direct naar inhoud van 2.5 Ladder duurzame verstedelijking
Plan: Hoefweg-Noord (Prisma)
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1621.BP0111-VAST

2.5 Ladder duurzame verstedelijking

In het besluit ruimtelijke ordening is (in artikel 3.1.6 Bro) opgenomen dat overheden die nieuwe stedelijke ontwikkelingen mogelijk willen maken, standaard een aantal stappen moeten zetten die borgen dat tot een zorgvuldige ruimtelijke afweging en inpassing van die nieuwe ontwikkeling wordt gekomen. Ruimtelijke besluiten moeten aandacht besteden aan de Ladder voor duurzame verstedelijking (SER ladder).


In het kort komt het erop neer dat wordt gekeken naar de vervangings- en uitbreidingsvraag, de mogelijkheden voor herstructurering of intensivering van bestaande locaties en het benutten van ruimte op locaties elders in de regio.


De provincie Zuid-Holland heeft in haar verordening ruimte een nadere uitwerking van de SER-ladder opgenomen voor bedrijventerrein (artikel 8.1).

Bestemmingsplannen die voorzien in nieuwe bedrijventerreinen, of de uitbreiding van bestaande bedrijventerreinen met een oppervlakte van ten minste 1 hectare aan aaneengesloten percelen, een verantwoording bevatten waarbij de behoefte aan nieuw bedrijventerrein als gevolg van de vervangings- en uitbreidingsvraag wordt onderbouwd. Ook moet worden onderbouwd waarom deze behoefte niet kan worden ondervangen door herstructurering of intensivering van bestaande terreinen, of het benutten van ruimte op bedrijventerreinen elders in de regio.

Voor een aantrekkelijk en concurrerend vestigingsmilieu is de beschikbaarheid van een op de vraag afgestemd areaal bedrijventerreinen een belangrijke randvoorwaarde. Behoud van (binnenstedelijke) bedrijvigheid staat voorop, al dan niet gelegen op bedrijventerreinen. De afstemming tussen vraag en aanbod vindt plaats door intensiveren, innoveren en herstructureren van bestaande en geplande bedrijventerreinen. Pas in laatste instantie komt uitbreiden op eventuele nieuwe locaties aan de orde.

Toepassing ladder duurzame verstedelijking


Actuele regionale behoefte

De regionale behoefte is in paragraaf 2.4 nader onderbouwd. Hieruit blijkt dat in de stadsregio per 1 januari 2012 272 ha beschikbaar, is waarvan 154 ha in Lansingerland.

De uitbreidingsvraag ligt tussen de 240 en 400 ha tot 2020, exclusief de vraag van Greenports. De ruimtevraag naar logistieke terreinen zal het grootste zijn.


Het regionale programma gaat uit van 389 ha tot 2020. De capaciteit op bedrijventerrein Hoefweg Noord/Prisma is hierin opgenomen. Lansingerland is de gemeente met het meeste aanbod. Er is in de regio slechts sprake van beperkte overcapaciteit. De daadwerkelijke invulling is afhankelijk van marktontwikkelingen.

De toegelaten milieucategorieën zijn op voldoende afstand van de woningen hoog. Elders in de regio is dat niet voorhanden.


Mogelijkheden bestaand gebied binnen regio door herstructurering, transformatie of anderszins

Prisma ligt binnen het door de provincie aangewezen bestaand stedelijk gebied en is aangeduid als bedrijventerrein. Het terrein is deels al ontwikkeld. Het terrein is door de schaalgrootte geschikt voor grote bedrijven en logistiek. Herstructurering of transformatie van verouderde locaties levert geen geschikte locaties op voor dergelijke grootschalige bedrijven.


Locatiekeuze en inpassing

Een locatiekeuze voor het bedrijventerrein is niet aan de orde. Het bedrijventerrein is deels al ontwikkeld, heeft al een bedrijfsbestemming, ligt binnen bestaand stedelijk gebied en is goed ontsloten. De landschappelijke inpassing is gerealiseerd op basis van het eerder vastgestelde masterplan.

Naast het bestemmingsplan is het gebied ook op provinciaal niveau als bedrijventerrein aangeduid. De functiekaart in de provinciale structuurvisie geeft gewenste ruimtelijke functies aan. Daarin is het gebied aangeduid als bedrijventerrein met (ten westen van de HSL) hoogwaardig openbaar vervoer. Het gebied is tevens in de verordening ruimte als bedrijventerrein aangemerkt.

Verder spelen locatieaspecten mee. Er is in Zuid-Holland weinig ruimte om 4.2-bedrijvigheid toe te laten. Op Prisma is hiervoor ruimte. Ook is de variatie in perceelsgrootte uniek. De N209, A12 en N470 zorgen voor goede bereikbaarheid over de weg. Het gebied is nu al goed bereikbaar met openbaar vervoer en dit wordt in de toekomst verder versterkt.


Conclusie

Er is sprake van zorgvuldig/duurzaam ruimtegebruik.

Er is een actuele regionale behoefte in de komende jaren. In deze behoefte wordt voorzien door het verder ontwikkelen van het bedrijvenpark Prisma. Dit terrein is ook in de regionale planning opgenomen. Herstructurering of transformatie van verouderde locaties biedt geen mogelijkheden voor grootschalige bedrijven en transport. Het deels ontwikkelde binnenstedelijke gebied heeft al een bedrijfsbestemming en is goed ontsloten. Voor perifere detailhandel zijn de geldende rechten vanwege een nieuwe juridische en feitelijke situatie verkleind, geconcentreerd en geconcretiseerd (zie paragraaf 3.3.). Tevens is een Distributie Planologisch Onderzoek (DPO) uitgevoerd met een onderbouwing op grond van actuele gegeven en toetsing aan recent beleid van provincie en regio voor perifere detailhandel (zie bijlage 1).