direct naar inhoud van 5.1 Waterhuishouding
Plan: Oppad 2
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1696.BP1600oppad22012-va00

5.1 Waterhuishouding

5.1.1 Algemeen

Waterbeheer

In het plangebied wordt het waterbeheer gevoerd door het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht, Waternet neemt daarbij de uitvoering van het waterbeheer voor zijn rekening. De rioleringstaak binnen het plangebied valt onder de verantwoordelijkheid van de gemeente Wijdemeren.

Beleid

Op verschillende bestuursniveaus zijn de afgelopen jaren beleidsnota's verschenen aangaande

de waterhuishouding, allen met als doel een duurzaam waterbeheer (kwalitatief en

kwantitatief). Deze paragraaf geeft een overzicht van de voor het plangebied relevante nota's,

waarbij het beleid van het waterschap nader wordt behandeld.

Europa:

  • Kaderrichtlijn Water (KRW)

Nationaal:

  • Nationaal Waterplan (NW)
  • Waterbeleid voor de 21ste eeuw (WB21)
  • Nationaal Bestuursakkoord Water (NBW)
  • Waterwet

Provinciaal:

  • Provinciaal Waterplan

Waterschapsbeleid

In het Waterbeheerplan 2010-2015 beschrijft het waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV) haar drie hoofdtaken zorg voor veiligheid achter de dijken, zorg voor voldoende water en zorg voor schoon water. Daarnaast voert AGV in zijn beheersgebied taken uit die de waterschappen aanduiden als maatschappelijke neventaken. Voor AGV zijn dat vaarweg- en nautisch beheer, faciliteren van het recreatief medegebruik van wateren en dijken, zorg voor natuurwaarden en bevordering van cultuurhistorische, landschappelijke, en architectonische waarden. De beleidsvoorbereidende, uitvoerende en administratieve taken heeft AGV opgedragen aan de stichting Waternet. Dit waterbeheerplan gaat over de waterschapstaken van AGV, waarbij AGV wel steeds het oog houdt op de samenhang van deze taken met het geheel van waterketen- en watersysteemtaken, ofwel de watercyclus. Tevens geeft dit waterbeheerplan aan de opgaven vanuit de KRW en vanuit het Nationaal Bestuurakkoord Water (NBW-actueel). Uitwerking van het beleid vindt plaats in gebiedsplannen (peilbesluiten, wateradviezen en beheer en onderhoudsplannen).

Kader Richtlijn Water

De KRW is inmiddels geimplementeerd in Nederlands beleid. Bovendien heeft het waterschap een plan gemaakt voor de waterlichamen binnen het beheergebied, het "KRW-deel waterbeheerplan". Voor dit plangebied zijn de doelen en afspraken voor de twee waterlichamen "Loosdrechtste Plassen" en "Ster en Zodden" van belang.

5.1.2 Situatie plangebied

Bodem en grondwater

Volgens de Bodemkaart van Nederland bestaat de bodem ter plaatse uit veengronden Er is sprake van grondwater trap II Dat wil zeggen een gemiddelde laagste grondwaterstand van 0,4 m – NAP en een gemiddelde hoogste grondwaterstand tussen de 0,5 en 0,8 m – NAP.

Watersysteem

In de wijdere omgeving van het plangebied liggen twee waterlichamen die vallen onder de Kader Richtlijn Water. Het betreffen de Loosdrechtse Plassen en de Ster en Zodden. Het bestemmingsplan heeft geen invloed op de toestand van deze waterlichamen. De KRW-doelen met bijbehorende maatregelen voor wat betreft deze waterlichamen zijn opgenomen in het 'Waterbeheerplan Amstel, Gooi en Vecht (AGV) 2010-2015 Europese Kaderrichtlijn Water (KRW)'.

Verandering verhard oppervlak

In de huidige situatie is het plangebied grotendeels verhard. Aan de noordzijde van het plangebied is bebouwing aanwezig. Het overige deel van het plangebied is ingericht als parkeerterrein.

afbeelding "i_NL.IMRO.1696.BP1600oppad22012-va00_0014.jpg"

Oppervlakteberekening bestaande situatie en nieuwe situatie (indicatief)

Het plangebied heeft een oppervlakte van circa 2.920 m2.

In de huidige situatie is er een verhard oppervlak van circa 2.137m2

In de nieuwe situatie is er een verhard oppervlak van circa 1.541 m2

Met de herinrichting van het terrein naar woongebied neemt de oppervlakte verhard terrein dus af. Bij de ontwikkeling van het plangebied bestaat er dus geen verplichting tot de aanleg van watercompensatie.

Afvalwaterketen en riolering

Conform de Leidraad Riolering en vigerend waterschapsbeleid is het voor nieuwbouw gewenst een gescheiden rioleringsstelsel aan te leggen zodat schoon hemelwater niet bij een rioolzuiveringsinstallatie terecht komt. Afvalwater wordt aangesloten op de bestaande gemeentelijke riolering. Voor hemelwater wordt de volgende voorkeursvolgorde aangehouden:

  • hemelwater vasthouden voor benutting,
  • (in-) filtratie van afstromend hemelwater,
  • afstromend hemelwater afvoeren naar oppervlaktewater,
  • afstromend hemelwater afvoeren naar AWZI.

Bij de verdere uitwerking van dit plan tot een bouwplan zal het afkoppelen van regenwater het uitgangspunt zijn. Het schone hemelwater afkomstig van schone oppervlakken - zoals het dak - zoveel mogelijk infiltreren in de bodem of worden afgevoerd via een gescheiden rioolstelsel.

Om verontreiniging van afstromend hemelwater, oppervlaktewater en grondwater te voorkomen zal duurzaam te bouwen als uitgangspunt worden nagestreefd. Dit houdt concreet in het voorkomen van het gebruik van uitlogende materialen zoals lood, zink, koper, bitumineuze materialen en geïmpregneerd hout.

Waterkering

Een aantal dijken in de omgeving heeft volgens de Keur van het Hoogheemraadschap een waterkerende functie. De Oud-Loosdrechtsedijk heeft deze functie niet. Er is dus geen belang van een waterkering in het geding.

5.1.3 Conclusie

Het verminderen van het verhard oppervlak, en het afkoppelen van het schoon regenwater komt de waterhuishuidkundige situatie ten goede. Het aspect waterhuishuiding staat de beoogde ontwikkeling niet in de weg.