direct naar inhoud van 2.4 Gemeentelijk beleid
Plan: Kern Asenray
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0957.BP00000124-VG01

2.4 Gemeentelijk beleid

2.4.1 Structuurvisie Roermond Oost

De natuurvisies Roermond West en Roermond Oost betreffen een uitwerking van de ecologische aspecten van de ruimtelijke structuurvisie van Roermond. Hierbij is gestreefd naar een integratie van de stedelijke ontwikkeling en de te behouden en ontwikkelen natuurwaarden. De natuurvisies dienen als afwegingskader voor de effecten van huidige en toekomstige plannen in relatie tot de ecologische structuur en de natuurwaarden. Voor dit plangebied is alleen de Natuurvisie Roermond Oost van belang.

Het landschap ten oosten van Roermond is bijzonder gevarieerd. Door de aanwezigheid van verschillende Maasterrassen en bodemsoorten en het optreden van kwel zijn de omstandigheden zeer geschikt voor een groot aantal bijzondere dier- en plantensoorten. Het gebied ligt besloten tussen de stadsrand van Roermond en de Duitse grens. Het onderhavige plangebied maakt hiervan onderdeel uit.

2.4.2 Groenstructuurplan 2006

In juni 2006 heeft de gemeenteraad het groenstructuurplan vastgesteld. Het groenstructuurplan beschrijft het beleid op hoofdlijnen om bestaande Groene Waarden te beschermen en door ontwikkeling te versterken.

Het groenstructuurplan is een plan dat op samenhangende wijze, voor de langere termijn van 15 à 20 jaar visies aandraagt voor de wijze waarop Groene Waarden, op samenhangende wijze en in functie tot het omringende stedelijke en landelijke gebied, worden vormgegeven.

2.4.3 Structuurschets ontwikkeling oostzijde Asenray

In opdracht en in samenwerking met de gemeente Roermond en de provincie Limburg is de Structuurschets ontwikkeling oostzijde Asenray opgesteld (juli 2009).

Woningbouw in Asenray kende de laatste jaren een stagnatie door de geluidscontouren van vliegveld Brüggen. Nu deze contour is aangepast kunnen er in Asenray weer woningen gebouwd worden. Het POL kent aan de westzijde van het dorp de benodigde ruimte hiervoor. Deze ruimte zal zeker in de toekomst gebruikt gaan worden voor reguliere woningbouw in Asenray. De gemeente Roermond staat echter een bijzonder woningbouw project voor aan de oostzijde van het dorp. Juist om de Maasnielderbeek in verbinding te brengen met het dorp is de structuurschets ontwikkeld. Deze voorziet voor het gebied tussen de beek en het dorp in de genoemde verbinding. Hierbij is gezocht naar een integratie tussen natuurontwikkeling, landbouw, waterhuishouding en wonen.

Het plangebied van deze structuurschets bestaat uit het gebied tussen de Dorpsstraat en de Maasnielderbeek, met in het noorden de N271 en in het zuiden de Heide als begrenzing.

Het plangebied van onderhavig bestemmingsplan ligt juist ten zuiden van het gebied uit de structuurschets.

De algemene uitgangspunten uit de structuurvisie zijn als volgt:

  • Ontwikkeling ecologische zone Maasnielderbeek gecombineerd met struinpad/struinnatuur door natuurontwikkeling in een zone van 50 meter aan weerszijden van de beek.
  • Woningbouw aan de noordzijde op rationele wijze met relatie naar de Maalderstraat, de Maasnielderbeek en de daar aanwezige poel/buffer. Naast het versterken van de grondstructuur langs het bestaande lint worden tevens boselementen aangelegd.
  • Bundeling van de sportvoorzieningen van Asenray tussen de Dorpsstraat en de Maasnielderbeek, waarbij tevens een versterking van de groenstructuur van de hier aanwezige dorpsrand wordt nagestreefd.
  • Woningbouw aan de zuidoostzijde volgend op bebouwingstructuur Asenray en gekoppeld aan het uitwaaieren wegenpatroon. In de vork van Y-splitsing is daarbij een openbare ruimte voorzien. Door het aanbrengen van eenduidige tuin- en erfbeplanting dient een harmonieuze inbedding in het landschap te worden gerealiseerd.
  • Aanleg van wandelverbindingen tussen Asenray en de Maasnielderbeek ten behoeve van een rondje dorp.

Vanuit de discussie over de leefbaarheid van de kern Asenray is een Dorps Ontwikkelings Plan (DOP) opgesteld. Vanuit dit DOP is een woningbouwtaakstelling wenselijk geacht van maximaal 250 woningen tot 2026. Aan de oostzijde van Asenray is een Ruimte voor Ruimte ontwikkeling gepland.

In opdracht van Ruimte voor Ruimte BV is door Bureau Heukelom Verbeek een plan opgesteld voor woningbouw rondom de kern Asenray: Structuurvisie Asenray-Oost. Het gaat om maximaal 50 woningen aan de (hele) oostzijde van Asenray. Met deze ontwikkeling wordt onder het maximum aantal van 250 woningen gebleven. Het college van B&W heeft op 18 december 2008 ingestemd met deze visie.

De te realiseren doelen van deze structuurvisie zijn als volgt samen te vatten:

  • realisatie van 13 compensatiewoningen als compensatie voor de gesloopte woningen voor de aanleg van de N280;
  • realisatie van maximaal 30 ruimte voor ruimte-kavels ten oosten van Asenray
  • realisatie van maximaal 20 woningen in zuidoost Asenray;;
  • verplaatsing van de sportvelden van de westzijde van Asenray naar de oostzijde;
  • woningbouw op de huidige locatie van de sportvelden na verplaatsing van de sportvelden;
  • ombouwen gemeenschapshuis de Duup tot een multifunctioneel centrum;
  • het realiseren van natuur aan weerszijden van de Maasnielderbeek.

Omdat het onderhavige bestemmingsplan conserverend van aard is, worden deze nieuwe ontwikkelingen niet in dit plan planologisch vastgelegd. Voor deze nieuwe ontwikkelingen worden separate planologische procedures gevoerd.