Plan: | Kom Silvolde, locaties Terborgseweg 13-13a en 65-67 en Lichtenbergseweg 41 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1509.BP000112-VA01 |
Hieronder wordt ingezoomd op de belangrijkste ruimtelijke en functionele uitgangspunten van dit bestemmingsplan.
De gemeente Oude IJsselstreek heeft voor het herzien van haar bestemmingsplannen een Handboek bestemmingsplannen opgesteld. In dit handboek wordt een handleiding gegeven voor het standaardiseren van bestemmingsplannen. Er zijn normen vastgesteld waaraan bestemmingsplannen van de gemeente moeten voldoen, zodat de herkenbaarheid, kwaliteit en uniformiteit (inhoudelijk en technisch) gewaarborgd is. Het beschikbaar hebben van uniforme plannen heeft voordelen op het gebied van bruikbaarheid, raadpleegbaarheid, klantvriendelijkheid, rechtszekerheid en efficiency.
In het handboek is een standaard opgenomen voor het leggen van bouwvlakken voor de hoofdgebouwen en het plaatsen van de bijbehorende bouwwerken. Dit heeft tot gevolg dat in heel de gemeente dezelfde regels gaan gelden. Hierbij wordt uiteraard wel rekening gehouden met de bestaande bouwrechten en de karakteristiek van de woonomgeving.
Bij het actualiseren van bestemmingsplannen worden kleine uitbreidingen van woningen waar mogelijk direct toegestaan. Uitgangspunt hierbij is dat de inrichting van het gebied achter de woning zoveel mogelijk wordt overgelaten aan de bewoners.
Silvolde is bij uitstek een woonkern, waar het goed vertoeven is. Bewoners krijgen meer flexibiliteit om hun perceel in te richten (woninguitbreiding, aan- en bijgebouwen), zoals zij dit graag zien. Bijbehorende bouwwerken mogen buiten het bouwvlak worden gebouwd. Er wordt daarbij een onderscheid gemaakt tussen de grootte van de percelen. Op grotere percelen (meer dan 600 m2) is meer bebouwing toegestaan. Voor de goot- en bouwhoogte is aansluiting gezocht bij de bestaande situatie.
Voortuinen worden bestemd als tuin; in tuinen mogen namelijk geen bijbehorende bouwwerken worden gebouwd (behalve een erker).
Binnen de bestemming wonen is een bed& breakfast bij rechte toegestaan. Wel gelden hier een aantal voorwaarden, omdat de woonfunctie niet in het geding mag komen en de ruimtelijke impact gering moet blijven.
Een aan huis verbonden beroep is onder voorwaarden bij rechte mogelijk. Door van de regels af te wijken is een aan huis verbonden bedrijf (onder voorwaarden) mogelijk. Bij beiden geldt dat de woonfunctie niet in het geding mag komen, en daarom moet de kleinschaligheid gewaarborgd worden. Detailhandel is niet toegestaan. Grote reclameborden zijn uiteraard ook niet toegestaan.
Het restaurant op Terborgseweg nr. 67 en het naastgelegen pand 65 is bestemd tot horeca, nader aangeduid met 'categorie 1'. Dit heeft tot gevolg dat alleen lichtere horeca (zoals aangeduid in de bijlage van de regels) hier is toegestaan. Binnen de bestemming horeca zijn nu twee bedrijfswoningen toegestaan (dit was een bedrijfswoning en een burgerwoning).
In de regels zijn onder 'horeca' ook 'specifieke gebruiksregels' opgenomen. Hierin zijn een aantal met de bestemming strijdige gebruiken opgenomen. Met deze regels wordt voorkomen dat er te veel overlast voor de omgeving ontstaat.
Het pand op Terborgseweg 13 is bestemd tot 'kantoor', en mag daarmee gebruikt worden voor het bedrijfsmatig verlenen van administratieve diensten waarbij het publiek niet of slechts in ondergeschikte mate rechtstreeks (al dan niet via een balie) te woord wordt gestaan en geholpen.
Voor zowel de horecagelegenheid als het kantoor geldt dat deze op de verbeelding worden aangegeven door middel van een bouwvlak. Ook wordt aangegeven hoeveel procent van dit bouwvlak bebouwd mag worden. Tevens wordt de toegestane goot- en nokhoogte aangegeven.
De bestemming 'Verkeer - Verblijfsgebied' heeft betrekking op openbare gebieden met een verblijfsfunctie (de overige wegen in het plangebied). Het is een flexibele bestemming, zodat het openbaar gebied flexibel kan worden ingericht met groen, parkeerplaatsen, speeltuintjes en andere binnen deze bestemming passende functies.