De watertoets is een procesinstrument dat als doel heeft te komen tot een betere inbreng van wateraspecten in ruimtelijke plannen en besluiten. De kern bestaat uit een set van procedure afspraken, vormvereisten en inhoudelijke aandachtspunten en wordt toegepast binnen de bestaande procedures en regelgeving. Voor initiatiefnemers van ruimtelijke plannen en besluiten, met name gemeenten en waterschappen, is het van belang om te weten dat de provincie toeziet of in ruimtelijke plannen en besluiten aan de watertoets gevolg wordt en is gegeven. De watertoets is van toepassing op bestemmingsplannen en omgevingsvergunningen (grotere projecten). De initiatiefnemer van een ruimtelijk plan dient in principe de watertoets uit te voeren en de uitkomsten daarvan aan te geven in een waterparagraaf. De waterhuishoudkundige aspecten omvatten onder meer veiligheid voor water, wateroverlast, waterkwaliteit en verdroging.
De gemeente Maastricht valt in de zin van wateraangelegenheden binnen de Keur van het Waterschap Roer en Overmaas. Conform het stroomschema van het Waterschap Roer en Overmaas dienen bestemmingsplannen te worden ingediend bij het watertoetsloket.
Voor het voorliggende bestemmingsplan kan worden volstaan met een beschrijving van het watersysteem. Er worden geen nieuwe initiatieven geregeld in dit plan, waardoor er geen sprake is van toename van verharding. Centraal staat dat alle toekomstige initiatieven voor wat betreft het het watersysteem moet aansluiten bij de natuurlijke waterkringloop en de trits vasthouden-bergen-afvoeren. Dit betekent dat schoon hemelwater van verhardingen niet met het huishoudelijk afvalwater wordt afgevoerd naar de zuiveringsinstallatie, maar wordt geïnfiltreerd of geborgen op lokaal niveau. Voor nieuwe bebouwing wordt gestreefd naar een volledig gescheiden rioolstelsel (en maximaal 20% verharding aangesloten op riolering). Voor bestaand stedelijk gebied is het doel om 20% van het bestaand verhard oppervlak op middellange termijn af te koppelen. Voor wat betreft de dimensionering van de hiertoe te realiseren waterhuishoudkundige voorzieningen wordt uitgegaan van een maatgevende bui met een herhalingstijd van gemiddeld 25 jaar (35 mm neerslag in 45 minuten) met een doorkijk naar een 100-jaars-bui (45 mm neerslag in 30 minuten). De belangrijkste ruimtegerelateerde doelstellingen zijn:
- aansluiten bij de natuurlijke waterkringloop door het afkoppelen van verhard oppervlak van de riolering;
- zoveel mogelijk voldoen aan de watervraag van de functies;
- voor schoon oppervlaktewater is het saneren of verminderen van overstorten uit de riolering ook een belangrijk middel.
Voor een uitvoerigere omschrijving wordt verwezen naar Hoofdstuk 2 van deze toelichting.
Een gedeelte van woonwijk Vroendaal is aangewezen als zijnde onderdeel van het freatisch grondwaterbeschermingsgebied ‘Heer-Vroendaal’. Grondwaterbeschermingsgebieden zijn primair bestemd voor de bescherming van de kwaliteit van het grondwater ten behoeve van de drinkwatervoorziening. De tot het grondwaterbeschermingsgebied behorende gronden zullen worden voorzien van een gebiedsaanduiding met bijbehorende regels ten einde deze bescherming te waarborgen.
In het zuid-oosten van het plangebied is eveneens de primaire watergang Termaardergrub gelegen. Deze primaire (overkluisde) watergang is voorzien van een specifieke functieaanduiding alsmede een beschermingszone waarbinnen de Keur van het Waterschap Roer en Overmaas van toepassing is. Net buiten het plangebied is nabij de de Termaardergrub de regenwaterbuffer Vroendaal gelegen.