Plan: | Hutten Zuid, deelplan 2 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1509.BP000002-VA01 |
De ambitie van de regio Achterhoek luidt als volgt:
De grootste opgave is het realiseren van een omslag in denken: van decennia van groei van de bevolking naar stabilisatie en uiteindelijk krimp. Wonen is mede afhankelijk van ontwikkelingen op andere terreinen, zoals economie en recreatie.
De woningvoorraad wordt maximaal afgestemd op de veranderende lokale vraag van woningzoekenden. Hierbij wordt gerealiseerd dat 90% van de woningen van 2020 er al staan en dat de kwalitatieve opgave met name in de bestaande voorraad moet worden gerealiseerd. Nieuwbouw wordt gepleegd voor de kwaliteiten die in de bestaande voorraad niet gerealiseerd kunnen worden.
De locatie en woonomgeving zijn essentiƫle kwaliteitskenmerken waarop de Achterhoek zich kan onderscheiden. Centrumplannen voor de grotere kernen dragen bij aan vitale kernen en voegen hiermee kwaliteit toe aan de regio. Deze plannen krijgen prioriteit. Grootschalige uitlegplannen passen niet bij een situatie van krimp. Naar de bestaande plannen in deze categorie wordt nog eens kritisch gekeken. Nieuwe plannen worden in principe niet ontwikkeld.
De groei van de bevolking neemt af. Het aantal inwoners zal vanaf 2010 langzaam afnemen, het aantal huishoudens vanaf ongeveer 2025. De regio Achterhoek is op tijd om te anticiperen op deze voorspelde krimp in huishoudens en daarmee kwantitatieve woningbehoefte. Natuurlijk wordt tegelijk gebouwd aan kwaliteit om de huidige inwoners vast te houden in de regio en mogelijk vestigers van buiten aan te trekken. Er wordt echter niet voor meer dan de voorspelde behoefte gebouwd.
Op regionaal niveau is de Intergemeentelijke Ruimtelijke Inrichtings Schets (IRIS) van belang (vastgesteld d.d. 30 maart 2000). Deze nota vormt een samenwerkingsproject tussen de toenmalige gemeente Dinxperlo, Doetinchem, Gendringen, Wehl en Wisch, de regio Achterhoek en de provincie Gelderland. De IRIS vloeit voort uit bestaand beleid en is opgesteld conform de visie en het beleid in de nota's "Ruimtelijke ontwikkelingsvisie" van de regio Achterhoek en het oude "Streekplan Gelderland 1996". Het IRIS is onverkort van kracht verklaard in de Structuurvisie Gelderland (zie paragraaf 3.2.) en in de verschillende beleidsstukken van de huidige gemeente Oude IJsselstreek.
In de Inrichtingsschets zijn voor de zuidelijke Oude IJsselstreek uitgangspunten en richtlijnen aangegeven voor de toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen. De Oude IJssel wordt in de IRIS gezien als ontwikkelingsas met vele aanknopingspunten voor het versterken en ontwikkelen van bestaande en nieuwe functies in zowel de stedelijke als landelijke sfeer. De betekenis van de Oude IJssel als ontwikkelingsas komt onder meer tot uiting in de ontwikkeling als ecologische verbindingszone, waarbij ook nieuwe functies voor waterbeheersing en recreatie ingepast moeten worden.
In de schets wordt aangegeven dat er voor Ulft bijzondere kansen liggen om het centrum en het dorp als geheel te versterken met verschillende nieuwe functies op inbreidings- en herstructureringslocaties. Met name ontwikkelingskansen voor een aantrekkelijk leefmilieu met woon- en recreatieruimte aan de rivier dienen een rol te spelen bij de toekomstige ontwikkeling van de kern. Op de locatie Hutten Zuid wordt hieraan uitwerking gegeven.
In de schets wordt verder ontwikkeling van routes van belang geacht voor het woon-, recreatie- en werkmilieu. Routevorming langs en dwars op de rivier wordt als goede optie gezien ten behoeve van het uitbouwen van het imago van de streek. In de routes en met name bij kruispunten moeten knooppunten met kleinschalige voorzieningen worden ontwikkeld.