Plan: | perspectiefplan Boeren Nieuw Buinen |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1681.05BP0005-VG01 |
Sinds enige jaren werkt een aantal agrariërs uit het bebouwingslint van Nieuw Buinen aan verplaatsing van hun bedrijfsactiviteiten. Het gebied rondom de Tweederdeweg Zuid is uitgekozen als (her)vestigingslocatie voor deze bedrijven. Om deze ontwikkeling in goede banen te leiden is een stuurgroep en een projectgroep ingesteld, waarbinnen verschillende partijen zitting hebben. De resultaten van de werkzaamheden van de projectgroep en de stuurgroep hebben ertoe geleid dat de gemeente Borger-Odoorn besloten heeft medewerking te verlenen aan de hervestiging van agrarische bedrijven aan de Tweederdeweg Zuid.
Drie bedrijven (akkerbouwbedrijf, melkveehouderijbedrijf en een pluimveehouderij) hebben concrete plannen voor de ontwikkeling van bedrijfsactiviteiten rondom de Tweederdeweg Zuid. Daarnaast zijn er plannen om een energiebouwblok op te richten. Voor de verplaatsing van het akkerbouwbedrijf en het melkveehouderijbedrijf zijn inmiddels twee bestemmingsplannen gemaakt, maar de gemeente wil voor het totale gebied rondom de Tweederdeweg Zuid één bestemmingsplan hebben, waarin alle ontwikkelingen worden meegenomen. De perceelgerichte plannen komen daarmee te vervallen. Het onderhavige bestemmingsplan voorziet hierin en is daarmee de planologisch-juridische regeling waarin de voorgestelde agrarische ontwikkelingen rond de Tweederdeweg Zuid mogelijk worden maakt.
Akkerbouwbedrijf, Noorderdiep 276
Het akkerbouwbedrijf aan het Noorderdiep 276 is van oorsprong een traditioneel Veenkoloniaal akkerbouwbedrijf. Zeven jaar geleden heeft het bedrijf de lijn ingezet op verbreding, met name in de bloembollenteelt. Een deel van het 140 ha tellende bedrijf is vrijgemaakt van aardappelmoeheid (dit door middel van inundatie) en beplant met een scala van voorjaarsbloeiers.
Tulp en krokus zijn op dit moment de hoofdteelten maar ook narcissen en hyacinten zijn positief beproefd en zullen waarschijnlijk te zijner tijd weer opgenomen worden in het bouwplan. Er is eveneens ruimte voor bijvoorbeeld een proef met huisverkoop snijbloemen, en een proefhoek teelt Fritillaria. Een nieuwe innovatieve teelt is die van Saffraan.
Het pootgoed dat door het bedrijf wordt geproduceerd, wordt verscheept naar Afghanistan. De saffraan doet daar dienst als vervanger van de papaverteelt.
Met in het achterhoofd de ruimere vruchtwisseling mogelijkheden die het bedrijf biedt kan de familie de bloembollen op een milieuvriendelijke wijze telen. De reguliere akkerbouwgewassen zoals zetmeelaardappelen, suikerbieten en graan zijn echter nog steeds onmisbaar voor dit bedrijf.
Een groot knelpunt dat de bedrijfsontwikkeling op dit moment belemmert is de plaats van het bedrijf tussen de beide diepen in Nieuw Buinen, het enige agrarische bedrijf dat niet in lijn ligt met de overige agrarische bedrijven. De gebouwen liggen tussen het Noorderdiep en het Zuiderdiep met als directe buren: een basisschool, een bank, een tandartsenpraktijk en een voet-therapeutisch centrum. Met het in acht nemen van de plannen van de gemeente om de school te sluiten en op deze locatie woningbouw te gaan ontwikkelen, lijkt het uitgesloten dat duurzame bedrijfsontwikkeling kan plaatsvinden op deze plek. Ontwikkeling, lees uitbreiding van de gebouwen, is juist wat het bedrijf nodig heeft. Overal is letterlijk te zien dat het bedrijf op slot zit. Elk vrij stukje ruimte is benut. Er is een ernstig tekort aan opslagruimte, elders wordt daarom (tijdelijk) ruimte gehuurd voor de opslag van materiaal (machines en kisten). Dit levert weer extra vervoersbewegingen tussen het bedrijf en de opslaglocatie. Binnenkort stopt echter de overeenkomst voor het gebruik van de opslaglocatie.
Maar ook een (gewenste) ontwikkeling als verbreding in de bloembollenteelt is niet mogelijk op deze locatie.
Vooral op initiatief van de gemeente is de laatste vijf jaar gezocht naar mogelijkheden om op een andere locatie het bedrijf verder te ontwikkelingen. Door knellende regelgeving van o.a. de provincie (geleidelijk verplaatsen is niet mogelijk) is dit tot op heden niet gelukt.
Stagnatie en inkrimpen (in teelt en personeel) is dan ook het gevolg geweest.
Melkveehouderij, Noorderdiep 71
Aan het Noorderdiep 71 ligt het melkveebedrijf van de familie Van der Meer met ca. 75 stuks melkrundvee en jongvee. Het bedrijf is grondgebonden, maar kenmerkt zich door een versnipperde verkaveling, ± 25 ha grond ligt achter deze boerderij (huiskavel) en zestien ha aan de overzijde van het lint. Het melkveebedrijf wordt ingeklemd door collega-veehouders met aan de ene zijde een meststierenbedrijf en aan de andere zijde twee melkveehouders met o.a. een inplaatser van buiten het gebied. Bovendien bevinden in een straal van 50 meter van het bedrijf een rouwcentrum en een actieve Samen op weg-kerk, met bijbehorende gebouwen die deels een dorpshuisfunctie vervullen. De inrit van het bedrijf ligt direct nabij de toegang en de parkeervoorzieningen van de genoemde gebouwen.
Uitbreiding op de huidige locatie is niet mogelijk gezien het de omvang van het huidige bouwblok Deze is niet toereikend. Eventuele (minimale) uitbreiding zal bovendien de weidegang in gevaar brengen. De weidegang is voor de ondernemers een belangrijk aspect van het bedrijf.
Het bedrijf is in het haalbaarheidsonderzoek verplaatsing en samenwerking boeren Nieuw-Buinen in opdracht van gemeente Borger-Odoorn en de agenda van de Veenkoloniën 22-12-2005 (ARCADIS, DLV groen&ruimte en NLTO-projecten) erkend als knelgeval. Met de huidige milieuregels heeft het bedrijf zijn grenzen qua groei bereikt.
De ongunstige verkaveling van het bedrijf is eveneens een knelpunt. Niet alleen vanuit bedrijfseconomisch oogpunt is dit onwenselijk (inefficiënt), maar ook ten aanzien van verkeersveiligheid en geluidsbelasting naar de omgeving (de eerder genoemde overburen) is dit geen wenselijke situatie. De huidige verkaveling dwingt de ondernemer om met zware landbouwvoertuigen een groot aantal verkeersbewegingen uit te voeren door het bebouwingslint van Nieuw Buinen. Hier gaat hier onder andere om mesttransport. Al met al kan dit leiden tot gevaarlijke verkeerssituaties, in het lint maar ook bij de inrit van het bedrijf. Door de verplaatsing zullen de transportbewegingen afnemen en de verkeersveiligheid verbeteren.
Het bedrijf is al jaren op zoek naar nieuwe mogelijkheden (locaties) om de noodzakelijke groei te realiseren.
Pluimveehouderij, Noorderdiep 101
De pluimveehouderij aan het Noorderdiep 101 heeft in totaal een omvang van 245.000 stuks pluimvee (vleeskuikens) en 40 ha akkerbouw.
De activiteiten zijn verdeeld over vier locaties, allen zelfstandige inrichtingen:
Het bedrijf is in het haalbaarheidsonderzoek verplaatsing en samenwerking boeren Nieuw-Buinen in opdracht van gemeente Borger-Odoorn en de agenda van de Veenkoloniën 22-12-2005 (ARCADIS, DLV groen&ruimte en NLTO-projecten) erkent als knelgeval.
Het is duidelijk dat het bedrijf zich kenmerkt door een sterke verspreiding van de activiteiten.
De verkeersbewegingen die nodig zijn voor de aan- en afvoerbewegingen van onder andere mest en voer leggen daarnaast een behoorlijke druk op het bebouwingslint.
De hoofdlocatie (complex) kenmerkt zich door een ongunstige ligging in het lint; vlakbij het toekomstige uitbreidingsplan van de gemeente Borger-Odoorn en de gemeente Stadskanaal: De Drentse Horn. Een gebied waar op termijn woningen met natuurontwikkeling moet komen. Door de huidige economische situatie is dit plan getemporiseerd. De ontwikkeling wordt uitgevoerd via kleinere deelplannen. Het bedrijf zal daardoor afbouwen op de huidige locatie.
Om de steeds stijgende kosten en dunner wordende marge het hoofd te bieden maar ook om te voldoen aan de normen voor dierwelzijn en te kunnen blijven voldoen aan de wettelijke normen aangaande geur en geluid zijn investeringen gedaan die over de komende 15 jaar volledig afgeschreven worden. Voor de langere termijn zijn additionele investeringen noodzakelijk. Gezien de verspreide ligging van de locaties is het inefficiënt om deze investeringen in de huidige bedrijfssituatie te doen, bijvoorbeeld door de stallen op te waarderen. Ook dit bedrijf is al enige jaren op zoek naar een geschikte ontwikkellocatie zodat op termijn de agrarische activiteiten op twee planologisch deels wegbestemd kunnen worden zodat deze onder het overgangsrecht komen te vallen. De mogelijkheden dit het voorliggende bestemmingsplan bieden zullen niet leiden tot toename van geur en ammoniak in totaal. Deze aspecten zullen verbeteren in de bestaande lint wat een positief effect op de leefbaarheid heeft.