Plan: | Voorburg en omgeving |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0865.vghBPvoorburgeo-OH01 |
Het relevante provinciale beleid is vastgelegd in de nota’s:
Op 1 januari 2011 is de Structuurvisie ruimtelijke ordening Noord-Brabant in werking getreden. Provinciale Staten hebben deze op 1 oktober 2010 vastgesteld.
Onderstaande afbeelding 19 is een uitsnede van de plankaart van de Structuurvisie RO.
afbeelding 19: uitsnede plankaart Structuurvisie RO (bron: provincie Noord-Brabant)
Het plangebied ligt binnen de gebiedsaanduiding 'stedelijk concentratiegebied'. Binnen het stedelijk concentratiegebied heeft de provincie de volgende doelstellingen:
ad 1
In stedelijk concentratiegebied wordt de bovenlokale verstedelijkingsbehoefte opgevangen. In dit bestemmingsplan betreft dat het zorgpark Voorburg. In het voormalige uitwerkingsplan Waalboss is de locatie aangewezen voor samenvoeging van regionale zorginstellingen met een mogelijke uitgroei tot regionaal zorgcentrum.
ad 2
Dit aspect betreft het goed benutten van de ruimte binnen bestaand stedelijk gebied (functiemenging, herstructurering, transformatie). Het aansnijden van nieuwe ruimten (uitbreiding) moet worden bezien in relatie met de mogelijke kwaliteit binnen bestaand stedelijk gebied. Voorliggend bestemmingsplan is gericht op optimalisatie van bestaand woon-, werk- en zorggebied.
ad 3
Dit betreft behoud van karakteristieke verschillen tussen: steden en dorpen, stedelijk gebied en buitengebied; karakteristieke deelgebieden binnen steden en dorpen. In dit bestemmingsplan staat het behoud van de karakteristieke ruimtelijke kwaliteiten van de historische Vughtse landgoederengordel voorop.
ad 4
Dit betreft het ontwikkelen van bezoekersintensieve voorzieningen en het concentreren van werklocaties en recreatieve voorzieningen op goed ontsloten multimodale plekken. Een verdere ontwikkeling van het zorgpark Voorburg past, gezien de ligging aan de A2, binnen deze doelstelling.
ad 5
Dit aspect is niet aan de orde in dit bestemmingsplan.
Conclusie
Onderhavig bestemmingsplan is gericht op beheer en ontwikkeling van bestaand stedelijk gebied. Het plan past binnen de provinciale doelstellingen in de Structuurvisie RO.
De Verordening ruimte 2012 van de Provincie Noord-Brabant is op 1 juni 2012 is in werking getreden. Deze Verordening stelt regels aan de inhoud van ruimtelijke plannen voor die aspecten waar provinciale of nationale belangen dat met het oog op een goede ruimtelijke ordening noodzakelijk maken.
Afbeelding 20 is een uitsnede uit de kaart stedelijke ontwikkeling van de Verordening ruimte.
afbeelding 20: uitsnede Verordening ruimte kaart stedelijke ontwikkeling
Het plangebied valt geheel binnen de aanduiding 'bestaand stedelijk gebied', 'stedelijk concentratiegebied'. Hier zijn specifiek de artikelen 3.2, 3.5 en 3.7 van toepassing.
Artikel 3.2 – Stedelijke ontwikkeling in bestaand stedelijk gebied
"Bestemmingsplannen die voorzien in een stedelijke ontwikkeling zijn uitsluitend gelegen in bestaand stedelijk gebied."
Artikel 3.5 – Regels voor nieuwbouw van woningen
"1. De toelichting bij een bestemmingsplan dat voorziet in nieuwbouw van woningen bevat een verantwoording over de wijze waarop:
a. de afspraken die daaromtrent in het regionaal ruimtelijk overleg, bedoeld in artikel 12.4, onder b, zijn gemaakt, worden nagekomen;
b. de beoogde nieuwbouw zich verhoudt tot de afspraken genoemd onder a en tot de beschikbare harde plancapaciteit voor woningbouw.
2. Onder harde plancapaciteit voor woningbouw, als bedoeld in het eerste lid, onder b, wordt verstaan de capaciteit voor nieuw te bouwen woningen waarover een gemeente beschikt:
a. die wordt uitgedrukt in aantallen woningen, en
b. die is opgenomen in een vastgesteld bestemmingsplan waarbij de bestemming nog niet is verwezenlijkt."
Artikel 3.7. Regels voor bestaande bedrijventerreinen en kantorenlocaties
"De toelichting bij de herziening van een bestemmingsplan gelegen in bestaand stedelijk gebied, waarbij een bestemming voor een bedrijventerrein of een kantorenlocatie is aangewezen, bevat een verantwoording over:
a. de financiële, juridische of feitelijke mogelijkheden voor herstructurering alsmede voor zorgvuldig ruimtegebruik, als bedoeld in artikel 3.6, derde lid;
b. de vraag in hoeverre het al dan niet in stand houden van de geldende bestemming, met inbegrip van de regels inzake het tegengaan van oneigenlijk ruimtegebruik, als bedoeld in artikel 3.6, derde en vierde lid, zich verhoudt tot de afspraken die in het regionaal ruimtelijke overleg zijn gemaakt over de ontwikkeling van nieuwe bedrijventerreinen en kantorenlocaties of de uitbreiding van zodanige terreinen en locaties, bedoeld in artikel 12.4, onder c. "
Analyse
Ad artikel 3.2
Dit bestemmingsplan betreft een stedelijke ontwikkeling binnen stedelijk gebied. Aan deze voorwaarde wordt voldaan.
Ad artikel 3.5
Voorliggend bestemmingsplan is voornamelijk een conserverend bestemmingsplan. Op het zorgpark zijn zorg gerelateerde ontwikkelingen toegestaan. In de Verordening ruimte worden geen regels gesteld ten aanzien van dit soort functies.
In het bestemmingsplan is wel een wijzigingsbevoegdheid opgenomen voor de locatie Kentalis zoals omschreven in paragraaf 5.4. Momenteel wordt de exacte invulling van deze locatie onderzocht. Voordat hierover besluitvorming plaatsvindt zal getoetst worden of de ontwikkeling voldoet aan de afspraken uit het regionaal ruimtelijk overleg.
Ad artikel 3.7
Dit artikel betreft de in dit bestemmingsplan opgenomen bedrijventerreinen De Ketting en De Schakel. Dit zijn bestaande bedrijventerreinen. Voor genoemde terreinen is een conserverende bestemming opgenomen. Er vindt geen grootschalige uitbreiding plaats en de toegelaten bedrijvigheid komt overeen met de bestaande bedrijfsactiviteiten.
Conclusie
Het plan voldoet aan artikel 3.2, 3.5 en 3.7 van de Verordening ruimte.