direct naar inhoud van 2.2 Ruimtelijke typering
Plan: Bedrijventerrein Oostervaart
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0995.BP00014-VG01

2.2 Ruimtelijke typering

2.2.1 Wegenstructuur

De wegenstructuur van het bedrijventerrein wordt bepaald door de Binnenhavenweg. Deze centrale ontsluitingsas loopt in noord-zuidrichting en bestaat twee keer één rijstrook; enkele wegvakken zijn uitgevoerd in twee keer twee rijstroken. De weg heeft door de rijstroken en de tussen- en omliggende groenstructuur een breed profiel. De Binnenhavenweg verbindt de Zuigerplasdreef via het bedrijventerrein met de Houtribweg. Haaks op deze ontsluitingsas zijn secundaire, kruisende wegen met soms daaraan gekoppeld tertiaire 'hoven' of doodlopende straten gekoppeld.

De (bedrijfs)panden zijn georiënteerd op zowel de centrale as als op de andere wegen in het plangebied.

Voor langzaam verkeer zijn enkele voorzieningen aangelegd. Deze voorzieningen bestaan uit van de hoofdrijbaan gescheiden fietspaden langs de Binnenhavenweg, Steenstraat, De Serpeling en de Houtribweg. Langs de overige wegen in het plangebied zijn geen specifiek voorzieningen getroffen.

2.2.2 Groen- en waterstructuur

Groenstructuur

Het bedrijventerrein is gelegen in een groene omgeving. Zowel aan de noord-, west- en zuidzijde van het terrein wordt het terrein begrensd door groengebieden als het Visvijverbos en de Overijsselse Hout.

Op het bedrijventerrein zelf is het groen minder nadrukkelijk aanwezig. Hier bestaat de groenstructuur vooral uit bermen en incidentele groenstroken. De groenstructuur langs de (hoofd)wegen bestaat hoofdzakelijk uit grasstroken, met daarop enkele (solitaire) bomen.

Een grotere groenstructuur op het bedrijventerrein bevindt zich in Oostervaart-West. Het gaat daarbij om een bosstrook die - tussen de bedrijven door - van de Platinastraat in het noorden doorloopt tot de Kwikstraat in het zuiden.

Van oorsprong bevonden zich diverse groenstroken op het bedrijventerrein. Gedurende de jaren zijn deze stroken echter uitgegeven voor bedrijfsterrein. De intensivering van het gebruik van de gronden (volbouwen van terreinen met grotere bebouwing) en in combinatie daarmee de toenemende parkeerdruk op zowel eigen als openbaar terrein leiden tot een (steeds verdergaande) afname van het groen op het bedrijventerrein.

Waterstructuur

De waterstructuur van het bedrijventerrein wordt vooral gekenmerkt door de Oostervaart (kanaal), dat evenwijdig aan de westgrens van het plangebied loopt. De Oostervaart scheidt het oostelijk en westelijk deel van het bedrijventerrein. Dit kanaal sluit richting het zuiden aan op de Lage Vaart. Haaks op het kanaal zijn drie insteekhavens aanwezig. Van noord naar zuid zijn dit de Grindhaven, de Zandhaven en de Cementhaven.

Vanaf de Zuigerplas komt de Wortmantocht, langs de Kwikstraat, het plangebied vanaf de westzijde in. De Wortmantocht staat in verbinding met de Cementhaven en heeft een functie ten behoeve afwatering van het plangebied.

2.2.3 Ecologische structuur

Het bedrijventerrein Oostervaart is omgeven door verschillende groengebieden met een ecologische functie. Aan de westzijde van het terrein ligt de Overijsselse Hout, dat in het gemeentelijk Structuurplan is aangewezen als Natuurlijk/stedelijk groen. Dwars door dit gebied - en parallel aan het bedrijventerrein - is door de gemeente een ecologische hoofdverbinding geprojecteerd, deze wordt gevormd door het eerder genoemde bos. De ecologische verbinding loopt via de noordzijde van het bedrijventerrein naar het Visvijverbos. Het Visvijverbos zelf maakt deel uit van de provinciale Ecologische Hoofdstructuur (overige EHS) en is door de gemeente als Ecologische structuur in het Structuurplan overgenomen. Op het terrein zelf zijn geen gronden aanwezig die deel uit maken van een EHS. Wel zijn op het terrein groenzones aanwezig waar verschillende bijzondere of beschermde plant- en of diersoorten voorkomen. Hierover wordt later in deze toelichting meer uitvoerig aandacht besteedt.

2.2.4 Bebouwingsstructuur en bouwvormen

Zowel aan de centrale as als de haaks daarop georiënteerde hoven of doodlopende straten staan veelal losstaande bedrijfspanden. De panden zijn grotendeels in een rechte rooilijn gesitueerd en zijn met de (representatieve) voorzijde op de weg georiënteerd.

De panden die op percelen aan het water zijn gelegen, hebben vanwege deze ligging vaak een tweezijdige oriëntatie.

Voor de percelen die direct aan de Binnenhavenweg zijn gelegen, is als algemeen uitgangspunt gehanteerd dat het bedrijfsgebouw in de daarvoor aangegeven bouwgrens gesitueerd wordt.

De hoofdvorm van de bedrijfspanden is veelal eenvoudig kantig en functioneel van opzet. Vanuit stedenbouwkundig oogpunt is bij de ontwikkeling van het terrein gekozen om met twee bebouwingsgrenzen te werken.

Concreet houdt dit in dat in de zone nabij de weg een lagere maximale bouwhoogte geldt (maximaal 9,00 m) en in de zone verder van de weg af een hogere hoogte. In het oostelijk deel van Oostervaart bedraagt die hogere hoogte 25,00 meter en (deels) 40,00 meter, in Oostervaart West bedraagt de hoogte 15,00 meter.