Plan: | Centrum Venlo |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0983.BP201227CENTRVENLO-VA02 |
Om inhoudelijk goed sturing te geven maakt de Visie Stedelijk Centrum bij de navolgende ruimtelijke keuzes onderscheid in vier typen keuzes: Basisinspanning, Ambitie, Kans, Voorkomen. Het onderscheidende element in deze systematiek is de rol van de gemeente versus de rol van de partners. De gemeente zal in een aantal gevallen een andere rol dan voorheen aanmeten. In plaats van bedenken en uitvoeren, gaat de gemeente zich meer inzetten om partijen in beweging te krijgen: verbinden en coördineren. Met name bij ‘kansen benutten‘ wordt een expliciet beroep gedaan op het initiatief van partners en burgers.
Voor het bestemmingsplan zijn niet alle ruimtelijke keuzes relevant, voor een compleet overzicht wordt verwezen naar de visie. Ook zijn niet alle keuzes te vertalen naar het bestemmingsplan, maar ze bieden wel een context waarbinnen de planregels zijn opgesteld en vormen een basis voor toekomstige afwijkingen. In ieder geval zijn de keuzes, die alleen gelden voor delen van het stedelijk centrum buiten het plangebied, niet opgenomen. Ook zijn ruimtelijke keuzes, die niet relevant zijn voor het bestemmingsplan, weggelaten.
De ruimtelijke keuzes zijn per beleidsthema (winkelen, vermaak, wonen, diensten, onderwijs, bereikbaarheid en beleving) opgenomen in de Visie Stedelijk Centrum. Onderstaand zijn de doelstellingen van het beleid per thema weergegeven.
Winkelen
De detailhandel in Nederland staat stevig onder druk, structurele leegstand in veel winkelgebieden dreigt. Het winkelen zal veel meer onderdeel moeten zijn van het totaalbeeld van de binnenstad waarin beleving centraal staat. Ook het winkelen in het centrum van Venlo zal veranderen. Voor de toekomst is het bieden van een vitaal en aantrekkelijk winkelaanbod essentieel voor de aantrekkingskracht van het stedelijk centrum als geheel. We willen de breedte van het aanbod op peil houden, en er moet een kwaliteitslag worden gemaakt.
Vermaak
Vermaak wordt steeds belangrijker en is een onderscheidend element in het voortbestaan van binnensteden. Bij vermaak gaat het onder andere om horeca, uitgaansvoorzieningen, culturele voorzieningen en evenementen. Het vergroten van vermaaksmogelijkheden in de binnenstad is essentieel voor de levendigheid, met name na sluitingstijd van winkels. De binnenstad kent al een aantal plekken met een sterk accent op vermaak, zoals de Markt, Parade, Keulsepoort. De binnenstad heeft nog een stap te zetten om deze plekken en andere plekken meer met elkaar te verbinden, zodat er een samenhangend en herkenbaar netwerk ontstaat. Tegelijkertijd zal de binnenstad de vermaaksvoorzieningen moeten gaan delen met het Kazerne Kwartier. Deze ontwikkelingen moeten op elkaar afgestemd worden om elkaar te verstreken. Een directe verbinding en het voorkomen van ongewenste concurrentie zijn daarbij essentieel om de uitkomst meer te laten zijn dan som der delen.
Wonen
Behouden en versterken van de binnenstad en Maaswaard als een aantrekkelijk centrumstedelijk woonmilieu. Meer mensen moeten in het binnenstad willen wonen, met name de doelgroep studenten. Dit draagt bij aan de levendigheid en het draagvlak voor voorzieningen in het centrum. Bovendien biedt het centrum een bijzondere woonomgeving, onderscheidend in de regio.
Diensten
De dienstensector - commerciële en maatschappelijke dienstverlening - is relatief klein in het stedelijk centrum van Venlo. Door ruimte te bieden voor zowel publieksgerichte als niet publieksgerichte dienstverlening in het stedelijk centrum, willen we inspelen op de toenemende aantrekkelijkheid van stations- en binnenstadslocaties voor (bepaalde) dienstverleners. De aanwezigheid van dienstverlening geeft een extra aanleiding om het centrum te bezoeken. Bovendien creëert het levendigheid en draagvlak voor voorzieningen. Venlo moet zowel in de historische binnenstad als rond de stationslocaties een aantrekkelijk vestigingsklimaat bieden.
Onderwijs
Onderwijsontwikkelingen willen we zoveel mogelijk een plek geven in het stedelijk centrum. Een aantrekkelijk aanbod voor hoger onderwijs in het stedelijk centrum is een voorwaarde voor het binden van jonge en hoogopgeleide mensen aan de stad en regio. Venlo kan dan uitgroeien tot een aantrekkelijke studentenstad, waar jongeren en studenten elkaar in het centrum ontmoeten en gebruik maken van de aanwezige voorzieningen.
De actuele onderwijsinitiatieven bieden een unieke kans om wezenlijke functies aan het stedelijk centrum toe te voegen.
Bereikbaarheid
We willen een vlot bereikbare en verkeersveilige binnenstad. Ook op de topdrukke dagen wil Venlo haar bezoekers op een soepele manier kunnen ontvangen. Hierbij blijft autobereikbaarheid voor Venlo erg belangrijk. We hebben de afgelopen periode veel geïnvesteerd in wegen en parkeervoorzieningen. Onze doelstelling is om de komende tijd de voorzieningen beter te benutten. Creatieve en betaalbare oplossingen zijn noodzakelijk om op de piekmomenten de autobereikbaarheid te verbeteren.
Beleving
Het stedelijk centrum moet nog winnen aan uitstraling en levendigheid, passend bij een middelgrote centrumstad. Venlo kan zich hierbij onderscheiden door de kenmerkende kwaliteiten van het centrum beter te benutten. Venlo richt zich daarbij op de kwaliteit van de openbare ruimte, de Maas en de cultuurhistorie.
De grootste kracht van de binnenstad is het compacte middeleeuwse stratenpatroon met haar vele historische panden. Deze kwaliteit willen we versterken door haar voor bezoekers meer zichtbaar te maken. Daarnaast willen we de belevingswaarde en de economische potentie van de Maas veel beter benutten. Tot slot willen we dat in het centrum ervaren kan worden waar de regio Venlo goed in is: ‘vers en voedsel’ en de duurzaamheidsprincipes van ‘Cradle-to-Cradle’.