Plan: | Bestemmingsplan Nuland Oost |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1671.BPKM2011DN000044-01VA |
Beleid
In de Nota Ruimte, die in april 2004 is verschenen, zijn door de ministeries van VROM, LNV, V&W en EZ de principes voor de ruimtelijke inrichting van Nederland vastgelegd. In de Nota Ruimte zijn het beleid uit de Structuurvisie Groene Ruimte 2 en de hoofdlijnen van het ruimtelijk beleid uit de Vijfde Nota over de ruimtelijke ordening meegenomen. Hoofddoel van het nationaal ruimtelijk beleid is ruimte te scheppen voor de verschillende ruimtevragende functies op het beperkte oppervlak dat ons in Nederland ter beschikking staat.
In de Nota Ruimte worden vier algemene doelen geformuleerd:
Een uitgangspunt van het beleid is dat in iedere gemeente voldoende ruimte wordt geboden om te voorzien in de natuurlijke bevolkingsaanwas. Dat geldt ook voor meer landelijke gebieden, waar vooral starters en ouderen moeite hebben om aan een geschikte woning te komen, waardoor de sociale samenhang onder druk komt te staan. Behalve voor de eigen bevolkingsaanwas, moet iedere gemeente ook voldoende ruimte bieden voor de lokaal georiënteerde bedrijvigheid. Hierbij gaat de voorkeur uit naar bundeling van verstedelijking en economische activiteiten. Dit betekent dat nieuwe bebouwing voor deze functies grotendeels geconcentreerd tot stand komt. Dat wil zeggen in bestaand bebouwd gebied, aansluitend op het bestaande bebouwde gebied of in nieuwe clusters van bebouwing daarbuiten. De ruimte die in het bestaande stedelijke gebied aanwezig is, moet door verdichting optimaal worden gebruikt.
Voor bedrijventerreinen is zo'n 10 jaar geleden een zogenoemd afwegingskader opgesteld in de vorm van de SER-ladder. Het doel van de SER-ladder is de kwaliteit van bestaande bedrijventerreinen te verhogen en het beslag van nieuwe bedrijventerreinen op de schaarse groene ruimte zo veel mogelijk te beperken. Het uitgangspunt is dat nieuwe bedrijventerreinen pas worden aangelegd als de ruimte op bestaande terreinen optimaal is benut en het ruimtegebruik daar is geïntensiveerd.
Overwegingen
De gemeente Maasdonk kiest er voor het huidige bedrijventerrein De Terp te herstructureren door drie grote bedrijven uit te plaatsen dan wel de bedrijfsactiviteiten ter plaatse te beëindigen. De vrijgekomen ruimte kan worden benut door nieuwe bedrijven. Ook wordt nu nog als agrarisch bestemde gronden liggend binnen het bedrijventerrein De Terp positief als bedrijventerrein bestemd. Daarmee is sprake van verdere intensivering van bestaand stedelijk weefsel. Het ruimtegebruik van het bestaande bedrijventerrein wordt op deze wijze maximaal geoptimaliseerd. Tevens wordt beoogt een kwaliteitswinst te behalen door een nieuwe stedenbouwkundige structuur op te zetten waardoor het huidige rommelige karakter van het bedrijventerrein kan worden omgebogen in een goed functioneel bedrijventerrein met lichte bedrijvigheid. Dit maakt het bedrijventerrein De Terp tot een toekomstvast terrein en aantrekkelijk voor (blijvende) vestiging van bedrijven.
De nieuwe woonwijk wordt gerealiseerd aansluitend aan bestaande bebouwing binnen de kern Nuland. Daarnaast is in het onderhavige plan sprake van een bundeling van verschillende functies, namelijk wonen en bedrijventerrein.
Conclusie
De voorgenomen ruimtelijke ontwikkelingen zijn in overeenstemming met de nota Ruimte.
De Kaderrichtlijn water (hierna: Krw) is een Europese richtlijn gericht op de verbetering van de kwaliteit van het oppervlakte- en grondwater. De Krw is sinds december 2000 van kracht en maakt het mogelijk om verontreiniging van oppervlaktewater en grondwater internationaal aan te pakken. Doel is in 2015 de kwaliteit van het oppervlakte- en grondwater in orde te hebben. In het verleden zijn vele Europese richtlijnen op het gebied van water verschenen. De Krw moet in deze verschillende soorten regels meer eenheid brengen.
De Kaderrichtlijn Water vindt zijn doorwerking in het waterbeleid van de gemeente en het waterschap.
De Vierde Nota Waterhuishouding (1999) beschrijft de hoofdlijnen van het rijksbeleid voor de waterhuishouding. Hoofddoelstelling is het hebben en houden van een veilig en bewoonbaar land en het instand houden en versterken van gezonde en veerkrachtige watersystemen, waarmee een duurzaam gebruik blijft gegarandeerd. Hierbij zijn van belang:
De Vierde Nota Waterhuishouding vindt zijn doorwerking in het waterbeleid van de gemeente en het waterschap.
De Europese Unie heeft het initiatief genomen voor 'Natura 2000', een samenhangend netwerk van beschermde natuurgebieden op het grondgebied van de lidstaten van de EU. Dit netwerk vormt de hoeksteen van het EU-beleid voor behoud en herstel van biodiversiteit. Alle gebieden die zijn beschermd op grond van de Vogel- en/of Habitatrichtlijn zijn ook aangegeven als Natura 2000-gebied. Het is niet toegestaan om zonder vooraf toegekende vergunning nieuwe activiteiten in deze gebieden uit te voeren. Nederland heeft haar Natura 2000-gebieden officieel aangemeld bij de Europese Unie.
Het plangebied ligt niet in een Natura 2000-gebied dan wel in een Vogel- en/of Habitatrichtlijngebied. Ook in de nabijheid van het plangebied liggen geen dergelijk gebieden. Er zijn dan ook geen negatieve effecten te verwachten op Natura 2000-gebieden.