direct naar inhoud van 2.4 Gemeentelijk beleid
Plan: Twee windturbines Eemshaven
Status: ontwerp
Plantype: projectbesluit
IMRO-idn: NL.IMRO.1651.PB032x6MW-0201

2.4 Gemeentelijk beleid

2.4.1 Bestemmingsplan "Buitengebied Noord" (Eemshaven), 1993

In het Bestemmingsplan "Buitengebied Noord" heeft de Eemshaven de bestemming "Industrieterrein". Daarnaast voorziet het plan in mogelijkheden voor windenergie. In het plangebied wordt rekening gehouden met de plaatsing van maximaal 40 grote windturbines (maximaal 50 meter) op de Noorddijk, ten zuiden van het Eemshaventerrein. Verder is een vestigingszone voor grote windturbines langs de zeedijk opgenomen.

Verder voorziet het plan in de mogelijkheid om solitaire windturbines op te richten, met een ashoogte van maximaal 15 meter. Voorwaarde hiervoor is dat deze windturbines worden opgericht in aansluiting bij aanwezige bebouwing en dat slechts één windturbine per bestemmingsvlak, bouwvlak of bedrijf. Onder voorwaarden kunnen burgemeester en wethouders vrijstelling verlenen voor windturbines tot een ashoogte van 35 meter.

2.4.2 Bestemmingsplan "Buitengebied", 1998

In het bestemmingsplan "Buitengebied" zijn de bestemmingen geregeld voor het buitengebied van de gemeente Eemsmond, met uitzondering van de Eemshaven.

In dit bestemmingsplan is De Oostpolder bestemd als "Landelijk gebied I" en de Emmapolder als "Landelijk gebied II". Deze bestemmingen zijn in het algemeen gericht op het behoud en herstel van landschappelijke, cultuurhistorische en natuurlijke waarden. Daarnaast zijn sociaal-economische doeleinden waaronder de uitoefening van het agrarisch bedrijf, dagrecreatie en wonen toegestaan. Hierbij is de uitoefening van het agrarisch bedrijf bovengeschikt aan de overige toegestane functies.

Hierbij is de bestemming "Landelijk gebied II" specifiek gericht op het behoud en/of herstel van het grootschalig open gebied. Op een gedeelte van het gebied met de bestemming "Landelijk gebied I", gelegen ten zuiden van Oudeschip, is een wijzigingsbevoegdheid van toepassing door middel waarvan glastuinbouwbedrijven kunnen worden toegestaan.

Ten aanzien van windturbineparken zijn in het bestemmingsplan de bestaande parken ten zuiden van de Middendijk, op de Eemspolderdijk en op een deel van het Eemshaventerrein deels aangeduid als "windturbinepark". Daarnaast is het gebied tussen de Eemspolderdijk en de Uithuizerpolderdijk voorzien van de aanduiding "wijzigingsbevoegdheid windturbines". In dit gebied mogen maximaal 15 turbines worden aangelegd met een maximum hoogte van 40 meter.

2.4.3 Strategische visie Eemsmond, 2000

De Strategische Visie van de gemeente Eemsmond geeft de visie voor Eemsmond in 2030 weer. De Eemshaven vervult hierin de rol van economisch kerngebied met short-seavervoer en grootschalige, aan agrarisch sector gerelateerde bedrijvigheid. Daarnaast heeft het gebied een recreatieve functie (uitkijkplekken in de Emma- en Noordpolder, boottochten).

Uitgangspunten zijn:

  • Het verder ontwikkelen van de Eemshaven als nationale doorvoerhaven.
  • Het medewerking geven aan een modern kassengebied bij de Eemshaven.
  • Het opzetten van een toeristisch spoorlijntje naar de Eemshaven.
  • Het verbeteren van vaarfaciliteiten in het gebied.

In de Strategische Visie is de Oostpolder aangewezen als gebied voor grootschalige glastuinbouw. De begrenzing van dit gebied is echter gewijzigd ten opzichte van het provinciaal Omgevingsplan Groningen.

In de Strategische Visie is aangegeven is dat ook het gebied noordelijk van de Middendijk en zuidelijk van de Eemshaven zich leent voor grootschalige glastuinbouw. In het provinciaal Omgevingsplan is dit gebied nog aangeduid als “uitwerking windmolenpark”.

2.4.4 Logistiek Masterplan Eemshaven, 1997

In het Logistiek masterplan Eemshaven worden de kansen (mogelijkheden) voor de groei van de Eemshaven uiteengezet. Daarbij worden kansrijke marktsectoren met bijbehorende logistieke activiteiten in de haven op een rijtje gezet. Twee scenario's worden onderscheiden, een sterke groei en een gestage groei. Het oppervlakte uitgegeven terrein neemt toe van 30 tot respectievelijk 200 en 75 hectare.