direct naar inhoud van 4.2 Ruimtelijke aspecten
Plan: De Groene Velden
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0995.BP00019-VG01

4.2 Ruimtelijke aspecten

4.2.1 Stedenbouwkundige structuur

Een algemeen uitgangspunt is dat de hoofdopzet van de stedenbouwkundige structuur van De Groene Velden in het algemeen behouden blijft, én waar mogelijk wordt versterkt. Dit houdt in dat in het bestemmingsplan geen rekening wordt gehouden met eventuele wijzigingen in de stedenbouwkundige en functionele structuur van De Groene Velden. Binnen het gebied is nog een aantal gronden onbebouwd. Bij ontwikkeling van dit gebied, dienen deze te passen bij het karakter van de stedenbouwkundige opzet van het gebied.

4.2.2 Infrastructuur

De wegen rondom De Groene Velden voldoen qua inrichting en functie aan de opbouw van de hoofdwegen structuur van Lelystad. Dat betekent dat de Houtribdreef, die deel uitmaakt van de buitenring, voor het autoverkeer is geoptimaliseerd om de centrumring en de radialen te ontlasten, en de veiligheid te vergroten. Voor de buitenring geldt: "70 kilometer per uur waar het kan, 50 kilometer per uur waar het moet" vanwege het milieu (fijnstof, geluid, verkeersveiligheid). De buitenring heeft in principe een 2 x 2 profiel met enkele kruispunten en rotondes.

Volgens het Parkeerbeleidsplan 2009 geldt voor bedrijven en dergelijke de verplichting om de parkeerbehoefte op eigen terrein op te lossen. In het Parkeerbeleidsplan is een stelsel met parkeernormen voor de verschillende soorten bedrijfsactiviteiten opgenomen.

4.2.3 Groenstructuur

Op stadsniveau wordt gestreefd naar meer samenhang tussen de verschillende groengebieden (als uitwerking van de Groene Stad). Dit kan worden bereikt door meer differentiatie in het groen aan te brengen om de kwaliteit, duidelijkheid en herkenbaarheid van de woonomgeving te verbeteren. Het nieuwe bestemmingsplan maakt dit mogelijk.

4.2.4 Waterstructuur

Voor de waterstructuur geldt dat deze intact houden dient te worden. Dit geldt in het bijzonder voor belangrijke watergangen met een waterafvoerende en waterbergende functie. Binnen het plangebied bevinden zich afvoersloten die een belangrijke functie voor de waterafvoer hebben. Daarnaast bevinden er zich enkele kavelsloten. De maatregelen en veranderingen uit het Waterplan Lelystad van 2002 dienen nader te worden beoordeeld om te bezien of ze (in de toekomst) leiden tot een beter en gezonder functioneren van het watersysteem in De Groene Velden.

4.2.5 Milieuvriendelijk gebied

De activiteiten in het gebied De Groene Velden dienen - gezien de ligging tegenover het biologisch landbouwgebied noordelijk - vrij te zijn en te blijven van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. Het gebruik van niet-SKAL genormeerde bestrijding- en bemestingsmiddelen is derhalve niet toegestaan. Alleen op deze wijze wordt het ontstaan van natuurlijke conflict- en beïnvloedingssituaties voorkomen.