Plan: | Lichtenberg, locatie Korenweg - Lichtenbergseweg - Reeënstraat, Silvolde |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1509.BP000088-DE01 |
De regionale structuurvisie Achterhoek is opgesteld in opdracht van de provincie Gelderland. De provincie heeft bij het opstellen van het huidige streekplan gekozen voor een andere benadering. Al in het vroegste stadium van de planvorming heeft ze alle regio's benaderd om een regionale bijdrage te leveren. Voornoemde structuurvisie betreft de regionale bijdrage van de regio Achterhoek en heeft betrekking op een gebied van ruim 120.000 hectare en meer dan 300.000 inwoners.
In de regionale structuurvisie voor de Achterhoek zijn twee doelstellingen met elkaar vervlochten. Enerzijds wordt een grotere dynamiek in de regio nagestreefd, door onder andere versterking van de regionale economie en het regionale woning- en voorzieningenaanbod. Anderzijds is het behoud van de eigen ruimtelijke kwaliteiten zoals 'rust, ruimte en groen' en kleinschaligheid een centrale doelstelling. Beide doelstellingen kunnen echter gemakkelijk met elkaar in conflict raken. Dit mogelijke conflict maakt dat een zekere mate van concentratie en sturing van de stedelijke ontwikkelingen noodzakelijk is om bestaande kwaliteiten (zoals beleving van "rust en ruimte") te behouden en ongewenste effecten (zoals verkeershinder en –onveiligheid, afkalving voorzieningenniveau) te voorkomen. Er wordt gestreefd naar:
Waterschap Rijn en IJssel heeft een Watervisie opgesteld. In deze Watervisie geven zij aan hoe zij aankijken tegen de gewenste ruimtelijke inrichting van het werkgebied om de wateropgaven waarvoor ze de komende vijftig jaar staan, duurzaam op te lossen. De visie geeft richting aan de eigen activiteiten, bijvoorbeeld als het gaat om het bestrijden van verdroging en regionale wateroverlast.
De Watervisie dient in eerste instantie als voeding voor de Reconstructieplannen in het waterschapsgebied. Binnen deze plannen wordt gekeken naar de herinrichting van het buitengebied op basis van regelgeving van de rijksoverheid. Waterschap Rijn en IJssel wil hierin ook het waterbeheer een plaats geven. De Watervisie vormt voor het waterschap tevens de basis voor overleg met andere overheden over de toekomstige inrichting van de streek van Rijn en IJssel.
Waterschap Rijn en IJssel heeft in 2009 het Waterbeheerplan vastgesteld voor de periode 2010-2015. Het Waterbeheerplan sluit aan op de Watervisie van het Waterschap. Het Waterbeheerplan van het waterschap Rijn en IJssel beschrijft het beleid op hoofdlijnen voor de waterkwaliteit, de waterkwantiteit en de waterkeringen in het beheersgebied van het waterschap. Het plan sluit aan op de beleidskaders van de provincies Gelderland en Overijssel en het Rijk, zoals opgenomen in de provinciale waterhuishoudingsplannen en de Kaderrichtlijn Water.
Met de voornemens uit het Waterbeheerplan wil het waterschap actief inspelen op alle lopende en komende veranderingen zoals de wijzigingen in de waterwetgeving en de Kaderrichtlijn Water. Er zijn mogelijkheden om de waterkwaliteit nog verder te verbeteren en om meer ruimte te bieden voor het vasthouden van water. Het gewenste peilbeheer wordt in het hele gebied in de komende periode planmatig opgepakt voor de landbouw en de natuur. Het beheer van water en afvalwater in stedelijk gebied krijgt steeds meer aandacht. In het landelijk gebied wil het waterschap kansen bieden voor recreatie op of bij het water. Dit bestemmingsplan voldoet aan het beleid uit het Waterbeheerplan.
De voorgenomen ontwikkeling is in lijn met het regionale beleid, doordat ingezet wordt op het borgen van de karakteristiek en het verbeteren van de leefbaarheid in de kern van Silvolde.