Plan: | Kernen Ankeveen, Kortenhoef en Nieuw-Loosdrecht |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1696.BPkernenAKNL2012-oh01 |
Normstelling en beleid
Bij ruimtelijke plannen dient ten aanzien van het aspect externe veiligheid naar verschillende aspecten te worden gekeken, namelijk:
In het externe veiligheidsbeleid wordt doorgaans onderscheid gemaakt tussen het plaatsgebonden risico (PR) en het groepsrisico (GR). Het PR is de kans per jaar dat een persoon op een bepaalde plaats overlijdt als rechtstreeks gevolg van een ongeval met gevaarlijke stoffen, indien hij onafgebroken (dat wil zeggen vierentwintig uur per dag en gedurende het hele jaar) en onbeschermd op die plaats zou verblijven. Het PR wordt weergegeven met risicocontouren rondom een inrichting of langs een vervoersas. Het GR drukt de kans per jaar uit dat een groep mensen van minimaal een bepaalde omvang overlijdt als rechtstreeks gevolg van een ongeval met gevaarlijke stoffen.
Circulaire risiconormering vervoer gevaarlijke stoffen (2004)
In de Circulaire risiconormering vervoer gevaarlijke stoffen het externe veiligheidsbeleid voor het vervoer van gevaarlijke stoffen over water, wegen en spoorwegen opgenomen.
Op basis van de circulaire is voor bestaande situaties de grenswaarde voor het PR ter plaatse van kwetsbare en beperkt kwetsbare objecten 10-5 per jaar en de streefwaarde 10-6 per jaar. In nieuwe situaties is de grenswaarde voor het PR ter plaatse van kwetsbare objecten 10-6 per jaar; voor beperkt kwetsbare objecten in nieuwe situaties geldt een richtwaarde van 10-6 per jaar. Op basis van de circulaire geldt bij een overschrijding van de oriëntatiewaarde voor het GR of een toename van het GR een verantwoordingsplicht. Deze verantwoordingsplicht geldt zowel in bestaande als in nieuwe situaties. De circulaire vermeldt dat op een afstand van 200 m vanaf het tracé in principe geen beperkingen hoeven te worden gesteld aan het ruimtegebruik.
Besluit externe veiligheid inrichtingen (2004)
Op basis van het Besluit externe veiligheid inrichtingen (hierna: Bevi) geldt voor het PR rondom een risicovolle inrichting een grenswaarde voor kwetsbare objecten en een richtwaarde voor beperkt kwetsbare objecten. Aan grenswaarden moet altijd worden voldaan, van richtwaarden kan om gewichtige reden worden afgeweken. Zowel de grenswaarde als de richtwaarde liggen op een niveau van 10-6 per jaar. Bij de vaststelling van een bestemmingsplan moet aan de grenswaarde worden voldaan en met de richtwaarde rekening worden gehouden, ongeacht of het een bestaande of een nieuwe situatie betreft.
Op basis van het Bevi geldt een verantwoordingsplicht ten aanzien van het GR in het invloedsgebied rondom de inrichting. Als oriëntatiewaarde voor het GR geldt:
De gemeente heeft een verantwoordingsplicht als het GR toeneemt en/of de oriëntatiewaarde overschrijdt.
Ook bedrijven waarop het Bevi niet van toepassing is, kunnen risico's voor de omgeving met zich meebrengen. Voor nieuwe situaties geldt voor het PR in principe een norm van 10-6 per jaar en voor bestaande situaties 10-5 per jaar. Voor het GR geldt de hierboven genoemde norm.
Vervoer van gevaarlijke stoffen
De in het plangebied gelegen route (Rading en Industrieweg tbv Pembroek BV) gevaarlijke stoffen is op 2-2-2012 door de gemeenteraad opgeheven. In het kader van het programma externe veiligheid hebben het Gewest Gooi en Vechtstreek en de Veiligheidsregio een evaluatie uitgevoerd van de routering gevaarlijke stoffen in Gooi en Vechtstreek. Daarbij is beoordeeld of de route vanuit veiligheidsoogpunt zin heeft. In veel gevallen blijkt dat niet het geval te zijn, omdat het gebod de bebouwde kom te vermijden volstaat, of omdat er geen alternatieve routes zijn. Voor Wijdemeren wordt geconcludeerd dat de huidige routering weinig tot geen meerwaarde biedt voor het verlagen van de veiligheidsrisico's. Om die reden is de route opgeheven.
Bedrijven
Het bedrijf Pembroek BV valt niet onder het Brzo en niet onder het Bevi. Er is een onderzoek uitgevoerd naar de aan te houden risicoafstanden (Risico-inventarisatie Externe Veiligheid gemeente Wijdemeren, rapportnummer 3318005, Tebodin B.V., 9 december 2005) in verband met ethanolopslag. Hieruit blijkt dat de PR 10-6-contour zich op 11 m van de ethanolopslag bevindt. Binnen 11 m van de ethanolopslag bevinden zich geen (beperkt) kwetsbare objecten (alleen het bedrijf Pembroek zelf) en deze zijn in het bestemmingsplan ook niet geprojecteerd. Het PR vormt daarom geen knelpunt.
De letale effectafstand bedraagt 45 m (invloedsgebied GR). Binnen 45 m tot de ethanolopslag liggen 2 bedrijven: BV Luchttechnische industrie Loosdrecht LTD/Eierbroederij Drost (Industrieweg 18 en 5). Het bestemmingsplan voorziet niet in nieuwe ontwikkelingen binnen het invloedsgebied voor het GR. Naast het rapport van Tebodin B.V. is overigens in de meest recente richtlijn (leidraad externe veiligheid inrichtingen) beschreven, dat de letale effectcontour van Pembroek 0 m bedraagt.
In het rapport van Tebodin (9 december 2005) wordt tevens 't Van Walderveenbad genoemd; ook deze inrichting valt niet onder het Bevi. Uit de QRA is gebleken dat de 10-6-contour maximaal 3 m bedraagt. Binnen deze contour zijn geen woningen aanwezig (rapport Tebodin, rapportnummer 3800583, 31 maart 2006). Voor de PR 10-6-contour is geen afstand aangegeven. Aangezien de publicatie Bedrijven en milieuzonering (VNG, 2009) voor overdekte zwembaden een richtafstand voor gevaar aangeeft van 10 m, wordt ervan uitgegaan dat de PR 10-6-contour zich niet buiten deze afstand zal bevinden. De dichtstbijzijnde woning bevindt zich op 10 m afstand tot het zwembad, zodat hier geen sprake is van een knelpunt wat PR betreft het plaatsgebonden risico.
In het rapport wordt een letale effectafstand aangegeven van 60 m (invloedsgebied GR); binnen deze afstand bevindt zich een aantal woningen. Het bestemmingsplan voorziet niet in nieuwe ontwikkelingen binnen het invloedsgebied van het GR en heeft dus geen invloed op de hoogte van het GR.
Vuurwerk
Aan de Nootweg 55 en Stichts End 38 wordt rond oud en nieuw consumentenvuurwerk verkocht. De opslagcapaciteit van vuurwerk in deze bedrijven bedraagt minder dan 10.000 kg vuurwerk. Er wordt voldaan aan de veiligheidsafstanden uit het Vuurwerkbesluit.
Ingevolge het in 2002 in werking getreden Vuurwerkbesluit, dient ook via het spoor van de ruimtelijke ordening expliciet aandacht te worden besteed aan de veiligheidsafstanden die gelden voor vuurwerkopslag. In dit bestemmingsplan is in een algemeen gebruiksvoorschrift de opslag van meer dan 10.000 kg vuurwerk als een vorm van strijdig gebruik aangemerkt (in deze gevallen geldt op basis van het Vuurwerkbesluit een veiligheidsafstand van 20 m en meer tussen de deuropening van de opslagplaats en (geprojecteerde) kwetsbare objecten).
Aan situaties waarin niet meer dan 10.000 kg consumentenvuurwerk wordt opgeslagen, wordt in het kader van dit bestemmingsplan niet expliciet aandacht besteed. De hiervoor geldende veiligheidsafstand is dusdanig klein (8 m), dat hieraan in de meeste gevallen kan worden voldaan onder andere door het treffen van bouwkundige maatregelen. Nadere regulering kan via het milieuspoor (vergunning of melding) plaatsvinden.
Vanzelfsprekend is handel in en opslag van consumentenvuurwerk uitsluitend toegestaan, wanneer dit past binnen de bestemming die aan de betreffende gronden is gegeven.
Verantwoordingsplicht groepsrisico
Het GR als gevolg van de diverse risicovolle activiteiten is laag. In het bestemmingsplan worden geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk gemaakt, zodat het GR niet toeneemt. De genoemde inrichtingen vallen niet onder het Bevi zodat het GR hier niet berekend hoeft te worden.
Zelfredzaamheid
In het gebied bevinden zich in het algemeen geen personen met een lage zelfredzaamheid (zoals in ziekenhuizen). Er is sprake van laagbouw, welke gemakkelijker is te ontvluchten dan hoogbouw.
Bestrijdbaarheid
De wegen rond de inrichtingen hebben voldoende capaciteit om het gebied te kunnen evacueren en om hulpdienstverlening het gebied in te laten komen. De bron (de inrichting) en de belaste omgeving (invloedsgebied) zijn goed bereikbaar vanaf de omliggende wegen. De brandweerkazerne ligt op relatief korte afstand van het Pembroek: binnen 5 minuten kan de brandweer in geval van nood aanwezig zijn.
Maatregelen ter beperking van het groepsrisico
Voor de gemeente Wijdemeren wordt een risico-inventarisatiekaart opgesteld. Door het bundelen van informatie over risicovolle inrichtingen kan in de toekomst een meer integraal beleid gevoerd worden ten aanzien van deze inrichtingen en de (groeps)risico's die zij veroorzaken.
Conclusie
Het GR is verantwoord.
LPG-tankstation
Buiten het plangebied ligt ter hoogte van de kruising Loodijk-Hollands End een tankstation met verkoop van LPG. Dit tankstation ligt op een dermate grote afstand van het plangebied dat het vanuit het oogpunt van externe veiligheid niet relevant is.