Plan: | In Gen Hunsch, Deelgebied 3 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0986.BPUB3002-OH01 |
Door BAAC bv is in februari 2010 een archeologisch bureauonderzoek en inventariserend veldonderzoek (rapportnummer V-09.0368) door middel van boringen uitgevoerd ter plaatse van de onderhavige locatie ten einde inzicht te krijgen in de archeologische waarden in het gebied (zie bijlage 5 Archeologisch bureauonderzoek en inventariserend veldonderzoek (V-09.0368)).
Tijdens het onderzoek dienen de onderzoeksvragen zoals gesteld in het Plan van Aanpak te worden beantwoord:
Zijn binnen het plangebied bekende archeologische waarden aanwezig? Zo ja. Zijn er gegevens bekend over de omvang, ligging, aard en datering hiervan?
Er zijn geen bekende archeologische waarden in het plangebied aanwezig. Vlak naast het plangebied is in 2004 middeleeuws aardewerk aangetroffen. De bodem ter plaatse was echter in belangrijke mate verstoord.
Wat is de verwachte bodemopbouw in het gebied en zijn er gegevens bekend over bodemverstorende ingrepen in het verleden binnen het plangebied?
In het plangebied worden bergbrikgronden verwacht.
Wat is de specifieke archeologische verwachting voor het gebied?
Uit het bureauonderzoek blijkt dat voor het plangebied een hoge verwachting geldt voor het aantreffen van archeologische resten (nederzettingen en grafvelden) uit de steentijden, de late prehistorie, de Romeinse periode en de vroege middeleeuwen, gekenmerkt door eens strooiing van vuursteen of aardewerk en/of (al dan niet) verbrand bot. Voor de late middeleeuwen en de nieuwe tijd geldt een lage verwachting, aangezien het plangebied zich (net) buiten de oude dorpskern van Ubachsberg bevindt.
Hoe is de bodemopbouw en is deze nog intact?
Uit het veldonderzoek bleek dat de bodem in het volledige plangebied effectief is verstoord tot op een diepte van 60 tot 110 cm. Hierdoor kan worden verwacht dat eventueel aanwezige sporen in het plangebied door deze verstoring zullen zijn aangetast en verdwenen.
Is vervolgonderzoek nodig om de door het bureauonderzoek en verkennend booronderzoek in beeld gebrachte gebieden met een archeologische verwachting en een intact bodemprofiel nader te onderzoeken en zo ja, in welke vorm?
Gezien de belangrijke mate van verstoring in het plangebied komt de hoge verwachting voor het aantreffen van archeologische resten uit de steentijden t/m de vroege middeleeuwen te vervallen. Vervolgonderzoek in het plangebied wordt niet noodzakelijk geacht.
Dit selectieadvies dient beoordeeld te worden door het bevoegde gezag wat zal leiden tot een selectiebesluit. Na dit besluit kan aan worden gevangen met de bodemverstorende activiteiten. Bij het aantreffen van eventuele waarden dient men hiervan melding te maken bij de Minister conform artikel 53 van de Monumentenwet 1988.
Voor de volledige resultaten wordt verwezen naar het archeologisch onderzoek van BAAC dat als bijlage bij dit bestemmingsplan is bijgevoegd (Bijlage 5 Archeologisch bureauonderzoek en inventariserend veldonderzoek (V-09.0368)).