Plan: | De Groene Velden |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0995.BP00019-VG01 |
In het algemeen dient het bestemmingsplan als toetsingskader voor bouwaanvragen. De bestemmingen regelen de bouw- en gebruiksmogelijkheden van de gronden en gebouwen binnen het plangebied. De bepalingen die betrekking hebben op de te onderscheiden bestemmingen, zijn vastgelegd in de regels en op verbeelding. De regels en verbeelding gaan vergezeld van een toelichting.
Het voorliggende bestemmingsplan voorziet in een nieuwe juridisch-planologische regeling voor De Groene Velden. In hoofdzaak is het bestemmingsplan consoliderend van aard, hetgeen betekent dat de regeling is gebaseerd op het oorspronkelijke uitgangspunt. Namelijk dat het gebruik van het gebied niet zuiver agrarisch van aard is, en evenmin een zuiver woongebied is. Er is voor gekozen om het gebied een moderne regeling te geven, hetgeen aanleiding heeft gegeven de bestemmingsregeling op een aantal punten bij te stellen. Verder vloeit een aantal wijzigingen ook voort uit de huidige Wet ruimtelijke ordening, welke een aantal systematische eisen voorschrijft op het gebied van standaardisering en digitalisering van bestemmingsplannen. In paragraaf 5.2volgt een toelichting op de inhoud van de bestemmingen.
Wet ruimtelijke ordening
Sinds 1 juli 2008 is de nieuwe Wet ruimtelijke ordening in werking getreden. Het bestemmingsplan zal onder deze nieuwe wet worden vastgesteld en moet derhalve voldoen aan de eisen uit de wet. Als gevolg van de nieuwe wet komt het bestemmingsplan er anders uit te zien dan de bestemmingsplannen die de afgelopen jaren binnen de gemeente zijn opgesteld. Daarnaast zal de procedure in het kader van de nieuwe wet enigszins anders zijn. Eén van de wijzigingen die optreedt, is het wegvallen van de goedkeuring van het bestemmingsplan door de provincie. Hierdoor wordt de proceduretijd verkort.
Een voorwaarde die voortvloeit uit de Wet ruimtelijke ordening, is dat de nieuwe bestemmingsplannen voortaan moeten voldoen aan de RO-standaarden 2008, waaronder de Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen 2008 (SVBP2008). Deze standaarden schrijven in grote lijnen voor hoe het bestemmingsplan er uit moet zien en welke benamingen worden gehanteerd. Hierdoor kan het zijn dat bepaalde benamingen anders zijn dan in de voorgaande bestemmingsplannen in de gemeente. Ook het kleurgebruik op de verbeelding is voortaan vastgelegd in de landelijke standaarden.
Nieuw is dat de Wet ruimtelijke ordening de gemeente meer mogelijkheden geeft om de door haar te maken kosten (zoals kosten voor de planontwikkeling, het bouwrijp maken en de aanleg van straten) bij bouwplannen van derden te verhalen. Indien met die derde partij(en) geen overeenkomst kan worden gesloten, dient tegelijkertijd met het bestemmingsplan ook een grondexploitatieplan te worden vastgesteld. In dat geval worden bij het verlenen van een omgevingsvergunning de kosten verrekend.
Wabo
De laatste verandering in het werkveld van de ruimtelijke ordening is de inwerkingtreding van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo). De Wabo heeft niet direct inhoudelijke gevolgen voor het bestemmingsplan maar leidt in sommige gevallen wel tot een andere terminologie. Belangrijkste verandering van de Wabo is de introductie van de omgevingsvergunning. In de omgevingsvergunning worden praktisch alle vergunningen (zoals bouw-, en sloopvergunning) en ontheffingsmogelijkheden (zoals het projectbesluit en de binnenplanse ontheffing) ondergebracht.