direct naar inhoud van 2.3 Bos
Plan: Lelystad Midden-West (gedeeltelijk)
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0995.BP00036-VG01

2.3 Bos

De gebieden waar bos c.q. bebossing voorkomt, zijn als zodanig bestemd.

2.3.1 Doel van de bestemming

Het doel van deze bestemming is de instandhouding van de natuur- en landschapswaarden.

2.3.2 Toelichting op de regeling

Functionele mogelijkheden

In deze bestemming is bos en bebossing mogelijk maakt. Naast bosvoorzieningen zijn in deze bestemming nog andere voorzieningen mogelijk gemaakt zoals fiets- en wandelpaden voor extensief dagrecreatief gebruik.

Andere, bij de hoofdfunctie horende voorzieningen, zijn ook mogelijk binnen de bestemming. Daarbij gaat het om bijvoorbeeld nutsvoorzieningen, water, wegen en paden, erven en terreinen. Door het toestaan van deze functies is flexibiliteit binnen de bestemming bos mogelijk.

Bouwmogelijkheden

Het bouwen van gebouwen is niet toegestaan. Bouwwerken, geen gebouwen zijnde, zijn wel mogelijk, daarbij gaat het in deze bestemming om palen en masten en overige.

Palen en masten mogen maximaal 6,00 meter hoog worden. Deze hoogte is afgestemd op het gebruik, bijvoorbeeld in de vorm van licht- of vlaggenmasten.

Overige bouwwerken, geen gebouwen zijnde, mogen maximaal 5,00 meter hoog worden. Deze bouwwerken zijn dusdanig kleinschalig in omvang dat een dergelijke hoogte te verantwoorden is.

Flexibiliteitbepalingen

In de bestemmingsregeling is een mogelijkheid opgenomen om met een omgevingsvergunning af te wijken van werken, geen bouwwerken zijnde en werkzaamheden. Met deze omgevingsvergunning kunnen werkzaamheden zoals het ontgronden, afgraven, egaliseren en ophogen van gronden worden uitgevoerd. Daarbij moet voldaan worden aan de vereisten die zijn opgenomen in de regels.

Hierdoor is het mogelijk om, door toepassing van een relatief korte planologische procedure, ruimte te bieden aan nieuwe ontwikkelingen op de gronden in deze bestemming.

2.3.3 Uitgangspunten

  • De bestemming maakt behoud van bos en bebossing mogelijk;
  • Instandhouding van de natuur- en landschapswaarden;
  • Ondergeschikt zijn waterlopen en -partijen, ontsluitingswegen, voet- en fietspaden, parkeervoorzieningen en dergelijke toegestaan;
  • Extensieve vormen van (dag)recreatie moeten mogelijk zijn;
  • Gebouwen zijn niet toegestaan, wel mogen bouwwerken geen gebouwen zijnde worden gebouwd;
  • De bouwwerken, geen gebouwen zijnde, hebben een beperkte omvang.

2.3.4 Beleid

Boswet

De Boswet regelt de instandhouding van (productie)bos in Nederland. De Boswet stelt regels voor herplant van bos bij kap en/of oogst van bos. In principe dienen gekapte percelen binnen drie jaar ter plaatse herplant te worden. Is dit niet mogelijk, dan kan ontheffing verleend worden om elders te herplanten. De bestemming op de herplantlocatie dient zodanig te zijn dat deze de aanwezigheid van bos mogelijk maakt. De Boswet heeft alleen werking buiten de 'bebouwde kom grens Boswet'.

In het bestemmingsplan Samengevoegd gebied 2 ligt alleen deelgebied Kofschip deels buiten de bebouwde kom. Hier liggen nieuwe bospercelen, welke aangeplant zijn als compensatie van elders gekapt bos.