direct naar inhoud van 3.4 Conclusie en onderbouwing locatie keuze
Plan: Sluis Cavelot
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1714.004bpcav10-VG01

3.4 Conclusie en onderbouwing locatie keuze

Conclusie beleidskader

Project Cavelot is de vertaling van het provinciaal en gemeentelijk beleid voor de beoogde opwaardering van het toeristisch-recreatief aanbod in Cadzand en Cadzand-Bad. Met het project wordt invulling gegeven aan de ambitie om Cadzand-Bad weer als stijlvolle familie badplaats op de kaart te zetten. Dit wordt gedaan door een verblijfsrecreatief gebied in te richten met een kwalitatief hoogwaardige uitstraling dat jaarrond opengesteld is. Als zodanig is project Cavelot beleidsmatig verankerd in het provinciaal beleid (Omgevingsplan) en het gemeentelijk beleid (Ontwikkelingsplan Cadzand-Bad).

Onderbouwing locatiekeuze

De keuze voor de locatie Cavelot komt voort uit een combinatie van de beschikbare ruimte vanuit het beleidskader, de eigendomssituatie, de hiervoor geschetste behoefte om Cadzand-Bad weer als badplaats “op de kaart te zetten” en de daarbij behorende voorgenomen revitalisering van Cadzand-Bad. Om substantieel bij te kunnen dragen aan de opwaardering van de kern Cadzand-Bad is het noodzakelijk dat de beoogde ontwikkeling van verblijfsrecreatie op een natuurlijke wijze aansluit op de reeds bestaande kern en daarmee onderdeel uit gaat maken van die kern. De locatiekeuze is hierbij mede voortgekomen uit de beperkte beschikbare ruimte grenzend aan de kern Cadzand-Bad. Aan de noord-, west- en oostzijde is uitbreiding niet mogelijk wegens:

  • de aanwezigheid van de zee (Natura 2000-gebied Westerschelde & Saeftinge) aan de noordzijde;
  • de aanwezigheid van Natura 2000-gebied ’t Zwin aan de westzijde;
  • reeds aanwezige verblijfsrecreatie aan de oostzijde en de wens om de beoogde verblijfsrecreatieve ontwikkeling in de directe omgeving van de bestaande voorzieningen en het hart van Cadzand-Bad te realiseren.