Plan: | Waalre-Noord (gebied Heistraat Noord en Bosvilla's) |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0866.BP00158-0301 |
Het structuurplan geeft op basis van duurzame kwaliteiten en structuren richting aan de lange termijnvisie op ruimtelijke ontwikkelingen binnen gemeente Waalre.
De kwaliteiten en structuren die ten grondslag liggen aan Waalre zijn:
Gegeven de dynamiek in de kernen, de dorpsranden, de infrastructuur en het buitengebied zullen de meeste ontwikkelingen zich voordoen in het noordelijk deel van de gemeente. In het zuidelijk deel ligt de nadruk op het consolideren en versterken van bestaande waarden en het optimaliseren van beheer.
Het duurzame structuurbeeld van Waalre laat zien dat vooral Waalre-Noord een potentieel gebied is voor de ontwikkeling van Waalre. In dit gebied is ruimte voor een integrale gebiedsontwikkeling met aandacht voor wonen, werken, natuur en landschap, recreatie gekoppeld aan een herontwikkeling van een vuilstort en zandwinning.
In het projectenplan zijn de regionale afspraken (BOR-afspraken) over toekomstige woningbouw uitgewerkt voor Waalre (projectenplanning). Het projectenplan verschaft inzicht in wanneer welke locaties tot ontwikkeling dienen te worden gebracht. Het streven is om zowel kwantitatief als kwalitatief (type woningen) op tijd voldoende woningen op de markt te zetten.
Uit de BOR-afspraken volgt in de periode 2005 tot 2030 een vraag naar 1.720 te bouwen woningen in Waalre. Dit dient te gebeuren op verschillende locaties. De grootste is Waalre-Noord, met een aanbod van 600 woningen (in drie fasen). Het betreft een uitbreiding van het stedelijk gebied in een groenstedelijk milieu.
In afwijking op de planning zoals opgenomen in het projectenplan, wordt versneld de eerste fase van Waalre-Noord in ontwikkeling gebracht. Dit is noodzakelijk aangezien er stagnatie optreedt bij een aantal andere woningbouwlocaties in Waalre.
Op 8 juli 2003 heeft de gemeenteraad van Waalre het structuurplan Waalre vastgesteld. In dit structuurplan wordt inzicht gegeven in de ruimtelijke ontwikkeling van de gemeente Waalre tot het jaar 2005. Ook worden ontwikkelingen op de lange en middellange termijn beschouwd.
In de Wro zijn andere vereisten gesteld aan de structuurvisie. Aan deze vereisten werd in het structuurplan van de gemeente Waalre nog niet voldaan. Een structuurvisie volgens de Wro heeft als doel inzicht te geven in de ruimtelijke ontwikkeling van een gemeente voor de middellange termijn. Door ruimtelijke ontwikkelingen op een hoger schaalniveau vast te leggen krijgen gemeenten de mogelijkheid om in het kader van de Grondexploitatiewet bovenplanse verevening toe te passen. Daarbij is het van belang dat er afstemming plaatsvindt tussen de structuurvisie en de nota grondbeleid. Om te voldoen aan deze vereisten heeft de gemeente op basis van het structuurplan de Interim structuurvisie Waalre opgesteld, welke op 11 juni 2009 is vastgesteld. In het plan zijn die projecten benoemd, waarvan het noodzakelijk is dat die de komende periode worden uitgevoerd.
Het plan Waalre-Noord fase 1 is opgenomen in de Interim structuurvisie Waalre. De ontwikkeling van Waalre-Noord is de enige nog te realiseren uitbreidingslocatie die is genoemd in de Interim structuurvisie.
Een belangrijke opgave ligt in het doorbreken van de eenzijdige samenstelling van de huidige woningbouwvoorraad in relatie tot de bevolkingsontwikkeling. Speerpunten zijn bouwen voor starters en gezinnen en bouwen voor senioren. Om dit mogelijk te maken is een helder bestemmingsplan met flexibele bouwmogelijkheden gewenst.
De Woonvisie 2010-2020 geeft de basis voor de belangrijke opgaven waarvoor de gemeente staat op het gebied van het bouw- en huisvestingsbeleid. Naast de zorg voor de eigen inwoners speelt daarbij ook de regionale opvang een belangrijke rol.
Waalre wil een gevarieerde gemeente zijn waarin ruimte is voor diverse doelgroepen. Daarbij richt de gemeente zich in het bijzonder op:
Aan de ene kant wil de gemeente daarmee woningzoekenden ondersteunen die minder gemakkelijk op eigen kracht in hun huisvesting kunnen voorzien. Anderzijds constateert de gemeente dat de middenklasse in het woningaanbod relatief zwak vertegenwoordigd is, waardoor de doorstroming wordt belemmerd. Daarom zet zij ook in op doorstromers en kenniswerkers die in de regio hun arbeidsplaats hebben en een groene woonomgeving zoeken.
Aan de woonvisie liggen de volgende beleidsuitgangspunten ten grondslag:
De gemeente wil haar beleid realiseren door als regisseur op te treden en woonconsumenten en marktpartijen te faciliteren om het wonen in de gemeente de gewenste impuls te geven.
De gemeente legt grote nadruk op levensloopbestendigheid, aanpasbaarheid, duurzaamheid en beeldkwaliteit. De gemeente wil vanuit haar regisseursfunctie afspraken maken met marktpartijen over de te realiseren producten en diensten. De belangrijkste acties ter uitvoering van de woonvisie zijn:
De Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding (NVBR) heeft in september 2003 de "handleiding bluswatervoorziening en bereikbaarheid" uitgegeven. De regionale brandweer heeft deze handleiding op een aantal punten aangepast en een aantal aanvullingen gemaakt. Dit heeft geresulteerd in de beleidsregels bluswatervoorziening en bereikbaarheid gemeente Waalre. In de beleidsregels wordt aangegeven hoe om te gaan met de bereikbaarheid en blusvoorziening in de gemeente. Aan de hand van deze beleidsregels kan door iedereen in een vroeg stadium van bouw- en ontwikkelprojecten rekening gehouden worden met het optreden van de hulpverlenende diensten.
Bereikbaarheid
De beleidsregels bevatten de eisen welke gesteld kunnen worden aan een goede bereikbaarheid. In de beleidsregels is een onderscheid gemaakt in het openbare wegennet, het eigen terrein rondom een object, de bereikbaarheid bij evenementen en de bereikbaarheid bij (bouw)werkzaamheden.
De Gebiedsvisie Waalre-Noord is de ruimtelijke vertaling van de ambitie van de gemeente, zoals verwoord in de Nota van Uitgangspunten. Op hoofdlijnen is aangegeven waar en op welke wijze woningbouw is voorzien, hoe de verkeersstructuur in elkaar zit en waar ruimte is voor andere functies, waaronder natuur. De gebiedsvisie is in samenwerking met de provincie opgesteld.
Met Waalre-Noord wordt een nieuwe noordelijke dorpsrand ontwikkeld. Dit vraagt om een bijzondere en herkenbare woonbuurt. Investeringen in natuur en landschap, aantrekkelijke en gedifferentieerde woningbouw, ruimte voor recreatie en bovenal respect voor de ondergrond vormen dan ook het hart van de Gebiedsvisie.
Het plangebied bestaat uit 3 deelgebieden:
Het plangebied maakt deel uit van het deelgebied de Meeris. Dit deelgebied ten oosten van de Onze Lieve Vrouwedijk- bevat zo’n 400 woningen. Er is sprake van een aantrekkelijke mix van functies en gedifferentieerde woningbouw: wonen aan een nieuw plein, wonen aan groene ruimtes, wonen in het bos en wonen aan het water. Het dorpse wonen krijgt in dit deelgebied inhoud door voornamelijk grondgebonden woningen, een mix van woningtypen/ -klassen, waar mogelijk behouden van beeldbepalende bestaande bebouwing, verspringende rooilijnen, beperkte rechtstanden, behoud van bestaand groen en de introductie van een aantal (groene) pleintjes/ intieme plekken.
Figuur 3: Uitsnede functiekaart Gebiedsvisie Waalre-Noord met globale aanduiding plangebied (blauwe omkadering)
Door uitvoering van de gebiedsvisie wordt het agrarisch gebied ten noorden van de kern getransformeerd naar een gebied waar wonen, natuur en recreatie een plek krijgen. Door hierbij te investeren in het landschap, zowel in als rondom de woonbuurten, vindt een kwaliteitsverbetering plaats. Een nieuw uitloopgebied van de kern wordt gecreëerd dat door deze totaalontwikkeling beter toegankelijk en dus beleefbaarder wordt.