direct naar inhoud van 3.5 Groenstructuur
Plan: Kernen Roerdalen
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1669.BPKERNEN2012-OH02

3.5 Groenstructuur

3.5.1 Herkenbosch

Van de groenstructuur is de bomenstructuur dominant aanwezig in Herkenbosch. Monumentale structuren zijn aanwezig aan de Kasteellaan en de Daelenbroekweg. Een andere opvallende bomenstructuur bevindt zich aan de Aan de Vier Gebroeders en de Europalaan West en Centrum. Het toegepaste openbaar groen in de woonwijken verschilt per wijk. Tussen de Europalaan West en de Reestraat wordt de hoofdstructuur gevormd door de groenzone tussen de Jagerstraat en de Heuvelstraat. De groenzone is ingericht met Dennen en Berken waartussen zich seniorenwoningen bevinden. Aan de oostzijde van het dorp zijn tussen de Schaapsweg en de Daelenbroekweg kleinere parkjes aanwezig.

In de florabuurt, ten zuiden van de Hoofdstraat/Daelenbroekweg, varieert de kwaliteit van het openbaar groen, mede als gevolg van de stedenbouwkundige opzet van de wijk. Het gedeelte van de buurt ten westen van de Kasteellaan kent een bijzonder groen karakter.

Ten oosten van de Kasteellaan ontbreekt een duidelijke eenheid in de groenstructuur, mede door het feit dat straatbomen, zowel in tuinen, in kleine boomspiegels als in ruime boomspiegels met onderbeplanting, aanwezig zijn. Aan de oostzijde van het dorp wordt het straatbeeld gedomineerd door met bos begroeide kavels waarop zich villa's bevinden. Een openbare groenstructuur ontbreekt hier. Herkenbosch gaat hier naadloos over in het aangrenzende bos op de Zandbergen.

Aan de zuidzijde van het dorp is kasteel Daelenbroeck gelegen. Het kasteel wordt omgeven door bomenrijen en lanen. Met name de buitenrand van het kasteelterrein, die bestaat uit een singel van bomen, bezit geen hoge beeldkwaliteit door de afwisseling tussen Fijnsparren en loofbomen.

afbeelding "i_NL.IMRO.1669.BPKERNEN2012-OH02_0033.jpg"

Groenstructuur Herkenbosch (Bron: Groenstructuurplan Roerdalen DEEL I inventarisatie en analyse, december 2009)

3.5.2 Melick

De aanwezige groenstructuur is verspreid en bestaat voornamelijk uit bomen. Aan de westzijde van de N293/Heinsbergerweg is een hoogte aanwezig waarop het kerkhof is gelegen. Door de hoge ligging, de aanwezige kapel, de omringende historische bebouwing, waaronder de lager gelegen Tonnedenhof, en de monumentale bomen heeft deze plek een bijzonder en monumentaal karakter.

De N293/Heinsbergerweg zelf wordt gekenmerkt door een relatief jonge beplanting met Moeraseiken, hagen, gazons en bodembedekkers op de middengeleiders. De beplanting heeft een duidelijke structurerende werking.

De inrichting van de openbare ruimte is opgedeeld in de laanbeplanting aan de Kerkstraat, de groenzone aan de Benhardlaan, het verharde gedeelte met groenelementen voor de winkels aan de Marijkelaan, het parkeervlak op de Markt en de trappartij met groenornamenten voor de winkels en het appartementencomplex.

De groenstructuur in de woonwijken tussen de John F Kennedysingel en de Dorpsstraat varieert in kwaliteit en samenstelling. Opvallend is het contrast tussen de inrichting van de Parklaan ter hoogte van de kruising met de Jacques Schreursstraat, schalen met eenjarigen, verharding en vakbeplantingen, en de heringerichte omgeving van de nieuwe Brede school met het verdiept gelegen park.

De wijk ten oosten van de Markt wordt aan de randen gedomineerd door vakbeplantingen, terwijl ten noorden en westen van de Markt de gazons in het openbaar groen domineren.

De aanwezige bomenstructuur staat grotendeels in beplantingsstroken of gazons.

De nieuwbouwwijk en de bestaande buurt nabij de Linderstraat zijn voorzien van enkele goed ingerichte en onderhouden groenstroken die de buurt een groen karakter geven.

Nabij de Brede school gaat de groenstructuur van Melick naadloos over in de groenstructuur van het buitengebied. Hier is de relatie tussen Melick en het aangrenzende Melickerveld goed zichtbaar. Deze noordelijke dorpsrand is daarmee anders van karakter dan de zuidelijke dorpsrand. Is de groenstructuur en de bebouwing aan de noordzijde gericht op het buitengebied, aan de zijde van de Melicker Ohé is de bebouwing geheel met de rug naar het buitengebied gekeerd en zijn alleen smalle corridors aanwezig, daar waar veldwegen de verbinding vormen tussen de Dorpsstraat en de Ohé. Dit verschil tussen de zijde van het rivierdal en de zijde van de velden is in alle dorpen van de gemeente Roerdalen in meer of mindere mate aanwezig.

afbeelding "i_NL.IMRO.1669.BPKERNEN2012-OH02_0034.jpg"

Groenstructuur Melick (Bron: Groenstructuurplan Roerdalen DEEL I inventarisatie en analyse, december 2009)

3.5.3 Montfort

Een aantal straten is voorzien van een bomenstructuur bestaande uit knotacacia's, die passen bij het krappe straatprofiel en de aanwezige oude boerderijen. De Markt is nagenoeg volledig verhard en maakt daardoor een vrij stenige indruk. Verspreid zijn enkele bomen aanwezig.

De woonwijk oostelijk van de Markt wordt gekenmerkt door de hogere ligging ten opzichte van de Markt. De straten zijn deels voorzien van een bomenstructuur. Aan de noordzijde wordt de woonwijk begrensd door een steilrand die de overgang naar het Vlootbeekdal markeert. Op de steilrand is een houtkant aanwezig die de woonwijk afschermt van het aangrenzende agrarische gebied. Aan de bebouwingszijde is nog een groenstrook aanwezig waarin een grote variatie aan wintergroene beplanting aanwezig is.

De Dijk vormt de verbinding tussen de oude stad Montfort en het noordelijk gelegen kerndeel 'Aan de Berg'. De Dijk zelf is voorzien van een bomenrij. Vanaf de Dijk is uitzicht aanwezig over het Vlootbeekdal in de richting van 't Sweeltje. Aan de westzijde van de Dijk is het Vlootbeekdal nauwelijks beleefbaar vanwege de bebouwing, de parkeerplaatsen en het door groen omgeven sportterrein.

Aan de noordzijde van het Vlootbeekdal is het kerndeel 'Aan de Berg' gelegen. Montfort gaat hier bijna naadloos over in de bossen van de Craanberg en Landgoed Rozendaal. Bomenstructuren zijn aanwezig langs de Waarderweg, de Mariaveld en de Linnerweg. Aan de Waarderweg staat een oude bomenrij bestaande uit Eiken.

De openbare ruimte in de woonwijk ten westen van de Rozendaalseheide valt op door het gebruik van 'gravel' als verharding langs de weg. Het openbaar groen bestaat naast een bomenstructuur uit twee parkjes en enkele groenstroken met naast wintergroene beplantingen enkele bloeiende accenten waaronder Rozen.

Aan de oostzijde van Montfort is tussen Mariaveld en de Heistersweg een nieuwbouwwijk gelegen. Deels is reeds een bijpassende groenstructuur aanwezig.

afbeelding "i_NL.IMRO.1669.BPKERNEN2012-OH02_0035.jpg" Groenstructuur Montfort(Bron: Groenstructuurplan Roerdalen DEEL I inventarisatie en analyse, december 2009)

3.5.4 St. Odiliënberg en Reutje

De basiliek wordt aan de zijde van het Kerkplein omgeven door een groenstrook bestaande uit wintergroene blokhagen, verruigd gras en vervallen rozenperken.

Het nabijgelegen Raadhuisplein wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van Leilindes, en verschillende typen bloembakken. Centraal voor het voormalige Raadhuis ligt een fontein die tevens voorzien is van enig bijpassend groen.

De Hoofdstraat en het noordelijke deel van de Pastoor Siebenstraat zijn voorzien van een bomenstructuur bestaande uit Ginkgo's. Op de kruising van de Hoofdstraat en de Pastoor Siebenstraat is een pleintje met een kapel aanwezig. De kapel wordt geflankeerd door twee Lindes. Daarnaast zijn enkele plantvakken en bloembakken aanwezig.

De aanwezigheid van openbaar groen in de woonwijken varieert sterk per wijk. Groene verbindingen binnen de wijken zijn aanwezig in de vorm van de Veestraat en de Bosserveldweg. De Veestraat is duidelijk herkenbaar als holle weg met een consequente bomenstructuur en vakbeplantingen op de flanken die voornamelijk bestaan uit wintergroene soorten. Langs de Bosserveldweg staan Eiken in een brede gazonstrook.

In de wijk tussen de Bosserveldweg en de Hagelkruisweg zijn tevens enkele groenstroken/parkjes aanwezig die gedeeltelijk als speeltuin zijn ingericht en gedeeltelijk met kijkgroen zijn vormgegeven. De samenhang tussen de verschillende groenelementen aan de Schepelstraat is afwezig doordat geen eenheid aanwezig is in soortgebruik en plaatsing van de beplanting in de groenstrook of in de verharding. Tussen de Bosserveldweg en de Postweg is slechts in beperkte mate een groenstructuur aanwezig, waardoor veel straten kaal ogen bij eveneens een gebrek aan beeldbepalende particuliere bomen en struiken in de voortuinen.

De molen van Verbeek is geheel ingebed in het bebouwde gebied. De directe omgeving van de molen bestaat uit openbaar groen. Dit is voornamelijk grasland.

In de wijk aan de zuidoostzijde van Sint Odiliënberg zijn nagenoeg alle straten voorzien van openbaar groen. Dit bestaat zowel uit bomenstructuren, gazons en plantvakken, als uit een centraal gelegen park met een grote vijver.

Aan de westzijde van Sint Odiliënberg is het landgoed Hoosden gelegen. Het door bos omgeven huis Hoosden maakt een vervallen indruk. Aan de oostzijde van Sint Odiliënberg is het landgoed Freymersen gelegen. Beide landgoederen zorgen ervoor dat Sint Odiliënberg aan de rand een bijzonder groen karakter heeft.

afbeelding "i_NL.IMRO.1669.BPKERNEN2012-OH02_0036.jpg" Groenstructuur St. Odiliënberg (Bron: Groenstructuurplan Roerdalen DEEL I inventarisatie en analyse, december 2009)

Reutje

In de kern Reutje is een groenstrook gelegen welke is bestemd als 'Groen'.

3.5.5 Posterholt

De omgeving van de kerk wordt gekenmerkt door een inrichting met strakke door hagen omgeven plantvakken, die tevens de parkeerplaats afschermen van de straat. Deze locatie vormt door deze kwalitatief goede inrichting van het openbaar groen een waardevolle plek in het dorp. Oostelijk van het hart van het dorp is nog een plein gelegen, dat wordt omgeven door oude Lindes. Op het Raadhuisplein, staat het voormalig raadhuis. Op het plein zijn diverse bomen aanwezig, deels in gazon. Het plein heeft daarmee een functionele, maar sobere inrichting. Ook de oude markt in Posterholt heeft een vergelijkbare sobere inrichting.

De wegenstructuur van Posterholt wordt gekenmerkt door de Hoofdstraat die voorzien is van een verspreide bomenstructuur en de Heerbaan/Margrietlaan die wordt gekenmerkt door een breed wegprofiel met een laanbeplanting die grotendeels in een berm staat tussen de rijweg en het trottoir. De laanbeplanting bestaat voornamelijk uit forse zuilvormige Haagbeuken en ter plekke van het Raadhuisplein uit gekandelaberde Platanen. Aan de Hoofdstraat zijn voornamelijk Eiken en Lindes aanwezig. Aan de zijde van de Roermondseweg staan nog enkele oude Eiken.

Zuidoostelijk van de Streekelsweg zijn de straten in de woonwijken voor een groot deel voorzien van openbaar groen. Het betreft zowel bomenrijen, boomgroepen als vakbeplantingen.

Ten noordwesten van de Streekelsweg is de openbare groenstructuur in de woonbuurten beperkt tot enkele groenstroken bestaande uit lage vakbeplantingen en een boomgroep. Tussen de Roermondseweg en de Burgemeester Geradtsstraat is in de wijk een bomenstructuur aanwezig die staat in uit het asfalt gezaagde boomspiegels.

Alle boomspiegels in het dorp zijn voorzien van een bodembedekkende beplanting. Daarnaast zijn op enkele plekken, zoals langs de Hoofdstraat, vergelijkbaar kleine plantvakken aanwezig bij parkeervakken.

afbeelding "i_NL.IMRO.1669.BPKERNEN2012-OH02_0037.jpg"

Groenstructuur Posterholt (Bron: Groenstructuurplan Roerdalen DEEL I inventarisatie en analyse, december 2009)

3.5.6 Vlodrop en Etsberg

Een bomenstructuur is aanwezig langs de Grootestraat en de Bergerweg. Aan de Grootestraat is een jonge aanplant van bomen aanwezig evenals aan de Bergerweg.

Langs een gedeelte van deze weg bevindt zich echter ook nog een rij oude bomen die aan de noordzijde van de weg aanwezig is. De Kerkstraat en het begin van de Angsterweg zijn voorzien van slechts enkele bomen. De beplantingen op de aangrenzende percelen, waaronder het sportterrein en het terrein van de sporthal/zwembad domineren hier het straatbeeld. Deze houtkanten geven tevens vorm aan de groene dorpsrand aan deze zijde van Vlodrop. Daarnaast verzorgen ze de groene inbedding van de dorpsentree in de Angsterweg.

Tegenover de kerk ligt een grasveld en is een plantsoen met vakbeplantingen aanwezig, evenals een parkeerplaats aan de zijde van het voormalige Raadhuis. In het plantsoen bevinden zich voornamelijk wintergroene beplantingen die verder weinig sierwaarde hebben.

Aan de zuidzijde van de weg bevindt zich "het Stenen Huis". De Kasteelweg, de toegang tot dit kasteel, is voorzien van een laanbeplanting van Peren. Bij de kruising met de Kerkbergweg is een kapel aanwezig die wordt geflankeerd door een treurwilg en een groenaanleg met Buxushaagjes als representatieve aankleding van de omgeving van de kapel. Prominent aan de westzijde van het dorp ligt het VEKOMA-terrein. Dit bedrijf ligt met nog enkele bedrijven ingeklemd tussen de Schaapweg en de Sint Martinusweg. De groenstructuur wordt gedomineerd door de houtkanten langs beide wegen, die het VEKOMA-terrein afschermen van de omgeving. Aan de westrand ontbreekt het geheel aan een groenstructuur en liggen de bedrijven open en bloot in het verder open agrarische landschap van het Vlodropperveld. Dit geeft een harde overgang tussen dorp en buitengebied.

De woonwijk aan de zuidzijde van de Bergerweg kent een overzichtelijke groenstructuur. De noord-zuid gerichte wegen zijn voorzien van een bomenstructuur, wat een heldere indeling van de wijk creëert. Daartussen is een tweetal parkjes gelegen.

De parkjes bestaan uit een combinatie van gazons, boomgroepen, wintergroene vakbeplanting, hagen, speelelementen en parkeergelegenheid.

Van de wijk aan de noordzijde van de Bergerweg zijn de ontsluitingswegen voorzien van een openbare groenstructuur. In de wijk zijn enkele groenstroken aanwezig. Deze bestaan alle uit gazon met daarop verspreid enkele bomen. Aan de dorpsrand ter plaatse is een groot oppervlakte openbaar groen in de vorm van grasland aanwezig, grenzend aan de Wassemweg. Langs de achterzijde van de tuinen is hier een bomenrij aanwezig. Daarmee ligt de dorpsrand op die locatie goed ingepast in het landschap. Aan de oostzijde van het dorp grenst Vlodrop direct aan de Roer. De buurtschap Tusschen de Bruggen vormt de toegang tot Vlodrop. De openbare groenstructuur bestaat voornamelijk uit de bomenrij aan de zijde van de Roer.

afbeelding "i_NL.IMRO.1669.BPKERNEN2012-OH02_0038.jpg"

Groenstructuur Vlodrop (Bron: Groenstructuurplan Roerdalen DEEL I inventarisatie en analyse, december 2009)

Etsberg

Op de kruising Broggelderweg- Etsberg is een dries aanwezig. De dries is ingericht met een bomenrij en plantvakken met lage vakbeplanting.

De gemeentelijke bomenstructuur is verbonden met de laanstructuur van de Klifsbergweg en de Rothenbacherweg. In de buurtschap zelf zijn slechts enkele korte bomenrijen aanwezig.