direct naar inhoud van 3.4 Regionaal beleid
Plan: perspectiefplan Boeren Nieuw Buinen
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1681.05BP0005-VG01

3.4 Regionaal beleid

3.4.1 Agenda voor Veenkoloniën

De Veenkoloniën vormen een uniek gebied dat door mensenhanden is gekneed en gevormd. Diverse ontwikkelingen, zoals verminderde EU-steun voor de akkerbouw en een afname van de werkgelegenheid, vormen een bedreiging voor het gebied. Vanwege die bedreiging is in december 2000 de Commissie Hoekstra in het leven geroepen. Deze commissie constateerde een aantal sociaaleconomische en ruimtelijke problemen zoals eenzijdigheid, afhankelijkheid en een negatief imago.

De Agenda voor de Veenkoloniën (hierna: Agenda) is het antwoord van de regio op het advies van de Commissie Hoekstra. De Agenda omvat een samenhangende visie op hoofdlijnen en een programma met concrete maatregelen voor het Veenkoloniaal gebied. Het gaat om zeven economische, sociale en fysieke maatregelen, die zijn vertaald in zestien concrete projecten. Het gebied waarvoor de Agenda wordt opgesteld omvat het veenkoloniale deel van de gemeenten Aa en Hunze, Hoogezand-Sappemeer, Menterwolde, Veendam, Pekela, Borger-Odoorn, Stadskanaal, Vlagtwedde en Emmen. Naast deze gemeenten werken in de Stuurgroep Agenda voor de Veenkoloniën de provincies Groningen en Drenthe en de waterschappen Hunze en Aa's, en Velt en Vecht samen.

GebiedsProgramma Agenda Voor de Veenkoloniën, onderdeel Agribusiness

Van oudsher is er een belangrijke economische rol in de Veenkoloniën weggelegd voor de agrarische sector. De agrarische sector zal zich de komende jaren sterk richten op het stimuleren van innovatieve methoden en producten, en het versterken van de landbouw vanuit de mogelijkheden die het Veenkoloniale landschap biedt. Kortom, een duurzame en veilige sector met een uitstekend economisch perspectief.

Binnen het thema Agribusiness heeft de stuurgroep van de Agenda vijf projecten gedefinieerd. De stuurgroep voert projecten uit, die aan de ene kant zijn gericht op innovatie en vernieuwing en aan de andere kant als doel hebben het ondernemersklimaat in de regio te verbeteren. Verder is er vanuit de Agenda voor de Veenkoloniën een netwerk gestart, waarin kennis over het gebied en daarbuiten wordt uitgewisseld. Daarin staat ook afstemming met landelijke kennis en expertise centraal.

Het project 'Boeren Nieuw Buinen' waar dit bestemmingsplan uit voortkomt, is één van de projecten.

Deelrapportage Toekomstvisie Veenkoloniën
De deelrapportage Toekomstvisie Veenkoloniën verdeelt het Veenkoloniale gebied in een aantal deelgebieden. Het plangebied is gelegen in het 'Centraal Veenkoloniaal gebied'. In de visie wordt aangegeven dat nu de landbouw onder druk staat, het de uitdaging is om een nieuw evenwicht te vinden tussen landbouw en andere functies. Door de grootschalige landbouw in de regio zal de landbouw de ruimte moeten houden, zowel voor schaalvergroting alsmede om hen tegen de beperkingen vanuit regelgeving te wapenen. Dit zal onder andere leiden tot een (gedeeltelijke) ontmenging van landbouw en woonfuncties.