direct naar inhoud van 2.4 Provinciaal beleid
Plan: Centrum Vroomshoop
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1700.BPVH2009MP0001-vas1

2.4 Provinciaal beleid

2.4.1 Omgevingsvisie Overijssel

De provincie Overijssel heeft het streekplan, verkeer- en vervoerplan, waterhuishoudingsplan en milieubeleidsplan samengevoegd tot één Omgevingsvisie. Hèt provinciale beleidsplan voor de fysieke leefomgeving van Overijssel. Eén van de instrumenten om het beleid uit deze Omgevingsvisie te laten doorwerken is de Omgevingsverordening. Beide documenten zijn op 1 juli 2009 door Provinciale Staten vastgesteld.

In de Omgevingsvisie wordt de visie op de ontwikkeling van de fysieke leefomgeving van de provincie Overijssel tot 2030 weergegeven. Het beleid staat primair in dienst van de sociaal-economische ontwikkeling van Overijssel. Dit betekent dat ruimte wordt gemaakt voor ontwikkeling van werkgelegenheid en dat hoogwaardige woonmilieus tot stand worden gebracht. Die dynamiek moet benut worden als een kans om de ruimtelijke kwaliteit en duurzaamheid te versterken.

De provincie definieert Ruimtelijke kwaliteit als: "Datgene wat ruimte geschikt maakt en houdt voor wat voor mensen belangrijk is". Of duurzamer gesteld: Wat voor mens, plant en dier belangrijk is. Ruimtelijke kwaliteit wordt gerealiseerd door naast bescherming vooral in te zetten op het verbinden van bestaande kwaliteiten en nieuwe ontwikkelingen.

De ambitie van de provincie op het vlak van de stedelijke omgeving (steden, dorpen en hoofdinfrastructuur) is het realiseren van aantrekkelijke en gevarieerde woonmilieus, die voorzien in een woonvraag. Ingezet wordt op differentiatie van woonmilieus die nu en in de toekomst voldoende ruimte bieden aan de huisvesting van alle doelgroepen. Dit stelt een duidelijke opgave zowel aan nieuwbouw als aan herstructurering. Hiervoor is een sterke gemeentelijke regie en regionale afstemming onmisbaar.

Uit de Omgevingsverordening blijkt dat het bestemmingsplan moet zijn afgestemd op de Woonvisie (2009+). Daarnaast is ten aanzien van de beschikbaarheid van voorzieningen aangegeven dat wordt ingezet op het behoud en versterken van de leefbaarheid in steden en dorpen door te sturen op de concentratie van voorzieningen en stimuleren van herstructurering. Hierbij is de kwaliteit van de openbare ruimte een belangrijk aandachtspunt.

De Provincie stuurt via de Omgevingsvisie op zuinig en zorgvuldig ruimtegebruik, ontwikkelingsperspectieven en gebiedskenmerken. Het is met name voor de ontwikkeling van nieuwe projecten van belang dat deze worden ontwikkeld aan de hand van de gebiedskenmerken en keuzes voor duurzaamheid. In de "Catalogus gebiedskenmerken", behorende bij de Structuurvisie, wordt de provincie Overijssel opgedeeld in verschillende deelgebieden/landschappen.

Delen van het plangebied vallen in de stedelijke laag binnen:

  • historische centra, binnensteden en landstadjes;
  • bebouwingsschil 1900-1955;
  • woonwijken 1955-nu.

Alle delen hebben hun eigen ambitie en sturing (norm, richting en inspiratie) waar in de verdere stedenbouwkundige uitwerking rekening mee dient te worden gehouden.

 

Over een deel van het gebied is een 'Laagvliegroute en funnel' gelegen (kaart Externe Veiligheid). De Omgevingsverordening geeft aan dat in dit gebied geen windturbines mogen worden opgericht.

afbeelding "i_NL.IMRO.1700.BPVH2009MP0001-vas1_0001.jpg"

2.4.2 Prestatie-afspraken Wonen

afbeelding "i_NL.IMRO.1700.BPVH2009MP0001-vas1_0002.png"

De provincie geeft samen met gemeenten invulling en uitvoering aan het woonbeleid in Overijssel. Gemeentelijke woonplannen spelen daarbij een centrale rol. Met de afspraken tussen de provincie en gemeenten werken provincie en gemeenten samen aan de hoofddoelstelling van het Overijssels woonbeleid: Voldoende woningen voor iedereen in de juiste kwaliteit en in een aantrekkelijk woonmilieu.

De provincie maakt met elke gemeente afspraken over de (kwalitatieve) woningbouwopgave voor de periode 2010-2015. Deze betreffen zowel nieuwbouw,  bestaande woningbouw en herstructurering.

Uitgangspunten voor de prestatieafspraken vinden hun basis in de Omgevingsvisie en de Omgevingsverordening. De volgende aspecten komen bij de afspraken  aan bod:

  • ruimtelijke kwaliteit;
  • duurzaamheid (energie) & woonkwaliteit; 
  • wonen, zorg en welzijn;
  • woningbouwprogramma; 
  • binnenstedelijke vernieuwing; 
  • Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO).

Ten aanzien van het woningbouwprogramma hebben gemeente en provincie een bouwprogramma afgesproken conform bijgevoegde tabel. Bovendien is afgesproken dat maximaal 25% van het toe te voegen programma buiten het feitelijk bebouwd gebied wordt gerealiseerd.

De geplande nieuwbouw binnen bebouwd gebied past binnen de afspraken met de provincie.

Toelichting bouwprogramma  
   
Geprognoticeerde groei op basis van Primos van 2010 tot 2015   39  
   
Bouwprogramma obv Primos 2007  
netto toevoeging aan de woningvoorraad   100  
opgaven sloop/vervangende nieuwbouw   139  
totaal bruto programma 2010-2015   104  
waarvan binnenstedelijk (75%)   35  
waarvan uitleg (25%)    
   
Bouwprogramma obv locatie behoefte (randvoorwaardelijk)  
Netto opgeleverde nieuwbouwwoningen vanaf 2010 tot 2015   512  
opgave sloop/vervangende nieuwbouw   100  
totaal bruto programma   612  
waarom binnenstedelijk (75%)   459  
waarvan uitleg (25%)   153