Plan: | Gebied Oudedijk, Odiliapeel |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0856.BPOUDEDIJK-VA02 |
De watertoets behelst het hele proces van vroegtijdig informeren, adviseren, afwegen en uiteindelijk beoordelen van waterhuishoudkundige aspecten in ruimtelijke plannen en besluiten. Het doel van de watertoets is dat de waterbelangen evenwichtig worden meegewogen bij de totstandkoming van een plan.
De waterparagraaf betreft een beschrijving van de waterhuishoudkundige situatie (oppervlaktewater, grondwater, hemelwater en afvalwater) in de huidige en toekomstige situatie.
Het plangebied ligt binnen het beheergebied van Waterschap Aa en Maas. Het waterschap heeft voorliggend bestemmingsplan getoetst. De reactie van het waterschap is opgenomen als bijlage 7. De gemaakte opmerkingen zijn verwerkt.
Het waterschap hanteert acht uitgangspunten bij nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen:
Voor de afvoer van hemelwater geldt het uitgangspunt ‘hydrologisch neutraal ontwikkelen’. Dit houdt in dat het hemelwater dat op daken en verhardingen valt, niet versneld mag worden afgevoerd naar oppervlaktewater. Voor behandeling van dit water geldt de waterkwantiteitstrits:
Er heeft geen specifiek onderzoek plaatsgevonden naar de infiltratiecapaciteit van de bodem. In Odiliapeel is sprake van een zandbodem (grinthoudend). De waterdoorlatendheid is redelijk tot goed. In het vervolg van deze paragraaf wordt uitgegaan van een gemiddeld goede waterdoorlatendheid (k-waarde=1).
Binnen het plangebied en in de directe omgeving is geen oppervlaktewater aanwezig, behoudens enkele afwateringssloten.
De gemiddeld hoogste grondwaterstand (GHG) binnen het plangebied bedraagt 0,4 tot 0,8 m -mv (bron: Bodemkaart).
Hieronder is per perceel aangegeven hoe de huidige situatie is en welke (relevante) ontwikkelingen het bestemmingsplan toestaat.
Het bedrijfsperceel van het tuincentrum is thans reeds nagenoeg volledig bebouwd en verhard. Er vinden geen ontwikkelingen plaats die van invloed zijn op de waterhuishoudkundige situatie.
Binnen het bouwvlak op het terrein van Van der Leest staat het bestemmingsplan een bebouwingspercentage toe van 50%. Het bouwvlak heeft een omvang van ca. 3700 m², hetgeen betekent dat maximaal 1850 m² bebouwing is toegestaan. Ter plaatse is thans ca. 800 m² aanwezig. De uitbreiding bedraagt ca. 1050 m².
Hieronder wordt de waterkwantiteitstrits (zie paragraaf 5.3.1) doorlopen.
Ook het bouwvlak op het terrein van Autoservice De Peel mag voor 50% bebouwd worden. Het bouwvlak heeft een omvang van ca. 4700 m², hetgeen betekent dat 2350 m² bebouwing is toegestaan. Thans is 620 m² bebouwing aanwezig. Theoretisch kan nog 1730 m² bebouwing worden toegevoegd.
Toetsing aan de waterkwantiteitstrits heeft hier de volgende uitkomst:
Op dit perceel zijn geen ontwikkelingen voorzien. Er zijn geen gevolgen voor de waterhuishoudkundige situatie.
Er zijn geen bijzondere maatregelen genomen om vervuiling van het oppervlaktewater te voorkomen. Overeenkomstig de eis van het waterschap worden in principe geen uitlogende materialen toegepast.
Aan de beleidsuitgangspunten van het waterschap wordt voldaan, met in het bijzonder: