Plan: | Bedrijventerrein Oostervaart |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0995.BP00014-VG01 |
De ruimtelijke structuur van Oostervaart is opgebouwd vanuit de bebouwings-, wegen, groen- en waterstructuur. Deze worden hierna besproken.
De bebouwing is niet nadrukkelijk naar een straat georiënteerd, de plaatsing op de percelen is redelijk vrij. Wel is langs de Binnenhavenweg sprake van een zichtzone waar de bebouwing een lagere bouwhoogte heeft dan buiten die zichtzone; 9,00 meter in plaats van 15,00 meter (Oostervaart-West) of 25,00 en 40,00 meter (oostelijk deel van Oostervaart). De bouwblokken zijn ruim, waardoor de bebouwing op een grote oppervlakte geplaatst kan worden. In de zichtzones mag geen opslag van goederen plaatsvinden. Daar waar het nodig is dat bebouwing, wegens de functionaliteit ervan, hoger is dan de voorgeschreven hoogten, wordt dit specifiek geregeld.
De hoofdontsluiting van het bedrijventerrein, de Binnenhavenweg, Bronsweg, Steenstraat, Edelhertweg en De Serpeling, hebben door hun functie een andere structuur dan de overige wegen in het plangebied. Ze hebben een relatief breed profiel met groenstroken aan weerszijden. Bij de Binnenhavenweg is daarnaast sprake van een twee keer één rijstrookprofiel met daar tussenin een groenstrook. Enkele wegvakken zijn uitgevoerd in twee keer twee rijstroken, waartussen ook een groenstrook zit. Dit brede profiel komt tot uiting op de verbeelding, door een maximaal bestemmingsvlak over en rond de genoemde wegen op de verbeelding.
De groenstructuur wordt hoofdzakelijk gevormd door de grote groengebieden aan de noordzijde en langs de randen van het plangebied. In het plangebied zelf vormt het eerder genoemde groengebied in Oostervaart-West een belangrijke ruimtelijke structuur. De bosstrook loopt van de Platinastraat in het noorden tot de Kwikstraat in het zuiden, daar sluit deze aan op de verbindingszone langs de Kwikstraat.
Vanwege het ruimtelijk en functioneel belang van deze groenstrook is deze in dit bestemmingsplan specifiek bestemd (Groen). Ook zijn enkele kleinere groenstructuren in de bestemming Groen opgenomen. Daarbij gaat het onder andere om groenstroken langs het water en rond het noordelijk deel van het oostelijk deel van Oostervaart.
Door de functie van de Oostervaart, heeft deze een breed profiel. Belangrijk daarbij is om deze breedte te behouden, de Oostervaart heeft daarom een specifieke bestemming (Water), die van kade tot kade geldt. De Wortmantocht heeft een belangrijke waterhuishoudkundige functie, vooral in verband met de afwatering van het plangebied en is daarom ook in de bestemming “Water” opgenomen. Ook de drie havens in het plangebied zijn in deze bestemming opgenomen.