Plan: | Recreatieterreinen |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1676.00007BpArg-vast |
Het is verplicht om met nieuwe bestemmingsplannen rekening te houden met de mogelijke aanwezigheid van archeologische waarden.
Verdrag van Malta
In Europees verband is het zogenaamde 'Verdrag van Malta' tot stand gekomen. Uitgangpunt van dit verdrag is het archeologisch erfgoed zo veel mogelijk te behouden. Waar dit niet mogelijk is, dient het bodemarchief met zorg ontsloten te worden. Bij het ontwikkelen van ruimtelijk beleid moet het archeologisch belang vanaf het begin meewegen in de besluitvorming. Hiertoe wordt, naast de in ontwikkeling zijnde regelgeving en beleid, een economische factor toegevoegd. De kosten voor het zorgvuldig omgaan met het bodemarchief, dus de kosten voor inventarisatie, (voor)onderzoeken, bodemonderzoek en documentatie, worden door de initiatiefnemer betaald.
Beleidsplan Archeologie, gemeente Schouwen-Duiveland (2008)
In 2008 heeft de gemeente Schouwen-Duiveland het beleidsplan Archeologie vastgesteld (raadsvergadering van 28 februari 2008). Dit archeologiebeleid is voorzien van een gedetailleerde beleidskaart, gedetailleerder dan de Indicatieve Kaart Archeologische Waarden (IKAW), zie figuur 4.2.
Figuur 4.2. Beleidskaart archeologie (bron: Past2Present)
Op deze beleidskaart zijn de volgende deelgebieden onderscheiden:
De onderzoeksgebieden A en B en de AMK-terreinen dienen te worden voorzien van een eigen dubbelbestemming. Aan deze dubbelbestemmingen zijn de onderzoeksverplichtingen gekoppeld die hiervoor zijn benoemd.
Facetbestemmingsplan Archeologie, gemeente Schouwen-Duiveland (2009)
Op 29 oktober 2009 is het archeologiebeleid door middel van dubbelbestemmingen in het facetbestemmingsplan "Archeologie" vastgelegd.
De gronden binnen het plangebied bevinden zich, conform de Beleidskaart archeologie (zie figuur 4.2), in vijf van de zes type deelgebieden: Rijksmonument, Archeologisch waardevol gebied B, Onderzoeksgebied A, Onderzoekgebied B en Geen onderzoekgebied. Voor de gronden met de aanduidingen Rijksmonument, Archeologisch waardevol gebied B, Onderzoekgebied A en Onderzoeksgebied B zijn vier dubbelbestemmingen met onderzoeksverplichtingen in het bestemmingsplan opgenomen (artikel 'Waarde Archeologie-1', Waarde Archeologie-3', 'Waarde Archeologie-6' en 'Waarde – Archeologie-7'). Tevens zijn in de dubbelbestemmingen wijzigingsbevoegdheden opgenomen waarmee, nadat de aanwijzing als beschermd rijksmonument vervalt of indien uit archeologisch onderzoek blijkt dat ter plaatse geen archeologische waarden aanwezig zijn, de begrenzing van de dubbelbestemming gewijzigd kan worden.
Door het opnemen van een dubbelbestemming voor archeologische waarden wordt een adequate bescherming geboden aan de archeologische waarden die in het plangebied voorkomen. Vanuit het aspect archeologie bestaan er geen belemmeringen voor onderhavig bestemmingsplan.