direct naar inhoud van 2.2 Functionele structuur van het plangebied
Plan: Hoogersmilde
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1731.Hoogersmilde-VST1

2.2 Functionele structuur van het plangebied

2.2.1 Bebouwing

Bebouwingslint

Zoals beschreven in hoofdstuk 2.1 heeft het dorp zich langzaam ontwikkeld langs de Drentsche Hoofdvaart. De structuur van Hoogersmilde wordt ook nu nog sterk bepaald door de Hoofdvaart. De Rijksweg die parallel aan de Hoofdvaart ligt is daarbij de balangrijkste ontsluiting van het gebied. Deze Rijksweg verbindt Hoogersmilde met Smilde en Bovensmilde. De dorpen vormen samen een bebouwingslint van 16 kilometer lang, waarin Hoogersmilde het kleinste dorp is.

Uitbreiding Adriaan Pauwstraat EO

Aan de oostzijde van de Hoofdvaart zijn in de jaren vijftig van de vorige eeuw 65 traditionele woningen gebouwd. De woningen staan achter het oorspronkelijke lint aan de straten: Adriaan Pauwstraat, de Mr. M. Alewijnstraat en de Van Veenstraat.

Om plaats te maken voor nieuwbouw zijn hier eind 2010, 38 woningen gesloopt. Het gebied wordt momenteel opnieuw ontwikkeld, waarbij eenzelfde aantal woningen terug zal komen.

afbeelding "i_NL.IMRO.1731.Hoogersmilde-VST1_0003.png"

Afbeelding 2: Uitbreidingsplan Hoogersmilde uit 1960

Uitbreiding in zuidwestelijke richting

Uit het uitbreidingsplan van 1960 blijkt dat de woningen aan de oostzijde van de Hoofdvaart reeds gebouwd zijn. Ook aan de westzijde zijn achter het lint inmiddels woningen gebouwd langs de Schultestraat en de omgeving daarvan.

De uitbreidingsrichting is in het plan ook duidelijk vastgelegd met een dikke zwarte lijn en is met name zuidwest georiƫnteerd. Dit gebied komt overeen met de uitbreiding van 1983.

Vervolgens is in 2002 een bestemmingsplan vastgesteld voor een nieuwe uitbreiding richting de Bosweg. Deze uitbreiding is gericht op de bouw van 47 woningen. Inmiddels is dit plan grotendeels gerealiseerd.

afbeelding "i_NL.IMRO.1731.Hoogersmilde-VST1_0004.png" afbeelding "i_NL.IMRO.1731.Hoogersmilde-VST1_0005.png"

Afbeelding 3: Uitbreidingsplan 1983 Afbeelding 4: Uitbreidingsplan 2002

Verkeersontsluiting

Hoogersmilde wordt met name ontsloten door de Rijksweg N371. Door middel van deze weg zijn de andere Smilde's aan de noordkant en Diever en Dwingeloo aan de zuidkant te bereiken. Via de Twee provinciƫnweg (N381) wordt het dorp ontsloten richting Beilen en de A28 aan de oostkant en Friesland (Appelscha, Oosterwolde) aan de westkant.

Op lager schaalniveau zijn vooral de Schultestraat, de Bosweg en de meester Ulehakestraat van belang. De Pieter Hummelenbrug verbindt beide oevers van de Hoofdvaart met elkaar.

Het openbaar vervoer bestaat in het dorp uit twee buslijnen.

Groen

Zowel wat betreft de hoeveelheid groen als de hoeveelheid bomen per inwoner, scoort Hoogersmilde het slechtst van alle dorpen in Midden-Drenthe. Tussen de Cliffortstraat en de Bosweg is een groene zone met een langzaamverkeersroute en speelvoorzieningen. Belangrijk is de landschappelijke overgang tussen nieuwbouw en Bosweg door middel van een royale groenstrook. De waterpartijen in de nieuwbouwwijk hebben een natuurvriendelijk karakter. Aan de noordwestzijde liggen de sportvelden van Hoogersmilde.