Plan: | Kom Megchelen 2010 |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1509.BP000041-DE01 |
De gemeente Oude IJsselstreek heeft voor het actualiseren van haar bestemmingsplannen een Handboek bestemmingsplannen opgesteld. In dit handboek wordt een handleiding gegeven voor het standaardiseren van bestemmingsplannen. Dit handboek sluit aan op de landelijke standaarden Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen (SVBP 2008). Er zijn normen vastgesteld waaraan bestemmingsplannen moeten voldoen, zodat de herkenbaarheid, kwaliteit en uniformiteit (inhoudelijk en technisch) gewaarborgd is. Het beschikbaar hebben van uniforme plannen heeft voordelen op het gebied van bruikbaarheid, raadpleegbaarheid, klantvriendelijkheid, rechtszekerheid en efficiency.
Het bestemmingsplan "Kom Megchelen 2010" voorziet in een planologische regeling voor de bestaande bebouwde kom van Megchelen. In de kern liggen geen locaties, anders dan die welke reeds op grond van een vastgesteld bestemmingsplan of verleende vrijstelling zijn toegestaan, waar nieuwe woningen gebouwd kunnen worden. Het bestemmingsplan bevat dus geen nieuwe bouwmogelijkheden voor woningen, maar maakt alleen de uitbreiding van bestaande woningen en de bouw van bijbehorende gebouwen mogelijk. Er wordt daarbij een onderscheid gemaakt tussen de grootte van de percelen. Op grotere percelen (meer dan 600 m2) is meer bebouwing toegestaan.
De gemeente streeft naar het behoud van karakteristieke dorpse elementen in de bebouwingsstructuur. Er zal in de bebouwingsregeling een onderscheid worden gemaakt tussen de karakteristieke agrarische lintstructuur (Julianaweg, Millingseweg en Hollandseweg) en de planmatige naoorlogse uitbreidingen (Past. Geerdink Johanninkweg e.o., De Lemp, De Vlasakker). Voor de historische linten geldt een meer individuele regeling ten aanzien van de bebouwingshoogte, -breedte en -diepte, terwijl voor de naoorlogse uitbreiding gebruik zal worden gemaakt van een meer uniforme regeling ten aanzien van de bebouwingsvorm. Uitgangpunt voor de bouwvlakken is een diepte van 12 meter voor vrijstaande woningen en een diepte van 10 meter voor halfvrijstaande en rijenwoningen. Voor bebouwing in de historische bebouwingslinten is vaak maatwerk opgenomen en is het bouwvlak aangepast aan de bestaande hoofdbouwmassa. Er vinden als gevolg van dit plan geen ingrijpende veranderingen in de ruimtelijke structuur van Megchelen plaats.
Door middel van een bebouwingsvlak wordt op de verbeelding aangegeven tot waar de bedrijven en horeca hun bebouwing mogen oprichten en hoeveel van dit vlak bebouwd mag worden. Tevens wordt de toegestane goot-en nokhoogte aangegeven.
De grotere groene gebieden en de groene dorpsranden krijgen de bestemming "Groen". Aan het overige, kleinschalige groen wordt de bestemming "Verkeer - Verblijf" toegekend. De meeste percelen, die grenzen aan het buitengebied, worden afgesloten met een strook met de bestemming "Tuin" waardoor een geleidelijke, groene overgang naar het buitengebied wordt gecreƫerd.
De wegen in de bebouwde kom worden bestemd als "Verkeer - Verblijf". Binnen deze bestemming zijn niet alleen wegen toegestaan, maar ook groen, parkeerplaatsen, kunstwerken etc.