direct naar inhoud van 4.8 Externe veiligheid
Plan: Opperstraat
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1655.BP2001-C002

4.8 Externe veiligheid

Algemeen

In de circulaire Risiconormering vervoer gevaarlijke stoffen (cRvgs) is onder andere voor ruimtelijke besluiten geregeld op welke wijze omgegaan moet worden met het Plaatsgebonden Risico (PR) en het groepsrisico (GR) bij transportassen. In dit beleid zijn twee typen risico's gedefinieerd, het plaatsgebonden risico en het groepsrisico. Het plaatsgebonden risico is bedoeld voor de bescherming van individuen tegen de kans op overlijden ten gevolge van een ongeval met gevaarlijke stoffen. Het plaatsgebonden risico (10-6-contour) kan worden weergegeven als een contour op een kaart, die punten van gelijkrisico met elkaar verbindt en leent zich daarmee goed voor het vaststellen van een veiligheidszone tussen de risicovolle activiteit en kwetsbare plandelen, zoals woonwijken.

De verantwoording van het groepsrisico is voor de bescherming van (groepen in) de samenleving tegen het ontwrichtende effect van een ramp met een groter aantal slachtoffers. De verantwoordingplicht van het groepsrisico bestaat uit een aantal aspecten: de hoogte van het groepsrisico, de toename van het groepsrisico, bronmaatregelen, bestrijdbaarheid door de brandweer, de zelfredzaamheid nut en noodzaak en het tijdsaspect. Voor de hoogte van het groepsrisico geldt geen norm maar een oriënterende waarde. Het berekende groepsrisico wordt weergegeven in een curve, waarbij de kans op een ongeval wordt uitgezet tegen het aantal mensen dat daarbij omkomt. In dezelfde grafiek wordt de oriënterende waarde uitgezet. Deze informatie geldt als input bij de invulling van de wettelijke verantwoordingsplicht. Hoe meer de curve de oriëntatiewaarde nadert, of zelfs overschrijdt, hoe nadrukkelijker de verantwoordingsplicht moet worden uitgewerkt.

Conclusies

Op basis van het uitgevoerde hinderonderzoek (zie paragraaf 'Bedrijfshinder') blijkt dat ter plaatse van het bouwplan gevaar niet te verwachten valt als gevolg van de aanwezige bedrijven (H. Schouw (HS), Wiwag (WI), Jessy's body style (JB), J.A. Lauwenrijssen (LA), Maagdenberg (MA), Evax Hoeven B.V. (EH), Tielens (TI), Roks (RO), Wozoco (WO) en Scouting (SC)). De richtafstanden hebben geen overlapping met het bouwplan.

Het plangebied ligt buiten de 200 m zone van de rijksweg en het spoor. Het spoor (en de rijksweg) liggen op een afstand van meer dan 500 m van het plangebied.

Er liggen geen hoge druk aardgasleidingen in de nabijheid van het plangebied. De dichtsbijzijnde leiding ligt langs het spoor op een afstand van meer dan 500 m.

Het plangebied ligt niet binnen het invloedsgebied van een Bevi-inrichting. De getoonde inrichting ten westen van het plangebied betreft het recreatiegebied Bosbad Hoeven. Het plangebied ligt binnen het invloedsgebied 'gewonden' van Bosbad Hoeven (zie figuur 7 met cirkel van 1500 m). Hier vindt opslag plaats van 5000 liter chloorbleekloog. Deze inrichting veroorzaakt geen extern veiligheidsrisico.

Uit het onderzoek blijkt dat aan de vigerende normstelling voor externe veiligheid voldaan wordt.

afbeelding "i_NL.IMRO.1655.BP2001-C002_0006.jpg"  

Figuur 4.1: Kaart Contour Bosbad Hoeven