direct naar inhoud van 7.1 Algemeen
Plan: Buitengebied Roerdalen
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1669.BPBUITENGEBIED2012-VG02

7.1 Algemeen

Dit bestemmingsplan is hoofdzakelijk een conserverend bestemmingsplan en op onderdelen ontwikkelingsgericht. De ontwikkelingsgerichtheid blijkt met name uit de opgenomen flexibiliteitbepalingen (afwijkingsregels- en wijzigingsbevoegdheden) voor onder andere neven- en vervolgfuncties en de bouwmogelijkheden op agrarische bedrijven en de vervolgfuncties voor niet-agrarische bedrijven. Wat de overige functies betreft is het bestemmingplan hoofdzakelijk conserverend van aard. Er wordt niet voorzien in de mogelijkheid voor nieuwe functies en de bouwmogelijkheden zijn beperkt. Wel moet worden opgemerkt bij het opstellen van de regels in een enkel geval deels uitgegaan is van het feitelijk gebruik in plaats van het vigerende bestemmingsplan. Daarnaast zijn waar mogelijk de provinciale en regionale richtlijnen gevolgd.

In dit hoofdstuk wordt de bestemmingsregeling nader toegelicht. Voor de onderscheiden hoofdfuncties zijn afzonderlijke bestemmingsregelingen opgesteld die zijn gebaseerd op de overwegingen die in de voorafgaande hoofdstukken zijn verwoord. Op welke wijze een en ander in de bestemmingsregeling concreet verwerkt is wordt hierna beschreven.

Voor de opbouw van een bestemmingsplan zijn er een aantal standaarden door het Ministerie van VROM ontwikkeld, waaronder de Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen (SVBP2008), de Praktijkrichtlijn Bestemmingsplannen (PRBP2008) en de Standaard Toegankelijkheid Ruimtelijke Instrumenten (STRI2008). In dit bestemmingsplan wordt van deze standaarden, voor zover van toepassing, gebruikgemaakt. Hiermee wordt de rechtsgelijkheid en de uniformiteit binnen de gemeentelijke c.q. landelijke bestemmingsplannen gediend.

De planregels zijn als volgt opgebouwd.

  • In hoofdstuk 1 komen de Inleidende regels aan bod. Het betreft hier de Begrippen en de Wijze van meten.
  • In hoofdstuk 2 staan de Bestemmingsregels centraal. Dit zijn de regels die behorend bij de verschillende bestemmingen die opgenomen zijn in het plan. Per hoofdfunctie (agrarisch, wonen, bedrijf en dergelijke) is een bestemmingsregeling opgenomen die bestaand uit:
    • 1. bestemmingsomschrijving: waarvoor mogen de gebouwen en gronden worden gebruikt;
    • 2. bouwregels: een beschrijving van de toelaatbare bouwwerken;
      en indien van toepassing:
    • 3. nadere eisen: de nadere eisen die aan het bouwen gesteld worden;
    • 4. afwijken van de bouwregels: bevoegdheid van burgemeester en wethouders;
    • 5. specifieke gebruiksregels: verbod op bepaald gebruik van gronden;
    • 6. afwijken van de gebruiksregels: bevoegdheid van burgemeester en wethouders;
    • 7. omgevingsvergunning voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden;
    • 8. wijzigingsbevoegdheden: mogelijkheden om het bestemmingsplan te wijzigen.
  • In hoofdstuk 3 zijn de Algemene regels opgenomen. Dit hoofdstuk bevat verschillende algemene bepalingen die van toepassing zijn op elke bestemming die in hoofdstuk 2 is opgenomen.
  • Tot slot zijn de Overgangs- en slotregels opgenomen in hoofdstuk 4.

Toetsing aan het 'kwaliteitsmenu'

In de Structuurvisie 'Roerdalen 2030' is het Roerdalens kwaliteitsmenu opgenomen. In het Roerdalens kwaliteitsmenu is het Limburgs kwaliteitsmenu dat onderdeel is van het Provinciaal Omgevingsplan Limburg uitgewerkt in een gemeentelijk kwaliteitsbeleid. Uitgangspunt van het kwaliteitsmenu is dat er met een bijdrage uit 'rode' ontwikkelingen die beschreven zijn in de structuurvisie, ingrepen ter behoud en verbetering van de ruimtelijke kwaliteit gefinancierd kunnen worden. Daarnaast is bij bouwmogelijkheden binnen en buiten het bouwvlak in artikel 3,4,5 en 6 ruimtelijke en landschappelijke inpassing vereist. Het Roerdalens kwaliteitsmenu is opgenomen in bijlage 4 van de regels. Bij de afwijkings- en wijzigingsbevoegdheden die door het bevoegd gezag alleen verleend worden met toepassing van het kwaliteitsmenu wordt verwezen naar bijlage 4. In bijlage 4 is aangegeven welke kwaliteitsbijdrage geleverd moet worden bij de betreffende ontwikkeling.