direct naar inhoud van 6.5 Een levensloopbestendige wijk
Plan: Hooghkamer 2011
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1525.BP2010VHT07001-0401

6.5 Een levensloopbestendige wijk

Aspecten die in het kader van de gewenste levensloopbestendigheid van Hooghkamer prominent op de voorgrond treden zijn 'flexibiliteit' en 'sociale structuur'. Met flexibiliteit wordt bedoeld de mogelijkheid van zowel de bebouwde als de onbebouwde omgeving om op welk moment dan ook tegemoet te kunnen komen aan de wensen die op dat moment aan de orde zijn. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om een uitbreiding van de woning bij gezinsuitbreiding.
Met sociale structuur wordt bedoeld de binding tussen de bewoners onderling en tussen hen en de fysieke elementen van de wijk. Als men sociale dimensie centraal wil stellen in een buurt moet de wijze van het proces en het ontwerp van stedenbouw, ruimtelijke inrichting en architectuur daar ook op afgestemd zijn. Voor het procesmatige kan worden gedacht aan innovatieve planvorming waarbij bewoners en andere belangenorganisaties worden betrokken. Relevante aspecten voor het ontwerp zijn de inrichting van de openbare ruimte, de keuze voor kunst, de invulling van het gebruiksgroen, de inrichting van speelplekken.

Levensloopbestendigheid en het bestemmingsplan
De aspecten van levensloopbestendigheid die overeenkomen met duurzaamheid zijn 'gewoon meegenomen' en worden mogelijk, of juist onmogelijk, gemaakt in het bestemmingsplan. Deze aspecten kunnen in de vorm van randvoorwaarden en/of ambities aan de uitwerkingsplannen worden weergegeven.
Flexibiliteit krijgt eveneens zijn weerslag in het voorliggende bestemmingsplan. Zo worden bijvoorbeeld de verbeelding en regels zodanig opgezet dat verschillende functies op dezelfde plek mogelijk zijn (of in de toekomst mogelijk gemaakt kunnen worden). Dit alles binnen de voorwaarden van rechtszekerheid.
De ontwerptechnische kant van de sociale component heeft zijn weerslag gekregen in bijvoorbeeld de programma's van eisen voor de deeluitwerkingen zelf. Uitgangspunten hierbij zijn geweest:

  • natuurlijke mix aan bewoners per buurt in leeftijden en inkomen;
  • functiemenging op wijk- én buurtniveau;
  • volledige toegankelijkheid van de wijk voor kwetsbare groepen;
  • de wijk is gevarieerd, flexibel en dynamisch;
  • de wijk is rijk aan herkenbare dorpssferen en geborgen buurtjes;
  • voorzieningen liggen op strategische plekken ten behoeve van de bereikbaarheid en toegankelijkheid.