Plan: | IJsselmeer - Markermeer - Oostvaardersplassen |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | beheersverordening |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0995.BHV01-VG01 |
In de beheersverordening is de bestaande situatie vastgelegd door middel van een "verordeningsgebied". De bestaande situatie is weergegeven in de bijlagen 1 (functiekaart), 2 en 3 (luchtfoto's 2007 en 2011). De bijlagen geven een beeld van de feitelijk bestaande situatie. Onder de feitelijke bestaande situatie wordt het bestaande gebruik en de bestaande bouwwerken verstaan. Hieronder vallen:
In deze beheersverordening zijn de bestaande functies en bebouwing geregeld, door middel van gebruik- en bouwregels. Deze regelen de functies die beschreven zijn in hoofdstuk 2 en het gebruik en de bebouwing die is vastgelegd op hetgeen opgenomen in de bijlagen. De regeling is waar nodig in een enkel geval aangevuld met regelingen uit de bestemmingsplannen zoals die tot vaststelling van deze verordening gelden.
De gebruiksregels beschrijven het toegestane gebruik van bebouwing en openbare ruimte. De basis hiervoor is het bestaande gebruik zoals aangegeven in de bijlagen 1 (functiekaart), 2 en 3 (luchtfoto's 2007 en 2011). Algemeen worden daarmee de bestaande functies mogelijk gemaakt op de plaats waar deze nu aanwezig zijn. In het geval van een specifieke functie, bijvoorbeeld het bezoekerscentrum, is een besluitsubvlak opgenomen. Dit betekent dat deze specifieke functie alleen op die locatie gehandhaafd mag worden.
Tot slot is bij de gebruiksregels een regeling opgenomen voor een omgevingsvergunning. Met die regeling wordt het mogelijk na verlening van de vergunning werken (geen bouwwerken) en/of werkzaamheden uit te voeren.
De bouwregels van deze beheersverordening geven in eerste instantie aan dat bestaande bouwwerken toegestaan zijn. De feitelijk bestaande situatie is daarbij het uitgangspunt. Voor het bezoekerscentrum in de Oostvaardersplassen worden de planologische bouwmogelijkheden overgenomen. Hiermee wordt een perceelsgebonden ontwikkeling specifiek mogelijk gemaakt. Daaraan zijn voorwaarden gekoppeld, die ook opgenomen zijn in de bouwregels. Het gaat daarbij om voorwaarden over de afmeting van de gebouwen, maar ook over de plaats. Bepaalde bebouwing is alleen toegestaan binnen een bepaald besluitsubvlak.
Onder de gebouwen vallen in deze beheersverordening alle gebouwen, zoals de restaurants en het bezoekerscentrum. Bijbehorende bouwwerken zijn bijvoorbeeld bijgebouwen. De bouwregels hiervan bepalen dat deze bouwwerken ruimtelijk ondergeschikt zijn aan de (hoofd)gebouwen op het betreffende perceel. Onder bouwwerken, geen gebouwen zijnde, vallen onder meer erfafscheidingen, palen en masten.
De regeling die opgenomen is, is gericht op het handhaven van de bestaande situatie, maar ook op het mogelijk maken van perceelsgebonden ontwikkelingen. De bestemmingsplannen die tot voor vaststelling van deze verordening gelden, zijn hiervoor de basis.
Daarnaast zijn regels opgenomen met betrekking tot de LPG-tankstations en daarbij horende veiligheidszones in deze verordening geregeld. De regeling is gebaseerd op de informatie zoals aangegeven in 3.2.9. De reden om dit te regelen is dat de contouren niet in wetgeving zijn vastgelegd en dat deze LPG-tankstation variëren (afhankelijk van de doorzet).