Plan: | Kernen Roerdalen |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1669.BPKERNEN2012-OH02 |
De gemeente heeft een 'Nota van bouwstenen en voorkeurscenario Dynamisch Roerdalen' opgesteld. Deze nota is gebaseerd op de ruimtelijke inventarisatie en de inventarisatie van bestaand beleid en toekomstige wensen.
De volgende stap is geweest het opstellen van een conceptueel ruimtelijk raamwerk. Het ruimtelijk raamwerk biedt een kader waarbinnen (nieuwe) ontwikkelingen kunnen plaatshebben en vormt een belangrijke basis voor de op 20 december 2012 vastgestelde Structuurvisie. In een structuurvisie wordt de voorgestane ruimtelijke ontwikkeling van de gemeente vastgelegd en onderbouwd.
In de Structuurvisie wordt de voorgestane ruimtelijke ontwikkeling van de gemeente vastgelegd en onderbouwd. Hierbij is ten doel gesteld de gemeente op de lange termijn aantrekkelijk, karakteristiek en levendig te houden. Wonen in leefbare kernen in een waardevol landschap is hierbij uitgangspunt.
Kernen
De zes kernen van de gemeente Roerdalen hebben elk hun eigen karakter, sfeer en uitstraling. Voor de kernen wordt nagestreefd om het eigen karakter van de zes dorpen te behouden. De inwoners voelen zich sterk betrokken bij hun eigen dorp en dat moet zo blijven. Daarnaast zullen de dorpen zich ontwikkelen op een manier die het beste past bij de specifieke kenmerken van het betreffende dorp.
In 2008 heeft de gemeente Roerdalen de toekomstvisie Roerdalen 2020 opgesteld. Deze is tot stand gekomen met hulp van betrokken burgers en verenigingen. Begin 2011 was er behoefte aan het herijken van deze toekomstvisie, hetgeen heeft geleid tot de 'Strategische visie Roerdalen 2025'.
Roerdalen '25 bestaat uit drie delen. In het eerste deel worden enkele belangrijke ontwikkelingen aangegeven die gevolgen hebben voor de gewenste identiteit van Roerdalen. In het tweede deel wordt het strategisch beleid behandeld. In feite is dit een beschreven foto van Roerdalen in 2025 zoals we dat wensen met de kennis van nu. Het derde deel is een tabel waarin de diverse taakvelden zijn opgenomen met precies dezelfde beschrijving van het gewenste strategische beleid (wat willen we bereiken?), maar nu ook met een doorkijkje naar de realisatie, het tactische beleid (hoe gaan we dat doen?).
Het strategisch beleid is opgesteld vanuit drie thema's: wonen, werken en leven.
Onderliggend bestemmingsplan betreft een conserverend bestemmingsplan waarin de bestaande situatie wordt vastgelegd. Voor zover mogelijk is rekening gehouden met de Strategische visie Roerdalen 2025.
De gemeente heeft in juni 2011 een kadernota voorzieningen opgesteld. Het doel van de Kadernota Voorzieningenbeleid is drieledig:
Het hoofddoel van het voorzieningenbeleid is het bevorderen van de sociale samenhang van dorpskernen en buurten.
Alle bestaande voorzieningen zijn in dit bestemmingsplan bestemd. Door in de bestemmingsomschrijving rekening te houden met gecombineerde functies kan uitwisseling plaatsvinden.
De gemeente Roerdalen heeft klimaatbeleid opgesteld waarbij de doelstellingen voor de periode 2009-2012 worden beschreven met betrekking tot klimaat en duurzaamheid. Bij de bouw van woningen, bedrijven en infrastructuur heeft de gemeente een belangrijke sleutelrol. Door in een vroeg stadium de mogelijkheden in kaart te brengen, kan een optimaal resultaat worden bereikt. Tevens is de gemeente een belangrijke aanjager als het gaat om klimaat en duurzaamheid.
In het uitvoeringsprogramma wordt een aantal uitgangspunten genoemd die van belang zijn voor nieuwe ontwikkelingen binnen de gemeente. Omdat voorliggend bestemmingsplan een beheerplan betreft en er geen ontwikkelingen mogelijk worden gemaakt, heeft dit beleid geen invloed op dit bestemmingsplan. Mochten er in de toekomst ontwikkelingen plaatsvinden in de kern zal hier aandacht aan moeten worden besteed.
De gemeente Roerdalen heeft voor de periode 2010-2014, samen met de gemeenten Roermond, Echt-Susteren, Maasgouw en Leudal-Oost, het rapport Regionale Woonvisie Midden-Limburg Oost opgesteld. Deze woonvisie besteedt onder andere aandacht aan de kwalitatieve en kwantitatieve woningbehoefte in de regio.
De gemeente Roerdalen is gelegen in een krimpregio. In Limburg is sprake van een forse vergrijzing in combinatie met ontgroening en structurele krimp van de bevolking. De gemeente Roerdalen kent de afgelopen jaren al een lichte daling van het aantal inwoners. De ruimtelijke gevolgen van krimp in Roerdalen manifesteren zich bij uitstek op het lage ruimtelijke schaalniveau van wijken, buurten en dorpen. De belangrijkste ruimtelijke gevolgen hebben betrekking op de woningmarkt en leefomgeving. Gelet op het voorgaande zullen er nauwelijks of geen nieuwe woningen worden toegevoegd aan de huidige planvoorraad. Onderhavig plan betreft een conserverend plan waarin de bestaande rechten zijn vastgelegd.