direct naar inhoud van 6.2 Inspraakreacties
Plan: Twee windturbines Eemshaven
Status: ontwerp
Plantype: projectbesluit
IMRO-idn: NL.IMRO.1651.PB032x6MW-0201

6.2 Inspraakreacties

Eemshaven Properties & Facilities (EP) per brief gedateerd 25 juni 2010.

Nr.   Inspraak   Reactie  
1.   Het terrein van EP valt voor een deel binnen het BEVI-gebied;   Hiervoor wordt verwezen naar punt 1 a. en b. van de reactie op de overlegreactie van de Provincie Groningen. Met de verplaatsing van turbine R36 naar het oosten valt de 10-5 contour ook niet meer over het terrein van EP.  
2.   De gebouwen op het terrein van EP vallen voor een groot deel binnen het gebied waar ijsafzetting van de rotorbladen gevaar kan opleveren dan wel schade kan veroorzaken   Wat betreft het door EP genoemde punt van ijsafzetting geldt dat de windturbines worden stilgezet en weggedraaid zodat het risico van vallend ijs voldoende wordt gereduceerd. De ijsafvalzone valt immers in zijn geheel binnen het terrein van Wagenborg Stevedoring (R37) resp. Sealane Coldstorage (R36).  
3.   De gebouwen op het terrein van EP vallen voor een nog groter deel in het gebied waar rotorbladen of delen daarvan eveneens gevaar kan opleveren dan wel schade kunnen veroorzaken.   Wat betreft het door EP genoemde punt met betrekking tot risico op schade door rotorbladen of delen daarvan, kan gesteld worden dat deze faalscenario's deel uitmaken van de risicoanalyse zoals opgesteld door NRG. Deze scenario's zijn verwerkt in de berekeningen en conclusies en zijn mede bepalend geweest voor de totstandkoming van de risicocontour.  
4.   EP geeft aan dat zijn een probleem hebben in verband met andere factoren als belevingswaarde, wie wil er naast "wonen", werken overdag, ook vaak 's avonds en soms 's nachts waardoor extra risico. Windmolens staan niet voor niets geconcentreerd in open veld of gebied. EP vraagt zich tevens af waarom specifiek op deze locatie een windmolen geplaatst zou mogen worden terwijl er in het gebied rondom het bebouwde deel van de Eemshaven meer dan voldoende ruimte is voor meer windturbines.   De provincie Groningen heeft in haar Omgevingsplan (POP3) het ruimtelijk beleid voor de provincie bepaald. In het POP wordt nadrukkelijk op windenergie ingegaan. In het kort komt het provinciale beleid hierop neer:

"In de provincie wordt de komende tien jaar ten minste 750 megawatt (inclusief de bestaande capaciteit) aan windenergie gerealiseerd, als bijdrage aan de nationale doelstelling voor de korte termijn. Om het landschap te beschermen wordt de grootschalige productie van windenergie in een aantal windturbineparken geconcentreerd. De opwekking van windenergie wordt gezien als een industriële activiteit die thuishoort op of nabij bedrijventerreinen.

De beschikbare ruimte op de aangewezen parken in de Eemshaven, Delfzijl en langs de N33 (bij Veendam/Menterwolde) kan hiervoor worden benut. Ook is op enkele locaties zoekruimte gereserveerd voor de aanleg van toekomstige windturbineparken.

De locaties zijn vastgelegd in de provinciale Omgevingsverordening (artikel 4.13). Andere locaties voor grootschalige productie van windenergie zijn daarmee uitgesloten."

In het POP3 wordt verder gesteld dat in het algemeen rekening moet worden gehouden met optimale benutting van de plaatsingsmogelijkheden voor windturbines binnen de aangewezen parken, die geconcentreerd zijn bij industriegebieden De gemeente Eemsmond heeft in haar Bestemmingsplan "Buitengebied Noord" (Eemshaven), 1993 voorzien in mogelijkheden voor windenergie. Ruimte voor windenergie zal ook deel uitmaken van de herziening van dit bestemmingsplan dat binnen twee jaar voorzien wordt. Aangezien belevingswaarde een subjectief gegeven is kunnen wij hier geen objectieve reactie op geven. Wat de één lelijk vindt, vindt de ander wel mooi. De risico's zijn echter wel objectief onderzocht en afgewogen.
 
5.   EP vraagt naar de mogelijke consequenties op toekomstige ontwikkelingen omdat die van cruciaal belang is voor haar bedrijfsvoering. "Kan een eventuele plaatsing van de windturbine op de voornoemde locatie aan de Borkumweg (R36), toekomstige ontwikkelingen, c.q. uitbreiding van het bedrijfsgebouw van EP tegenhouden? Welke regelgeving is hierop van toepassing? Hiermee zouden toekomstige ontwikkelingen van EP op slot komen te zitten."   Op dit moment heeft het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimte Ordening en Milieu een wijziging in voorbereiding waarbij de grenswaarde van het plaatsgebonden risico voor beperkt kwetsbare objecten veroorzaakt door een windturbine of een combinatie daarvan vastgesteld wordt op 10-5 per jaar. Naar verwachting zal deze wijziging per 1 januari 2011 in werking treden.

Gevolg van deze wetgeving is de beperking die geldt binnen de 10-5 contour rond windturbines. Binnen de contour mag géén toename plaatsvinden van kwetsbare en/of beperkt kwetsbare objecten. De grootte van deze contour is weergegeven in het projectdossier (bijvoorbeeld op de plankaart bij het projectbesluit.