direct naar inhoud van 3.4 Gemeentelijk beleid
Plan: Haarbosch, Maarsbergen
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1581.MAAHaarbosch-va01

3.4 Gemeentelijk beleid

3.4.1 Structuurvisie 2030 'Groen dus Vitaal'

De gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft een structuurvisie opgesteld waarin op hoofdlijnen afspraken zijn gemaakt over hoe de verschillende belangen binnen de gemeente gewogen en welke structuren er veranderd zullen worden. De gemeente wil de gemeente in de toekomst als volgt kunnen omschrijven:

'De gemeente Utrechtse Heuvelrug is een groene, vitale, leefbare en gastvrije gemeente, met dorpen die een eigen identiteit en cultuurhistorische waarde hebben. De gemeente stelt de inwoner centraal en verleent op een kwalitatief hoog niveau haar diensten'.

In de structuurvisie zijn zes thema's opgenomen, namelijk 'Natuur over de heuvels', 'Op schouders van ons erfgoed', 'Duurzaam bereikbaar', 'Leefbare dorpen', 'Vrije tijd op de Utrechtse Heuvelrug'. De volgorde van deze thema's weerspiegelt de algemene houding 'groen dus vitaal': eerst de groene en cultuurhistorische opgaven, dan die van mobiliteit en leefbaarheid en tenslotte de meer economische opgaven. Met de keuze van deze zes thema's geeft de gemeente evenwichtig sturing aan de realisatie van de structuurvisie.

Voor het plangebied zijn de thema's 'Leefbare dorpen' en 'Maatwerk voor wonen en werken' het belangrijkste.

Leefbare dorpen:

Het beleid voor dit thema is gericht op instandhouding en versterking van de leefbaarheid, sociale samenhang en identiteit van alle zeven dorpen.

In dit thema zijn twee opgaven geformuleerd, namelijk:

  • Versterken van de eigen identiteit per dorp;
  • Levendige dorpsharten behouden en versterken met samenhang in wonen en voorzieningen voor jong en oud.

Maatwerk voor wonen en werken:

In dit thema zijn de volgende opgaven geformuleerd:

  • Woningbouwprogramma inbreidingslocaties uitvoeren;
  • Maatwerk voor wonen en werken binnen het saldo van de 'rode contouren';
  • Duidelijkheid scheppen voor een duurzame toekomst van de agrarische sector;
  • Het binnenhalen van één onderwijsinstelling en één kennisinstelling van nationaal niveau.

Maarsbergen

Maarsbergen ligt binnen het bestaand stedelijk gebied. Het plangebied valt binnen de rode contouren van het dorp. Het dorp Maarsbergen wordt door zijn inwoners gewaardeerd om de kleinschaligheid en rust en haar ligging aan de snelweg en de spoorlijn. Het dorp wordt tevens aangeduid als een echt woondorp. In de structuurvisie is een visiekaart opgenomen voor de toekomstige ontwikkelingen in Maarsbergen (ze de afbeelding op de volgende pagina). Hierop is het plangebied aangegeven als mogelijke ontwikkelingslocatie voor woningbouw. Onderhavig bestemmingsplan geeft een concrete invulling voor het plangebied.

afbeelding "i_NL.IMRO.1581.MAAHaarbosch-va01_0006.jpg"

Visiekaart Maarsbergen (bron: structuurvisie 2030 'Groen dus Vitaal')

3.4.2 Welstandsnota 2008

Het plangebied is gelegen in het welstandsgebied 'Bedrijventerrein Maarsbergen'. Binnen het plangebied wordt de bestaande bedrijfsbebouwing gesloopt en worden woningen gerealiseerd. Hierdoor voldoet de nieuwe bebouwing niet meer aan de welstandseisen van het welstandsgebied 'Bedrijventerrein Maarsbergen'. De nieuwe woonbebouwing wordt aangesloten op de bestaande bebouwing in de omgeving.

De welstandsnota bevat geen welstandscriteria voor (her-)ontwikkelingslocaties die de bestaande ruimtelijke structuur en karakteristiek doorbreken en waarvoor het ter plaatse geldende bestemmingsplan ook geen ruimte laat. Bij nieuwe projecten worden daarom in een vroeg stadium aanvullende welstandscriteria geformuleerd die als toetsingskader voor de bebouwing in het nieuwe project gaan gelden. Via een beeldkwaliteitsplan kan hieraan voldaan worden. Dit plan wordt na overleg met de welstandscommissie en na inspraak door de gemeenteraad vastgesteld als aanvullende welstandscriteria waaraan de bouwaanvragen zullen worden getoetst.

Ten behoeve van dit project is een beeldkwaliteitplan opgesteld: de notitie “Beeldkwaliteiteisen Paladijn Maarsbergen”. De commissie “Welstand en Monumenten Midden Nederland” heeft in principe ingestemd met de in de notitie genoemde beeldkwaliteiteisen.

3.4.3 Milieubeleidsplan Natuurlijk Duurzaam 2009-2012

Het milieubeleidsplan “Natuurlijk Duurzaam” 2009-2012 is op 24 september 2009 vastgesteld door de gemeenteraad. Het beschrijft de duurzaamheidsambities van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. In het milieubeleidsplan staan vier pijlers centraal:

  • a. duurzaamheid
  • b. gemeentelijke interne duurzaamheidszorg
  • c. klimaat, energie en duurzaam bouwen
  • d. kwaliteit van de leefomgeving

Het milieubeleidsplan stelt duurzaamheid voorop. Intern zet de gemeente in op duurzaamheid, maar ook buiten de gemeentelijke organisatie wordt dit gestimuleerd. In 2035 wil de gemeente klimaatneutraal zijn en in 2015 wil de gemeentelijke organisatie energieneutraal zijn. Daarnaast streeft de gemeente naar een gezonde, veilige en duurzame leefomgeving. Hiertoe wil de gemeente de bestaande milieukwaliteit behouden en waar mogelijk verbeteren. Dit betekent dat er ook eisen worden gesteld aan ruimtelijke ontwikkelingen, enerzijds op gebouwniveau en anderzijds op omgevingsniveau. Op gebouwniveau streeft de gemeente naar een 25% verscherpte EPC en het werken met het instrument GPR Gebouw®. GPR Gebouw geeft per thema een 'rapportcijfer' uiteenlopend van 7 (minimaal niveau) tot 10 (zeer goed) waarvoor geldt dat voor het thema energie voor woningbouw een GPR-score van 7 overeenkomt met het bouwbesluit. Bij ruimtelijke ontwikkelingen geldt een GPR score van gemiddeld minimaal 7, met minimaal een 7 voor het thema energie. Bij zogenaamde “kansrijke” projecten, waarbij bijvoorbeeld meer dan 50 woningen gebouwd worden of waar de gemeente een grondpositie heeft, geldt een GPR score van minimaal 8 en een 50% verscherpte EPC.

Gezien het langlopende planproces rond de ontwikkeling van de woonbuurt Paladijn is met de gemeente afgesproken dat de ambities van deze kansrijke locatie niet bindend zijn.

Op omgevingsniveau past de gemeente gebiedsgericht milieubeleid toe. Hiertoe zijn er voor de gemeente acht gebiedstypen met bijbehorende ambities (milieukwaliteitsprofielen) opgesteld. Bij ruimtelijke ontwikkelingen worden deze milieukwaliteitsprofielen toegepast. Door de ligging van het plangebied nabij de A12 en het spoor zijn voor dit bestemmingsplan twee gebiedstypen van toepassing zijn: 'Wonen – buiten centrum' en 'Verkeersassen'. Een uitgebreide beschrijving van de bijbehorende de ambities is te vinden in het milieubeleidsplan. De milieuthema´s worden voor de ontwikkeling Haarbosch getoetst aan de milieukwaliteitsprofielen 'Wonen – buiten centrum' en 'Verkeersassen'.