direct naar inhoud van 2.3 Gemeentelijk beleid
Plan: Woonwijken bij de vesting Willemstad
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1709.wonenwillemstad03-0401

2.3 Gemeentelijk beleid

De Strategische Visie voor Moerdijk 2030

De opgaven waarvoor de gemeente gesteld staat (onder andere vanwege vergrijzing, vergroening en globalisering van toeristisch-recreatieve sector) wenst zij in de periode van 2009-2030 uit te voeren. Deze strategische visie bevat een aantal fundamentele keuzes voor de gewenste toekomstrichting van de gemeente Moerdijk. Daarnaast bevat het een aantal nieuwe randvoorwaarden op hoofdlijnen en voor de langere termijn. De strategische visie bevat de missie van de gemeente Moerdijk op weg naar 2030 en een strategie om deze te bereiken. Het is de rode draad voor het totale beleid van de gemeente Moerdijk.

StructuurvisiePlus Moerdijk (1999), Scenario Moerdijk 2020

De StructuurvisiePlus is een integraal beleidsdocument dat door de gemeente Moerdijk in 1999 is opgesteld na de gemeentelijke herindeling. Het bevat op hoofdlijnen de gemeentelijke visie op de gewenste ruimtelijke ontwikkeling van de nieuwe gemeente. In 2002 is hieraan een sociale structuurschets toegevoegd, Scenario Moerdijk 2020. Beide documenten vormen een kader voor het stadsplan Willemstad.

Behalve het kiezen van de gewenste ruimtelijke ontwikkeling van de gemeente, is de leefbaarheid in de kernen een van de centrale thema's in de StructuurvisiePlus. Dit uit zich in de volgende strategieën:

  • het aanbieden van woningen afgestemd op de kwalitatieve vraag vanuit de kernen;
  • een mobiliteitsplan afgestemd op de beschikbaarheid en bereikbaarheid van voorzieningen;
  • het bevorderen van recreatie en toerisme.

Uitbreiden vindt pas in laatste instantie plaats. Inbreiden heeft veruit de voorkeur om de ruimte zo efficiënt mogelijk te (her)gebruiken. Binnen de bebouwde kommen zijn de stedelijke functies afweegbaar. In de visie zijn ruimtes aangegeven waar nog nieuwe stedelijke functies afweegbaar zijn. Dit geldt voor het gebied ten zuidoosten van het plangebied. Hier zijn nog stedelijke functies afweegbaar met uitzondering van bedrijven.

Stadsplan Willemstad (2005)

Voor alle 11 kernen in de gemeente Moerdijk zijn onder het centrale motto 'leefbaarheid maken doe je samen', stads-/dorpsplannen opgesteld. Het stadsplan van Willemstad bevat een beschrijving van de huidige situatie, de door bewoners gewenste situatie en de maatregelen die zij voorstellen om die gewenste situatie te bereiken. Naast handhaving en uitbreiding van de huidige voorzieningen is het van belang dat er voldoende woningen gebouwd worden. Door nieuwbouw en verbouw/aanpassing van bestaande woningen moet een hoeveelheid en diversiteit aan woningen ontstaan die aan de wensen van de verschillende leeftijdsgroepen voldoet. Hierbij gaat het zowel om diversiteit in type woningen en in prijsklassen als om een goede verdeling tussen koop- en huurwoningen. Willemstad moet in 2015 voor inwoners van alle leeftijden passende en betaalbare woonruimte hebben. Zowel starters als ouderen kunnen in Willemstad (blijven) wonen. Het woningbestand is dan ook gemêleerd: zowel koop als huur, in verschillende prijsklassen en diverse typen woningen. Willemstad moet het specifieke karakter van een vestingstad in een groene, ruime omgeving behouden en waar mogelijk versterken.

Huisvesting ten behoeve van Mantelzorg (2004)

Op 27 mei 2004 heeft de gemeenteraad besloten tot het opnemen van een ontheffingsmogelijkheid in de verschillende bestemmingsplannen ten behoeve van het bieden van een huisvestingsvorm in aan- en uitbouwen en bijgebouwen van een woning, voor het verlenen van mantelzorg. Het gaat om mantelzorg aan ieder die hulpbehoevend is op het fysieke, psychische en/of sociale vlak, zonder leeftijdsgrens. Hierdoor wordt tegemoetgekomen aan sociale woonwensen, kan langer zelfstandig worden gewoond en het voorkomt isolement en vereenzaming.

Het gebruik van een aan- of uitbouw en bijgebouw komt voor het verlenen van mantelzorg te vervallen zodra de noodzaak daartoe door verhuizing of overlijden niet meer aanwezig is.

Beleidsplan Wonen 2007-2011 'Een (t)huis voor iedereen' (2007)

Het Beleidsplan Wonen 2007-2011 'Een (t)huis voor iedereen' is op 28 juni 2007 door de gemeenteraad van Moerdijk vastgesteld.

Uit het woningbehoefteonderzoek (WBO) 2006, dat onder andere als basis heeft gediend voor het Beleidsplan Wonen 2007-2011 'Een (t)huis voor iedereen', blijkt dat de inwoners van de gemeente Moerdijk het goede woonklimaat in hun gemeente waarderen. Het WBO laat zien dat circa 90% van de inwoners na verhuizing bij voorkeur in de gemeente wil blijven wonen. De gemeente wil zoveel mogelijk aan deze wens van haar burgers tegemoetkomen.

De gemeente Moerdijk behoort tot de landelijke gemeenten en heeft dienovereenkomstig tot taak ten minste te bouwen voor de opvang van de natuurlijke bevolkingsgroei. De gemeente kampt met een negatief migratiesaldo. De gemeente wil niet alleen voorkomen dat het aantal inwoners verder terugloopt, maar heeft ook de ambitie om te groeien. Immers, het draagvlak voor het behoud van de voorzieningen moet op peil blijven. Vooralsnog is de gemeente qua woningbouw gehouden aan het kader dat behoort bij een landelijke gemeente.

Door strategische nieuwbouw, gebaseerd op de woningbehoefte volgens het WBO, wordt beoogd de gewenste kwalitatieve nieuwbouw te realiseren, zodat hierdoor een zo groot mogelijke verhuisketen op gang komt en daarmee de doorstroming in de woningvoorraad wordt bevorderd.

Gebouwd wordt naar behoefte en mogelijkheden volgens het WBO en signalen vanuit de markt (woningbouwcorporaties, zorgverleners en ontwikkelaars). De behoefte is het grootst in de grotere kernen. Vandaar dat ook in deze kernen het meest gebouwd zal worden. Naast de benodigde reguliere woningbouw in de kleine kernen, waar Willemstad onderdeel van uitmaakt, is daar ook altijd ruimte voor maatwerk. Nieuwbouw en vernieuwing van de woningvoorraad dragen bij aan de evenwichtige bevolkingssamenstelling en keuzevrijheid voor de burger. Door middel van nieuwbouw in de verschillende kernen wordt beoogd meer variatie in het woningaanbod en woonmilieu te brengen.

De gemeente wil graag voor alle doelgroepen (onder andere starters en ouderen) een thuis bieden. Daarvoor is het belangrijk dat bewoners zoveel mogelijk de kans krijgen om in hun woonbehoefte in de gemeente Moerdijk te voorzien. Door voldoende woningen te bouwen en de keuzemogelijkheden te vergroten, hoeven inwoners van Moerdijk minder vaak uit te wijken naar andere gemeenten.

Het is belangrijk dat in de verschillende kernen een evenwichtige bevolkingsopbouw blijft bestaan. Een evenwichtige bevolkingssamenstelling in de gemeente is belangrijk om de leefbaarheid in stand te houden.

In de gemeente zijn voor de korte en langere termijn voldoende potentiële bouwlocaties beschikbaar om strategische nieuwbouw te realiseren.