Plan: | Sluis Cavelot |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1714.004bpcav10-VG01 |
Omgevingsplan Zeeland
De kerngedachte van het Omgevingsplan is dat ontwikkelingen de ruimte moeten krijgen, maar wel met kwaliteit. Daarbij heeft de provincie een onderverdeling gemaakt in gebieden die bescherming behoeven en gebieden waar ruimte is voor een nadere afweging. Het plangebied valt onder deze laatste categorie.
In het Omgevingsplan is de aanwijzing van West Zeeuws-Vlaanderen als Belvedèregebied nader uitgewerkt. Het plangebied en de omgeving vallen binnen de provinciale begrenzing van het Belvedèregebied In het Omgevingsplan zijn de karakteristieken van het gebied omschreven. De beleidsstrategie van de provincie voor dit gebied is het versterken van de samenhang en de herkenbaarheid van de elementen. Dit is een voorwaarde voor het inpassen van nieuwe ontwikkelingen in het gebied.
In het Omgevingsplan wordt aangegeven waar de provincie concentratie van recreatie voorstaat. Het gaat daarbij vooral om de kustgebieden. In het achterland wil de provincie ruime ontwikkelingsmogelijkheden bieden voor nieuwe innovatieve, recreatieve initiatieven. Uitgangspunt bij grootschalige recreatieve ontwikkelingen is dat deze worden geconcentreerd. Ter plaatse van en direct aansluitend aan de recreatiecontracties, worden ontwikkelingen in de recreatiesector planologisch gestimuleerd. Nieuwvestiging van recreatie in de kustzone is alleen mogelijk als onderdeel van een integrale aanpak en indien deze bijdraagt aan het vernieuwingsproces en een versterking van het toeristisch-recreatieve eindproduct ter plaatse. Om ruimte te laten voor creatieve oplossingen heeft de provincie in het Omgevingsplan op voorhand geen beoogd streefbeeld vastgesteld.
Vereveningsbeleid Verevening wil zeggen dat een "rode" ontwikkeling gepaard dient te gaan met een gelijktijdige investering in de omgevingskwaliteiten, publieke voorzieningen of de ruimtelijke kwaliteit. Daarbij moet het in alle gevallen gaan om een fysiek-ruimtelijke ontwikkeling die aantoonbaar zoveel mogelijk een directe relatie heeft met initiatief of project. De gelijktijdige investering in de omgevings- of ruimtelijke kwaliteit is voorwaarde voor het bieden van de gewenste ontwikkelingsmogelijkheid. Verevening is aanvullend op het afwegingskader voor inpasbaarheid van nieuwe ontwikkelingen. Het Omgevingsplan onderscheidt twee hoofdvormen van verevening, namelijk de ruimte-voor-ruimte benadering en het investeren in omgevingskwaliteiten of publieke voorzieningen. Deze laatste categorie omvat een breed scala aan mogelijkheden, zoals het investeren in de aanleg van nieuwe landschappelijke of natuurelementen. De hoogte van de investeringsbijdrage is voor west Zeeuws-Vlaanderen concreet uitgewerkt in het gebiedsplan (zie verder). |
Natuurlijk Vitaal
Aanleiding voor het opstellen van het gebiedsplan was gelegen in een aantal knelpunten zoals stagnerende werkgelegenheid en groei van het inwoneraantal en terugloop van het voorzieningenniveau. De achterliggende gedachte van natuurlijk Vitaal is dan ook om te komen tot een algehele kwaliteitsimpuls voor de gehele regio en voor een breed scala van thema's en aspecten.
Voor het recreatieve-toeristische product wordt de impuls gezocht in het maken van een kwaliteitsslag van het bestaande aanbod. Daarnaast wordt ingezet op het uitbreiden van het huidige aanbod van zee, natuur, rust en cultuur met actieve en extensieve vormen van vrijetijdsbesteding. Dit aanbod moet verspreid worden over geheel West Zeeuws- Vlaanderen, zowel in de kustzone als in het achterland, alsmede in de kernen. Plan Cavelot is in Natuurlijk Vitaal aangeduid als locatie waar recreatieve woningbouw gerealiseerd kan worden.
Invulling vereveningsopgave voor Cavelot
Tussen de gemeente en de ontwikkelingsmaatschappij is afgesproken om de opgave voor de realisering van recreatienatuur, zoals oorspronkelijk opgenomen in het gebiedsplan West Zeeuws Vlaanderen, binnen het plan Cavelot te laten vervallen. Wel zullen in het plan Cavelot 18 ha binnenplans groen en water worden gerealiseerd. Daarnaast wordt, conform het gebiedsplan, een vereveningsbijdrage gestort door de initiatiefnemer die gelijk staat aan de € 34.000,- per bruto hectare ruimtebeslag door de recreatieve ontwikkeling van plan Cavelot. Naast deze bijdrage wordt een aanzienlijke extra bijdrage gedaan. Deze is specifiek bedoeld voor de revitalisering van Cadzand-Bad. Hiermee is voldaan aan de vereveningsopgave zoals die in het provinciale beleid en het gebiedsplan West Zeeuws Vlaanderen is opgenomen. |