Plan: | Stadsrandgebied |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0995.BP00031-VG01 |
In deze paragraaf wordt een beschrijving gegeven van de ruimtelijke aspecten van het plangebied. Er is een beschrijving opgenomen van de huidige en gewenste stedenbouwkundige structuur, de wegenstructuur en de structuur van het groen en het water.
Uitgangspunt voor de ruimtelijke situatie in het plangebied is, dat waar mogelijk ruimte wordt geboden. Hierbij kan gedacht worden aan ruimte voor bijvoorbeeld het bouwen op de (woon-)kavel, maar ook in de vorm van uitwisselbaarheid tussen verschillende vormen van gebruik. Afweging daarbij is dat wat een bijzondere waarde heeft meer specifiek benoemd wordt en in de regels en op de verbeelding van dit bestemmingsplan wordt vastgelegd.
KUSTPARK
Algemeen
Een algemeen uitgangspunt is dat de hoofdopzet van de stedenbouwkundige structuur van het Kustpark behouden blijft, én waar mogelijk wordt versterkt. In het plangebied is rekening gehouden met de nieuwe ontwikkelingen, zoals het Flevo Golf Resort, het landgoed In de Noordzoom en Park Houtribhoogte. Mochten er in de toekomst zich nog andere ontwikkelingen voordoen, dan dienen deze te passen bij het karakter van de stedenbouwkundige opzet van de Kustpark of de afzonderlijke wijken.
Waar bestaande situatie aanhouden?
Voor het Flevo Golf Resort, Park Houtribhoogte en het landgoed worden de oorspronkelijke stedenbouwkundige uitgangspunten uit de vorige bestemmingsplannen aangehouden. Dat betekent:
Gekozen is voor het aanhouden van de bepalingen van het vorige bestemmingsplan omdat genoemde gebieden nog in ontwikkeling zijn. De oorspronkelijke, ontwikkelingsgericht bepalingen bieden veel ruimte.
Voor de nog te ontwikkelen woningbouw die gelegen is in de zone van de Houtribweg waar de voorkeursgrenswaarde wordt overschreden geldt dat woningen daar uitgevoerd dienen te worden met 'dove gevels'. Ook mogen woningen binnen deze zone gerealiseerd worden mits er een hogere grenswaarde is verleend, of aangetoond kan worden dat de voorkeursgrenswaarde (niet meer) overschreden wordt omdat er maatregelen getroffen zijn.
Waar ruimte geboden?
Het Golfpark en de Parkhaven zijn reguliere woonbuurten met voornamelijk vrijstaande woningen. Deze woningen zijn voorzien van ruime bouwvlakken en een maximale bouwhoogte van 10 meter. De woningen in het Golfpark zijn voorzien van een kap.
Voor de overige functies binnen het plangebied, zoals de bossen, volkstuinen, recreatieve terreinen, jachthavens, Flevodrome en het Centraal veterinair instituut is meer ruimte gezocht. Dat betekent:
DE VELDEN
Algemeen
Een algemeen uitgangspunt is dat de hoofdopzet van de stedenbouwkundige structuur van De Velden behouden blijft, én waar mogelijk wordt versterkt. Dit houdt in dat in het bestemmingsplan geen rekening wordt gehouden met grootschalige veranderingen in de stedenbouwkundige en functionele structuur.
Waar bestaande situatie aanhouden?
Voor de agrarische gebieden (bouwvlakken) en de Hanzelijn worden de oorspronkelijke stedenbouwkundige uitgangspunten uit de vorige bestemmingsplannen aangehouden. Dat betekent:
De bepalingen uit de vorige bestemmingsplannen kunnen aangehouden worden, omdat zij voor wat het agrarisch gebied betreft ruime mogelijkheden bieden voor verdere ontwikkeling van dit gebied. Eventuele verdichting van bebouwing die mogelijk kan ontstaan, wordt daarnaast ook niet als onwenselijk gezien.
De bepalingen van de bestemming van de Hanzelijn en de bijbehorende geluidcontour is gebaseerd op recente berekeningen en wettelijke bepalingen.
Waar ruimte geboden?
Het Jagersveld betreft een woonbuurt met vrijstaande woningen. De woningen zijn voorzien van ruime bouwvlakken en een maximale bouwhoogte van 10 meter. Enkele uitzonderingen zijn een strook aan de westzijde van het Jagerveld en aan de oostzijde van Reespoor. Kapvormen worden met dit plan niet vastgelegd.
De agrarische bestemming is flexibeler gemaakt, door de gebruiksmogelijkheden uit te breiden (nevenactiviteiten), zoals onder meer:
Het intensievere bebouwde, en gebruikte deel langs de Bronsweg (directe omgeving van 'Wind in de Wilgen' en het centrum biologische landbouw), heeft de bestemming 'Gemengd - buiten' gekregen. Kenmerkend zijn de verschillende functies in dit gebied, waarbij niet beslist de agrarische de hoofdfunctie is. Binnen deze bestemming is een uitgebreide hoeveelheid functies opgenomen, waaronder: horeca, maatschappelijke voorzieningen, kunstnijverheid en ateliers, zorgboerderijen en dienstverlenende bedrijven.
Door het uitbreiden van de gebruiksmogelijkheden kan tegemoet gekomen aan de wens het gebied recreatief aantrekkelijker te maken als 'uitloopgebied' van de stad.
Het sportterrein aan de Beginweg wordt extensief gebruikt en er bevindt zich daar incidentele bebouwing, Het terrein is voorzien van ruime bouwvlakken met een bebouwingspercentage.
Ten behoeve van een goede landschappelijke inpassing zijn voor de Hanzelijn in het Tracébesluit de volgende oplossingen opgenomen:
• landschappelijk is het gewenst om ter hoogte van de boog richting de rijksweg A6 een visuele barrière op te werpen tussen het spoor van de Hanzelijn en het bestaande opstelterrein. De oprichting van een grondwal in combinatie met het planten van bomen heeft vanuit landschappelijke inpassing de voorkeur;
• ten noorden van ’t Zand is een geluidswal aangelegd met een hoogte van 2,00 m. De geluidswal is aangelegd om de verstoring van het gebied ’t Zand door geluid te verminderen;
OOSTRANDHOUT
Een algemeen uitgangspunt in dit bestemmingsplan is dat de hoofdopzet van de stedenbouwkundige structuur van Oostrandhout behouden blijft, én waar mogelijk wordt versterkt. Dit houdt in dat in het bestemmingsplan geen rekening wordt gehouden met grootschalige veranderingen in de stedenbouwkundige en functionele structuur van Oostrandhout.
Waar bestaande situatie aanhouden?
Het deelgebied Oostrandhout bestaat voor een groot deel uit bos, van dit bos heeft een groot deel een 'ecologische waarde'. De mogelijkheden om extra bebouwing of andere functies toe te staan is daarbinnen beperkt, dit geldt eveneens voor de paardenweides ten noorden van de Runderweg.
Het Oostrandpark betreft een woonbuurt met vrijstaande en geschakelde woningen. De woningen zijn voorzien van ruime bouwvlakken. In het Oostrandpark bevinden zich verschillende 'clusters' van woningtypologiën. De woningtypen onderscheiden zich met name door de bouwhoogte en de kapvorm. Aangezien het wijzigen dan de bouwhoogte, of kapvorm kan leiden tot aantasting van het stedenbouwkundige beeld en de aantasting van de woonomgeving (waaronder aantasting van de privacy) zijn per cluster de bestaande bouwhoogtes en vastgelegd.
Waar ruimte bieden?
Voor de andere functies binnen het deelgebied, zoals de volkstuinen, recreatieve terreinen, sportterreinen en de bedrijfsloods van Staatsbosbeheer, is meer ruimte gezocht. Dat betekent:
Zorgwoning Triade / 's Heeren Loo
Op het perceel aan het Gelderse Hout 3 zal is voor de combinatie van zorginstelling Triade Flevoland en gehandicaptenhulporganisatie 's Heeren Loo een nieuwe woonvoorziening ten behoeve van verstandelijk gehandicapten gerealiseerd. Het gaat daarbij om de nieuwbouw van drie woongebouwen van elk twaalf woningen, één activiteitengebouw en een fietsenberging. Deze nieuwbouwontwikkeling wordt als zodanig opgenomen in dit bestemmingsplan en krijgt de bestemming Gemengd, met de aanduiding zorgwoningen.
De Houtribweg en de Zuigerplasdreef zijn de doorgaande ontsluitingswegen van Kustpark. Deze wegen hebben een maximumsnelheid van 80 km per uur. De wegen rondom Kustpark voldoen qua inrichting en functie aan de opbouw van de hoofdwegen structuur van Lelystad. Voor de buitenring geldt: "70 kilometer per uur waar het kan", "50 kilometer per uur waar het moet" vanwege de verkeersveiligheid en de geluidhinder. De buitenring heeft een 2 x 2 profiel met enkele kruispunten en rotondes. Met betrekking tot het geluid geldt dat de snelheid op de buitenring richtinggevend is voor de stadsuitbreiding.
Volgens het gemeentelijke verkeers- en vervoersbeleid geldt voor bedrijven en dergelijke de verplichting om de parkeerbehoefte op eigen terrein op te lossen. In het GVV is een stelsel met parkeernormen voor de verschillende soorten bedrijfsactiviteiten opgenomen.
Aan de noordwestzijde van het plangebied van De Velden wordt de nieuwe spoorlijn van Lelystad naar Zwolle, de Hanzelijn, gerealiseerd.
KUSTPARK
Kustpark is een zeer groen gedeelte van Lelystad. Een groot gedeelte van Kustpark wordt gevormd door het Zuigerplasbos. Op stadsniveau wordt gestreefd naar meer samenhang tussen de verschillende groengebieden. Dit kan worden bereikt door meer differentiatie in het groen aan te brengen om de kwaliteit, duidelijkheid en herkenbaarheid van de woonomgeving te verbeteren.
Kustpark is een waterrijk deel van Lelystad. Een groot gedeelte van Kustpark wordt gevormd door de Zuigerplas en de jachthavens in het IJsselmeer. Voor de waterstructuur geldt dat deze intact gehouden dient te worden. Dit geldt in het bijzonder voor de belangrijkste watergangen met een waterbergende functie.
DE VELDEN
Op stadsniveau wordt gestreefd naar meer samenhang tussen de verschillende groengebieden (als uitwerking van de Groene Stad). Dit kan worden bereikt door meer differentiatie in het groen aan te brengen om de kwaliteit, duidelijkheid en herkenbaarheid van de woonomgeving te verbeteren. Het nieuwe bestemmingsplan maakt dit mogelijk. Aan de noordzijde van de Bronsweg ligt ’t Zand.
Voor de waterstructuur geldt dat deze intact gehouden dient te worden. Dit geldt in het bijzonder voor de belangrijkste watergangen met een waterbergende functie. De maatregelen en veranderingen uit het Waterplan Lelystad van 2002 dienen te worden uitgevoerd om (in de toekomst) te leiden tot een beter en gezonder functioneren van het watersysteem in De Velden.
OOSTRANDHOUT
Op stadsniveau wordt gestreefd naar meer samenhang tussen de verschillende groengebieden (als uitwerking van de Groene Stad). Dit kan worden bereikt door meer differentiatie in het groen aan te brengen om de kwaliteit, duidelijkheid en herkenbaarheid van de woonomgeving te verbeteren. Oostrandhout is een groen en natuurrijk gedeelte van Lelystad met enkele waardevolle ecologische elementen zoals de ecologische verbindingzone langs de Lage Vaart, en de bosgebieden Overijsselse Hout en Gelderse Hout, die vallen onder de provinciale Ecologische Hoofdstructuur. Door middel van beheer en onderhoud moet de kwaliteit en kwantiteit van deze bosgebieden in de toekomst gewaarborgd blijven. De volkstuinen en de paardenweides maken deel uit van het Gelderse Hout en het Overijsselse Hout. Uitgangspunt is dat deze functies gehandhaafd blijven.
Voor de waterstructuur geldt dat deze intact gehouden dient te worden. Dit geldt in het bijzonder voor de belangrijkste watergangen met een waterbergende functie. De maatregelen en veranderingen uit het waterplan dienen te worden uitgevoerd om (in de toekomst) te leiden tot een beter en gezonder functioneren van het watersysteem in Oostrandhout.