direct naar inhoud van 1.1 Aanleiding
Plan: Sassenheim-Noord en Buurtschap Teijlingen
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1525.BP2011SAS06002-0501

1.1 Aanleiding

Het bestemmingsplan Sassenheim-Noord en Buurtschap Teijlingen is opgesteld in het kader van het door het college vastgestelde Programma actualisering bestemmingsplannen 2010-2014. De gemeente Teylingen wil minder bestemmingsplannen, maar die wel een uniforme regeling en vormgeving kennen en klaar zijn voor digitale toepassingen. De gemeente Teylingen speelt daarmee in op de Wet ruimtelijke ordening (Wro), die op 1 juli 2008 in werking is getreden. In de Wro is de bestaande actualiseringsplicht aangescherpt en heeft het digitale bestemmingsplan een bindende status ten opzichte van de papieren weergave. Het digitaal werken stelt nieuwe eisen aan standaardisering van de 'verbeelding en regels'.

Binnen het plangebied Sassenheim-Noord en Buurtschap Teijlingen vigeren 9 verschillende en tevens verouderde bestemmingsplannen. De Wro bevat de verplichting voor gemeenten om bestemmingsplannen te actualiseren, indien deze ouder zijn dan 10 jaar. De inzet van het nieuwe bestemmingsplan is vooral gericht op het conserveren van de bestaande woonwijken en het mogelijk maken van de gewenste ruimtelijke ontwikkelingen. Tevens is het doel om de bestemmingsplannen zoveel mogelijk te uniformeren. Ook het aansluiten bij de "Beleidsnota bij kleine afwijkingen van het bestemmingsplan, gemeente Teylingen" is hier van belang. Voor het onderhavig bestemmingsplan gelden de volgende doelstellingen:

  • te voldoen aan de wettelijke herzieningsplicht;
  • een actueel toetsingskader te bieden voor bouwactiviteiten, aanlegactiviteiten en het gebruik van gronden en bouwwerken in het plangebied;
  • het mogelijk maken van gewenste ontwikkelingen;
  • het bieden van een grondslag voor een ruimtelijk handhavingsbeleid;
  • het vergroten van het maatschappelijk draagvlak voor het ruimtelijk beleid;
  • een vermindering van het aantal bestemmingsplannen binnen de gemeente;
  • een functioneel logische indeling van de bestemmingsplannen;
  • uniformiteit in planmethodiek (opbouw verbeelding en planregels).

Daarnaast zijn in het plangebied in de loop der jaren veel bouwplannen gerealiseerd en hebben zich andere (beleids)ontwikkelingen voorgedaan die de noodzaak van een nieuw bestemmingsplan onderstrepen.