Plan: | Veghels Buiten - Noordoost |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0860.VE04ad000000BP2012-OH01 |
Normstelling en beleid
Op grond van de Monumentenwet 1988 dient bij de vaststelling van bestemmingsplannen rekening te worden gehouden met aanwezige dan wel te verwachten archeologische monumenten. Verder bepaalt het Besluit ruimtelijke ordening dat de toelichting op het bestemmingsplan een beschrijving bevat van de wijze waarop in het plan rekening is gehouden met voorkomende cultuurhistorische waarden (waaronder archeologische waarden).
Doel van deze regelgeving is dat het aspect cultuurhistorie inclusief archeologie volwaardig wordt betrokken in de belangenafweging in het kader van een goede ruimtelijke ordening.
Onderzoek en conclusie
In het kader van het Besluit-MER Veghels Buiten heeft archeologisch en cultuurhistorisch onderzoek plaatsgevonden (Bilan 2006, Bilan 2007).
Cultuurhistorie
In de Nieuwe Ontginning, waartoe het plangebied Veghels Buiten - Noordoost behoort, zijn de cultuurhistorische waarden beperkt. De oude landschappelijke structuren en patronen zijn door de ruilverkaveling grotendeels verdwenen. Wel is nog een aantal wegen (met een karakteristieke laanbeplanting) aanwezig die als cultuurhistorisch waardevol worden beschouwd, waaronder de Langsteeg. Cultuurhistorische waardevolle elementen zijn niet aanwezig in het plangebied.
Archeologie
Volgens de archeologische Verwachtingskaart van de gemeente Veghel hebben de gronden ter plaatse van Veghels Buiten een hoge, middelhoge en een lage trefkans op archeologische vondsten. Volgens de Cultuurhistorische Waardenkaart van de provincie Noord-Brabant hebben de dekzandruggen binnen het gebied een hoge archeologische verwachtingswaarde. Met name het oostelijke deel van het Veghels Buiten (Nieuwe Ontginning) heeft veelal een lage archeologische verwachtingswaarde.
In opdracht van de gemeente Veghel is in de periode 2006-2007 voor het gehele gebied Veghels Buiten nader archeologisch onderzoek uitgevoerd (bureauonderzoek, booronderzoek). Op basis van de bevindingen uit deze onderzoeken (Bilan 2006, 2007) wordt voor de in deze onderzoeken nader aangeduide zones met een middelhoge tot hoge archeologische verwachting een vervolgonderzoek in de vorm van proefsleuven geadviseerd wanneer ingrepen in de bodem plaatsvinden. De grondeigenaar is hiervoor primair verantwoordelijk. Deze zones zijn als zodanig met een dubbelbestemming in dit bestemmingsplan opgenomen. Ook heeft de gemeente een algemeen programma van eisen voor de opzet van dit aanvullende proefsleuvenonderzoek lagen opstellen.
De gebieden met middelhoge en hoge verwachtingswaarden zijn in het bestemmingsplan voorzien van een dubbelbestemming 'Waarde - Archeologie'. In de regels zijn randvoorwaarden en onderzoeksverplichtingen opgenomen, die in acht dienen te worden genomen.
Aangezien het bestemmingsplan Veghels Buiten - Noordoost consoliderend van aard is, zijn in het plangebied overigens geen ingrijpende werkzaamheden te verwachten. In het kader van dit plan is derhalve geen verder onderzoek noodzakelijk.