Plan: | Kern Beek |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0888.BPKERNBEEK10-VA01 |
Duurzaam bouwen is een ontwikkeling, die de laatste jaren in de woningbouw en andere sectoren van de bouwwereld steeds meer gemeengoed is geworden. Duurzaam bouwen is gericht op een zorgvuldig beheer van energie, water, bodem en groen, afval, verkeer en grondstoffengebruik. Dit alles geldt voor bouw, (her)gebruik, sloop van gebouwen en voor inrichting en beheer van de gebouwde omgeving.
Toekomstige bouwlocaties lenen zich in bepaalde gevallen goed om duurzame bouwmethoden toe te passen. Bij het duurzaam bouwen is het mogelijk om in verschillende stadia van het bouwproces en op verschillende aspecten van het gebruik van de bebouwing invloed uit te oefenen. Reeds in de bouwplanfase zijn maatregelen te treffen die een positieve uitwerking op het milieu hebben. Er wordt naar gestreefd bij bouwplannen zoveel mogelijk aandacht te geven aan duurzaam bouwen. Met betrekking hiertoe zijn echter nog geen bindende afspraken gemaakt waaraan bouwers zich dienen te verplichten. Duurzaam bouwen is binnen de juridische regeling van onderhavig plan dan ook nog niet opgenomen.
Het aspect duurzaam bouwen kan op verschillende schaalniveaus worden uitgevoerd. Het streven is er op gericht dat reeds vanaf het moment van planontwikkeling het duurzaam-bouwenaspect hierin wordt geïntegreerd omdat dit relaties heeft met verschillende milieuaspecten zoals energie, bodem, water, mobiliteit, natuur, bebouwingsdichtheid et cetera. Op enkele aspecten wordt in het navolgende nader ingegaan.
Energiebesparing
Bij het ontwikkelen en ontwerpen van de bebouwde omgeving is het gewenst en realiseerbaar om energie als onderwerp mee te nemen. Bij nieuwbouw kan al in het ontwerp rekening worden gehouden met energiebesparing. Zo zijn op uitwerkingsniveau diverse maatregelen mogelijk om de energiebehoefte op wijkniveau te verminderen en het gebruik van duurzame energie te stimuleren. Daarbij liggen afscherming tegen wind en het opvangen van zonlicht (passieve zonne-energie) voor de hand. Door een goede verkaveling kan een optimale stand van woningen ten opzichte van de zon en van elkaar worden verkregen. Bij nieuwbouw in bestaand stedelijk gebied zijn hiervoor echter beperkingen aanwezig. Ook kan door vormgeving van de wijk of een bouwblok (door compacte bouw en isolatie) een gunstig microklimaat worden verkregen. Tenslotte is het actief aanwenden van duurzame energiebronnen (wind- en zonne-energie), het benutten van eventuele restwarmte, aardwarmte en warmte-krachtkoppeling et cetera mogelijk. Door een goede isolatie en het installeren van zonneboilers en -collectoren, hoog rendement verwarmingsketels e.d. is verdere energiebesparing mogelijk.