Plan: | Bestemmingsplan Atolwijk - Zuiderzeewijk 2011 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0995.BP00022-VG01 |
Het deelgebied Lelycentre en omgeving (en omgeving) wordt aan de westzijde begrensd door de Zuigerplasdreef, aan de noordzijde door de Houtribdreef, aan de oostzijde door de Oostranddreef en aan de zuidzijde door het groen en water tussen Langevelderslag en Atolwijk Oost (zie figuur 5).
Het deelgebied Lelycentre e.o. is gerealiseerd tussen 1965 en 2002.
figuur 5. Begrenzing lelycentre e.o.
Omdat dit gebied uit diverse delen - met verschillende functies (wonen, werken, et cetera) en (bouw)periodes - bestaat, wordt de ruimtelijke hoofdstructuur van de delen hierna afzonderlijk besproken.
Bastion
Dit gebied ligt in de noordwestelijk hoek van het deelgebied Lelycentre en omgeving. Het wordt gekenmerkt door een centraal assenkruis van langzaam verkeersroutes. Daarnaast is er sprake van een hovenstructuur; de bebouwing is daarin rondom parkeer- en groene hoven gesitueerd. Hierdoor ontstaan een aantal grote, geopende bouwblokken.
Bebouwing
De bebouwing bestaat uit grondgebonden rijwoningen en gestapelde woningen (maisonnettes), binnen één architectonisch stijl. De rijwoningen bestaan uit maximaal twee lagen met een zadeldak. De maisonnettes bestaan uit twee tot drie lagen met een kap, op die kap een relatief smalle dakopbouw met een zadeldak.
Lelycentre
Het Lelycentre is opgezet als een wijkcentrum, waarin voornamelijk kantoren en andere grotere voorzieningen zijn gerealiseerd. Kenmerkend voor de ruimtelijke opzet zijn de naast of tegen elkaar geplaatste gebouwen, die weinig onderlinge relatie hebben. De hoofdstructuur van deze locatie wordt bepaald door een centrale ontsluitingsweg met verschillende zijtakken naar beide zijden. De verkavelingstructuur is rationeel en lijkt ingegeven door de geplande functie van het gebied.
Bebouwing
De afzonderlijke kavels zijn per kavel anders ingericht; er is een weinig eenduidig bebouwingsbeeld. De gebouwen verschillen onderling in bouwhoogte van minimaal 3,5 tot maximaal 35 meter. Maar ook per gebouw kan de bouwhoogte variëren. Vrijwel alle gebouwen hebben een overwegend platdak.
Langevelderslag
Dit gebied ligt in het groen ten oosten van de Parkdreef. De buurt heeft een buurtontsluitingsring, met daaraan ook ringvormige vertakkingen. Door het geknikt verloop van de straten ontstaan voortdurend wisselende perspectieven. De woningen zijn hoofdzakelijk vrijstaand op relatief grote kavels, waardoor het hoofdbeeld van de buurt groen is. De woningen zijn zowel haaks als evenwijdig aan de weg gesitueerd. Naast de vrijstaande woningen komen enkele patiowoningen voor.
Bebouwing
De vrijstaande woningen bestaan uit één laag met een kap. De kapvorm varieert onderling, er is overwegend sprake van zadeldaken, maar er komen ook dwars- en schildkappen voor. Ook ondergeschikte dakopbouwen met plat dak, bijvoorbeeld een slaapkamer, komen voor.
Bij de patiowoningen gaat het om plat afgedekte woningen van hoofdzakelijk één bouwlaag en maximaal twee bouwlagen. De patiowoningen zijn met maximaal vier woningen aaneengeschakeld.
In het Lelycentre e.o. zijn enkele grotere groengebieden (o.a. de plantentuin en dierenweide) te onderscheiden, deze zijn eerder beschreven in paragraaf 2.1. In het deelgebied zelf zijn enkele groene hoven, laanbeplantingen en snippergroen te vinden. De groene hoven worden gekenmerkt door een variatie van gras, struweel en bomen/bosschages. De laanbeplantingen bestaan voornamelijk uit gras met daarin solitaire bomen.
Het snippergroen heeft veelal een lage begroeiing (gras, struweel) met een solitaire boom.
Bij de grondgebonden woningen is sprake van zowel een voor- als een achtertuin. Bij de maisonnettes is op de begane grond sprake van een tuin aan één zijde. De andere zijde grenst meestal aan openbaar gebied (trottoir).
Bastion en Langevelderslag
In de buurten Bastion en Langevelderslag is wonen de belangrijkste functie. In deze woonbuurten is geen sprake van functiemenging. Wel bestaat de mogelijkheid van aanwezigheid van bedrijfjes aan huis.
Lelycentre
Omdat het Lelycentre bij de ontwikkeling van de stad als nieuw centrum voor de wijk bedoeld was, zijn er verschillende functies gerealiseerd. Een voorbeeld hiervan zijn overheidsinstellingen. Daarnaast bevinden zich in het Lelycentre een wijkwinkelcentrum, verzorgingshuis met aanleunwoningen, een gezondheidscentrum en overige kantoren. Langs de straat Parkzijde bevinden zich, in een klein cluster, 28 patiowoningen.
Stadscamping De Houtrib
Ten noordoosten van Langevelderslag ligt camping De Houtrib. De hoofdstructuur van de camping is gebaseerd op een centrale ringweg, met daaromheen velden voor tenten en/of caravans. Op de camping is naast een bedrijfswoning, sanitaire bebouwing aanwezig. Ook bevinden zich op het terrein van de camping een bed-and-breakfast, stacaravans en een trekkershut. Daarbij gaat het om bebouwing van geringe afmeting, die uitsluitend bedoeld is voor de camping.
Overige functies
Tussen de Langevelderslag en de Oostranddreef ligt een bosgebied. Dit bosgebied is een uitloper van het Overijsselse Hout, dat ten oosten van de Oostranddreef ligt. Het bos wordt passief gebruikt voor recreatie.
Tussen de Langevelderslag en de Parkdreef liggen verschillende gebouwen, waaronder het multifunctioneel sportcentrum De Koploper (Badweg 21). Daarnaast zijn ook het Health Center Lelystad (Badweg 10) en De Heeren van Stael (Badweg 17) gevestigd. In deze laatste zijn een kinderspeelparadijs, een bowlingcentrum en zalenverhuur te vinden. De architectuur en afmetingen van de bebouwing is een direct resultaat van de functie ervan.
In de noordwestelijke oksel van de kruising tussen de Polderdreef en de Parkdreef staat een woongebouw, hierin zijn meer appartementen gevestigd. Het gebouw bestaat uit maximaal 6 bouwlagen. Direct ten noorden van dit woongebouw ligt een kinderboerderij met een parkeerterrein. Daarnaast ligt tussen het Lelycentre, de Houtribdreef, de Parkdreef en de Polderdreef een groot park, met daarin een dierenweide en een plantentuin.
Lelycentre e.o. wordt omgeven door dreven, maar midden door dit deelgebied loopt ook de Parkdreef. De Parkdreef is niet alleen belangrijk voor de ontsluiting van het deelgebied, maar ook voor de ontsluiting van Atolwijk en Zuiderzeewijk op bijvoorbeeld de ring van Lelystad. Alleen de bebouwing aan de Badweg heeft een ontsluiting direct op de Parkdreef.
Opvallende elementen zijn de bruggen over zowel de Houtribdreef als de Zuigerplasdreef en Polderdreef. Deze zijn bestemd voor langzaam verkeer en zorgen voor een korte onderlinge verbinding tussen de verschillende (woon)gebieden in en buiten het plangebied.
Bastion
Het Bastion heeft een directe aansluiting op de Houtribdreef en een indirecte via het Lelycentre op de Polderdreef. In het Bastion zelf is slechts één ontsluitingsweg, daarop zijn enkele aftakkingen met hoven. Het parkeren vindt voornamelijk plaats in deze hoven, op grote parkeerplaatsen.
Opvallend is de grote hoeveelheid verharding voor het langzaam verkeer.
Lelycentre
Lelycentre heeft twee ontsluitingswegen op de Houtribdreef en twee op de Polderdreef. De wegen lopen niet door in het plangebied. Het doel is de auto's op de grote parkeerplaatsen in het Lelycentre te brengen. Het parkeren voor de gebruikers van het Lelycentre vindt daarom ook plaats op deze parkeerplaatsen.
Langevelderslag
Langevelderslag heeft één buurtontsluitingsweg, met verschillende zijtakken (woonstraten). Deze hiërarchie is terug te vinden in het profiel van de wegen. Het parkeren vindt op het erf bij de woningen plaats. Bovendien is vooral het profiel van de woonstraten niet geschikt voor parkeren langs de straat.
Overige gebieden
Bij de overige functies in dit plandeel wordt het parkeren geregeld op eigen terrein. Daarbij is hoofdzakelijk sprake van parkeren op grotere centrale parkeerplaatsen direct bij de betreffende functie.