direct naar inhoud van 1.1 Aanleiding
Plan: IJsselmeer - Markermeer - Oostvaardersplassen
Status: vastgesteld
Plantype: beheersverordening
IMRO-idn: NL.IMRO.0995.BHV01-VG01

1.1 Aanleiding

De Invoeringswet Wet ruimtelijke ordening schrijft voor dat het gemeentelijk grondgebied vóór 1 juli 2013 van actuele bestemmingsplannen dan wel beheersverordeningen moet zijn voorzien. Voor plannen die op dat moment ouder zijn dan 10 jaar vervalt volgens de Wet ruimtelijke ordening de bevoegdheid tot het invorderen van leges voor verstrekte diensten die verband houden met een niet meer actuele juridisch-planologische regeling.

Voor de gebieden IJsselmeer, Markermeer en Oostvaardersplassen is een concept ontwerpbestemmingsplan IJsselmeer-Markermeer-Oostvaardersplassen opgesteld. Het oorspronkelijke uitgangspunt hierbij was om de bestaande situatie in deze gebieden planologisch vast te leggen. Gaandeweg dit planproces zijn diverse ontwikkelingen in het gebied actueel geworden (o.a. het project Marker Wadden), waarmee  het oorspronkelijke, conserverende uitgangspunt is achterhaald. Met het oog op het veiligstellen van  legesheffing (1 juli 2013) én het planologisch mogelijk maken van gewenste ontwikkelingen in dit gebied, is een nieuwe strategie voor het plangebied gekozen. De volgende plannen worden tegelijkertijd opgesteld, ieder met een eigen doel en doorlooptijd:

  • 1. een apart bestemmingsplan voor het project Marker Wadden (doel: mogelijk maken project Marker Wadden);
  • 2. een beheersverordening voor het hele gebied IJsselmeer, Markermeer en Oostvaardersplassen (doel: veilig stellen van legesheffing voor verstrekte diensten);
  • 3. een apart bestemmingsplan voor het hele gebied IJsselmeer, Markermeer en Oostvaardersplassen (actuele planologische regeling voor het overige gebied , dus exclusief Marker Wadden).

Omdat het bestemmingsplan voor de Marker Wadden en het bestemmingsplan voor het hele gebied IJsselmeer, Markermeer en Oostvaardersplassen (excl. Marker Wadden), niet vóór 1 juli 2013 kunnen worden vastgesteld, is besloten ter overbrugging een beheersverordening te maken. Inmiddels is voor het project Marker Wadden een apart concept ontwerpbestemmingsplan opgesteld. Het oorspronkelijke concept ontwerpbestemmingsplan IJsselmeer-Markermeer-Oostvaardersplassen wordt qua planbegrenzing en inhoud zodanig bijgesteld, dat het samen met het bestemmingsplan Marker Wadden een gebiedsdekkend en actueel plan voor het gebied IJsselmeer, Markermeer en Oostvaardersplassen ontstaat. Beide bestemmingsplannen bewandelen vervolgens hun eigen procedurele weg.

Voor het toekomstige Natuuractiviteitencentrum (in de Oostvaardersplassen) is een ontwerpbestemmingsplan Oostvaardersveld in procedure. In verband met de financiële uitvoerbaarheid van dit project, wordt dit bestemmingsplan ook niet voor 1 juli 2013 vastgesteld.

Nadat deze beheersverordening in werking is getreden, worden op enig moment de bestemmingsplannen "Marker Wadden", "IJsselmeer-Markermeer-Oostvaardersplassen" en "Oostvaardersveld" door de raad vastgesteld. Na de inwerkingtreding van (één van) deze bestemmingsplannen vervallen de betreffende delen van deze beheersverordening van rechtswege.

In onderstaande afbeelding is het verordeningsgebied van deze beheersverordening aangegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0995.BHV01-VG01_0001.jpg"

figuur 1 De ligging en begrenzing van het verordeningsgebied

Het IJsselmeer en Markermeer worden in het water begrensd door de gemeentegrens van Lelystad. Daarnaast bepalen de bestemmingsplangrenzen van enkele van de geldende bestemmingsplannen van de gemeente de begrenzing van het verordeningsgebied. De begrenzing van het deel Oostvaardersplassen is bepaald door de begrenzing van het bestemmingsplan "Oostvaardersplassen en omgeving" en het bestemmingsplan "Hollandse Hout".

Geldende bestemmingsplannen

Deze beheersverordening geeft een nieuwe regeling voor het verordeningsgebied en de daarvoor geldende bestemmingsplannen. Voor de plandelen IJsselmeer en Markermeer zijn voor een klein deel bestemmingsplannen geldend, namelijk:

  • Landelijk gebied Lelystad, gedeelte Oostelijk Flevoland (1979);
  • 1ste partiële herziening Landelijk gebied Lelystad, gedeelte Oostelijk Flevoland (1986);
  • Stadsrandgebied Noord en Oost (1979);
  • Noordelijke Kuststrook II (1995);
  • Woongebied 2.3 (1979);
  • Noordersluis (1979);
  • Uitwerkingsplan I Noordersluis (1981);
  • Geluidszone Noordersluis 2000 (2005);
  • Lelystad-Haven (1979).

Voor het plandeel Oostvaardersplassen en Kotterbos geldt het bestemmingsplan "Oostvaardersplassen en omgeving" (1989) en voor een klein deel de bestemmingsplannen " Lelystad Haven" (1979) en "Hollandse Hout" (1979).