Plan: | Noordwal West, fase 3b en 4 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1708.NoordwalWest3b4-0002 |
Bij de opstelling van bestemmingsplannen moet rekening worden gehouden met de Europese Vogel- en Habitatrichtlijn. De Vogelrichtlijn heeft betrekking op de instandhouding van alle natuurlijk in het wild levende vogelsoorten op het grondgebied van de Europese Unie. Dit houdt met name in dat de lidstaten de, naar aantal en oppervlakte voor de instandhouding van deze waardevolle dieren en planten, meest geschikte gebieden moeten aanwijzen als speciale beschermingszones. De Habitatrichtlijn beoogt de instandhouding van natuurlijke habitats en de wilde flora en fauna. Ook hier geldt dat dit met name gestalte moet krijgen door het aanwijzen van speciale beschermingszones, echter niet alleen voor vogels, maar ook voor andere dieren, alsook voor planten. Op deze wijze wordt getracht een Europese ecologische hoofdstructuur te realiseren:
De lidstaten moeten ervoor zorgen dat de kwaliteit van de speciale beschermingszones niet verslechtert en dat er geen storende factoren optreden voor de beschermde soorten. Dit betekent dat, strikt genomen, de realisering van een bestemmingsplan, bijvoorbeeld het bouwrijpmaken van een nieuwe woonwijk of bedrijfsterrein, of het aanleggen van een weg, er niet toe mag leiden dat vogels (opzettelijk) worden verontrust of dat hun nesten of andere voortplantings- of vaste rust- of verblijfplaatsen worden tenietgedaan of verstoord.
In de omgeving van de kern Vollenhove zijn twee gebieden aangewezen als beschermingsgebied. Aan de noordzijde van de kern Vollenhove is het Vollenhovermeer aangewezen in het kader van zowel de Vogel- als Habitatrichtlijn en op circa 2,5 km naar het zuidoosten ligt het Zwarte Meer, een beschermingsgebied in het kader van de Vogelrichtlijn.
De aanleg van de woonwijk heeft naar verwachting geen verstorend effect op deze gebieden. Voor het gebied bij het Vollenhovermeer kan gesteld worden dat door de ligging van de drukke Flevoweg en de kern Vollenhove tussen het plangebied en het beschermingsgebied geen verstoring optreedt voor het beschermingsgebied. Het Zwarte Meer heeft echter een open verbinding met het plangebied en wordt niet doorsneden door drukke verbindingswegen. Desondanks wordt door de afstand van circa 2,5 km tot het Zwarte Meer en de reeds gestarte bouwactiviteiten van de afgelopen jaren in het uitbreidingsgebied "Noordwal", niet verwacht dat door realisering van de woningen in voorliggende bestemmingsplan verstoring optreedt voor het Vogelrichtlijngebied.
Door Oranjewoud is in januari 2004 in het kader van het bestemmingsplan “Noordwal-West” een quickscan uitgevoerd naar de natuurwaarden in het plangebied (projectnummer 136265). Dit onderzoek is als bijlage bij dit bestemmingsplan gevoegd.
Dit onderzoek wordt nog steeds voldoende actueel geacht.
Uit dit onderzoek is gebleken dat een ontheffing bij het Ministerie van LNV diende te worden aangevraagd voor de Egel, Mol, Haas, Veldmuis, Huisspitsmuis en Woelrat en onder de amfibieën de Groene kikker, Bruine kikker en de Kleine Watersalamander. Ook bleek dat een dergelijke ontheffing diende te worden aangevraagd voor zowel de Rugstreeppad als de Kleine modderkruiper. Deze ontheffing is verkregen en is geldig tot 1 januari 2010.