direct naar inhoud van 4.2 Plangebied en omgeving
Plan: Rottezoom
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1621.BP0094-VAST

4.2 Plangebied en omgeving

In de bestaande situatie is de oude landschappelijke structuur op hoofdlijnen nog duidelijk te herkennen. Deze structurerende elementen bestaan uit de Rotte, het ontginningslint de Kruisweg, de Voorlaan, de Achterlaan en de kenmerkende blokverkaveling van de polder aan de oostzijde van Kruisweg. In de loop der jaren is daar de infrastructuurbundel Utrecht-Den Haag, de N209 en de HSL bijgekomen. Met het realiseren van het bedrijventerrein Prisma is een groot deel van het agrarisch gebied ten westen van Kruisweg omgezet naar bedrijven. In ruimtelijk opzet is in het bedrijventerrein Prisma nog de oorspronkelijke polderstructuur te herkennen. De Achterlaan is als landschappelijk element opgenomen in deze ontwikkeling. De groene 'uitsparing' aan de oostzijde van het bedrijventerrein is een oud boerenerf. Langs deze groene ruimte loopt de ontsluiting van de Kruisweg. Ten noorden van de Achterlaan zorgt een tunnel onder de N209 voor een verbinding met de Kruisweg. De Kruisweg heeft vanaf de A-12 tot de Voorlaan een continue profiel. Het profiel van de Kruisweg ten noorden van de Voorlaan is duidelijk anders en informeler. Deze weg kent een zeer smal profiel en heeft daardoor een beperkte capaciteit. Het oostelijke deel van de Achterlaan wordt gebruikt als fietsverbinding die in noordelijke richting afbuigt en vervolgens via de tunnel onder de N209 in verbinding staat met bedrijventerrein Prisma. De Kruisweg ligt verder op het knooppunt van recreatieve fietsroutes van Zoetermeer en Bleiswijk richting het recreatiegebied langs de Rotte.

In het gebied Kruisweg zijn veel verschillende functies te vinden. In veel gevallen wordt wonen gecombineerd met bedrijfsactiviteiten. De functionele diversiteit is in heel Kruisweg aanwezig. Wel voert de woonfunctie aan de westzijde van de Kruisweg de boventoon. Aan de oostzijde zijn juist diverse agrarische bedrijven te vinden of daaraan gerelateerde bedrijven. Opvallend is dat er tevens enkele horecabedrijven gevestigd zijn aan de Kruisweg. Met name het restaurant De Pannekoe nabij de oude aansluiting op de N209 heeft een duidelijke functie op een hogere schaalniveau. Detailhandel op lokaal niveau, zoals een supermarkt, is niet (meer) aanwezig.

Het oude dorpslint de Kruisweg is cultuurhistorisch waardevol. Het behouden en versterken van de herkenbaarheid van het lint vergroot de aantrekkelijkheid van Lansingerland. Nieuwe ontwikkelingen mogen hieraan geen afbreuk doen.

De bebouwing langs de Kruisweg heeft een divers karakter. Er is een duidelijk verschil tussen de bebouwing aan de westzijde en de oostzijde van de Kruisweg. De bebouwing aan de oostzijde bestaat in veel gevallen uit traditionele erven met een woonhuis als hoofdgebouw en diverse ondergeschikte bijgebouwen. Tussen de erven door zijn diverse doorzichten richting het open polderlandschap.

De bebouwing aan de westzijde van de Kruisweg is compacter en heeft een dorps karakter. Naast vrijstaande woningen zijn er tevens twee-onder-een-kappers en rijenwoningen te vinden veelal bestaand uit één of twee bouwlagen met een kap.

De intensiteit van de bebouwing neemt vanaf de A-12 richting de kruising Kruisweg/Voorlaan toe. Ter hoogte van deze kruising is de grootste bebouwingsconcentratie te zien. In dit deel liggen ook enkele bedrijfscomplexen. Ondanks deze verschillen in bebouwingstypologie blijft het dorpse en groene karakter overal in Kruisweg aanwezig en ervaarbaar.