 woningen. Het stedenbouwkundig plan is op navolgende schets weergegeven, waarbij wel wordt opgemerkt dat er nog een zekere mate van flexibiliteit mogelijk is.
Zuidelijke rand van IB en II
Met de invulling van de huidige plancapaciteit is de zuidelijke rand van zone IB en II (de voormalige “zone Landheer") nog (vrijwel) niet ontwikkeld. In het voorliggende bestemmingsplan heeft deze hele zone een bouwstrook waar 6 woningen mogen worden gerealiseerd. Een van de uitgangspunten van Nagtegael is, dat er een goede overgang plaatsvindt tussen de woonwijk en het buitengebied. Met slechts 6 woningen is het erg lastig om deze overgang goed vorm te geven. Het ligt daarom in de verwachting dat de plancapaciteit in de toekomst verder zal worden uitgebreid. Op dit moment is dit echter nog niet aan de orde. Hiervoor is te zijner tijd een aparte planologische regeling vereist.
Aanvulling beeldkwaliteitsplan
Er is voor de ontwikkeling van fase 3 een nieuw beeldkwaliteitsplan opgesteld (maart 2012). De fasen 1 en 2 zijn expliciet de drager van de beeldkwaliteit van de volgende fase. Hierbij is het hoofduitgangspunt dat met de ontwikkeling van plannen rekening wordt gehouden met de nabijgelegen bebouwing. In het geval van Nagtegael kan bij planontwikkeling worden teruggevallen op al gerealiseerde fasen van deze wijk. Het beeldkwaliteitsplan is opgenomen in Bijlage 8.