direct naar inhoud van 4.1 Kwaliteitshandhaving
Plan: Kern Beek
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0888.BPKERNBEEK10-VA01

4.1 Kwaliteitshandhaving

Het bestemmingsplan Kern Beek biedt een juridische regeling voor een gebied met een relatief lage dynamiek. Wat binnen de bestemmingsplanperiode aan het plangebied wordt toegevoegd of gewijzigd, zal van geringe omvang zijn en dient met name om de stedenbouwkundige en functionele structuur af te bouwen of te verbeteren. Het gebied in de huidige situatie bezit bepaalde kwaliteiten. De stedenbouwkundige-, voorzieningen-, groen-, en verkeersstructuur zijn zodanig, dat wonen en verblijven hier in het algemeen als aangenaam kunnen worden beschouwd.

Uitgangspunt is het kwaliteitsniveau dat aanwezig is te handhaven. Het bestemmingsplan is een instrument dat aan de handhaving van de bestaande kwaliteiten kan bijdragen. Daarnaast speelt het plan een belangrijke rol als instrument in de voorwaardenscheppende sfeer, om deze kwaliteiten te verhogen. Het betreft een beheersplan, daarom is voor het totale plangebied gekozen voor een juridische regeling die aangeeft hoe de hoofdopzet van de ruimtelijke en functionele structuur in stand wordt gehouden en binnen welke kaders het mogelijk is veranderingen hierin aan te brengen. De stedenbouwkundige hoofdstructuur dient ongewijzigd te blijven. Binnen het plangebied zal de nadruk liggen op het beheer van de bestaande (woning)voorraad.

Niet alle ontwikkelingen binnen het plangebied kunnen in bestemmingsplantechnisch opzicht worden vertaald of gestuurd. Voor bepaalde ontwikkelingen, bijvoorbeeld op sociaal gebied vormt het bestemmingsplan niet het juiste kader. Handhaving van de draagkracht van voorzieningen zal in mindere mate plaatsvinden via nieuwbouw van woningen. Doorstroming binnen de bestaande woningvoorraad in het totale plangebied ter bevordering van een evenwichtiger bevolkingssamenstelling biedt wat dit betreft wellicht meer perspectieven. Bij de kwalitatieve invulling van woningbouwlocaties in het plangebied dient rekening te worden gehouden met de toekomstige samenstelling van de bevolking. Doorstroming binnen de voorraad is daarom een belangrijk uitgangspunt. De potentiële woningbouwlocaties in de kern zijn van relatief geringe omvang en in principe is géén rechtstreekse woningbouw mogelijk.

Bijzondere voorzieningen die in het plangebied voorkomen (scholen, gemeenschapshuizen, bejaardencentra, kerken et cetera) worden als zodanig in het plan opgenomen, omdat er vanuit wordt gegaan dat deze binnen de planperiode, als deel van het totaal voorzieningenpakket op de huidige locatie, blijven bestaan.