direct naar inhoud van 6.3 Watertoets
Plan: Hoge Hoek, 1e herziening (Blok 5 en 8)
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0855.BSP2012036-e001

6.3 Watertoets

6.3.1 Beleidskader

Relevante beleidsstukken op het gebied van water zijn het Provinciaal Waterplan van Noord-Brabant, het Waterbeheersplan 2010-2015 van waterschap De Dommel, het Nationaal Waterplan, het rapport Waterbeleid voor de 21ste eeuw, Nationaal Bestuursakkoord Water en de Europese Kaderrichtlijn Water. Belangrijkste gezamenlijke punt uit deze beleidsstukken is dat water een belangrijk sturend element is in de ruimtelijke ordening. De bekende drietrapsstrategieën zijn leidend:

  • vasthouden-bergen-afvoeren (waterkwantiteit);
  • voorkomen-scheiden-zuiveren (waterkwaliteit).

Daarnaast is de ‘Beleidsbrief regenwater en riolering’ nog relevant. Hierin staat hoe het beste omgegaan kan worden met het hemelwater en het afkoppelen daarvan.

6.3.2 Proces

Met de ontwikkeling van 39 in plaats van 30 woningen binnen Blok 5 zal er een wijziging in verhard oppervlak plaatsvinden ten opzichte van het vigerend bestemmingsplan. In het vigerend bestemmingsplan heeft Blok 5 een verhard oppervlak van 6.748 m² (bebouwing, verharding parkeervakken en wegen en verharding tuinen). Met de voorgenomen wijziging krijgt het plangebied een verhard oppervlak van 6.665 m², dit is een afname van 83 m² (6.748 – 6.665).

6.3.3 Advies
6.3.3.1 Advies behandeling regenwater (RWA)

Het plangebied zal worden aangesloten op het ontworpen RWA-stelsel van de stedelijke uitbreiding Hoge Hoek. Ondanks dat er meer woningen worden gerealiseerd neemt het verhard oppervlak af met 83 m². Het RWA-stelsel wordt hierdoor minder zwaar belast dan waarop het ontworpen is, dit komt ten goede van de waking, afvoercapaciteit etc. van het RWA-stelsel.

De HNO-tool is na de inwerking treden van het vigerend bestemmingsplan geactualiseerd. Om deze reden is het waterbezwaar voor het onderhavige plangebied in het vigerende bestemmingsplan met de vorige versie van HNO-tool berekend en de wijziging t.o.v. van het vigerend bestemmingsplan met de actuele versie. Op deze wijze kan bepaald worden of de noordelijk gelegen retentievoorziening en het straatoppervlak voldoende bergingscapaciteit heeft met de voorgenomen wijziging en de actuele wetgeving.

In een T=10-situatie komt het waterbezwaar uit op 312 m³ en in een T=100-situatie op 406 m³. Met behulp van de actuele versie van de HNO-tool is het waterbezwaar voor de wijziging t.o.v. van het vigerend bestemmingsplan berekend. In een T=10+10%-situatie komt het waterbezwaar uit op 309 m³ en in een T=100+10%-situatie op 416 m³.

De retentievoorziening heeft in een T=10-situatie met de voorgenomen planontwikkeling een overcapaciteit van 3 m³ (312-309) en in een T=100-situatie een te kort van 10 m³ (406-416).

Conform het vigerend bestemmingsplan wordt in een T=100+10%-situatie het extra volume regenwater bovenop een T=10+10%-situatie op straat geborgen. Het te kort in waterberging van 10 m³ (406-416) ten opzichte van het vigerend bestemmingsplan dient gebufferd te worden zodat er geen inundatie plaatsvindt van de woningen.

In het bestemmingsplan Hoge Hoek is er rekening mee gehouden dat er in totaal ca. 24.717 m² straatoppervlak (exclusief rondweg) aanwezig zal zijn tussen de banden, bepaald op basis van stedenbouwkundige invulling. Bij een standaard wegprofiel is er een bandhoogte aanwezig van circa 10 cm, echter een deel van de verharding zal niet worden voorzien van een bandopsluiting waardoor er wordt uitgegaan van een gemiddelde van circa 5 cm. Op basis van deze gegevens zal er in totaal ca. 1.235 m³ water geborgen kunnen worden tussen de banden. Het waterbezwaar, wat op straat geborgen dient te worden, in het bestemmingsplan Hoge Hoek bij een T=100+10%-situatie bedraagt in totaal 1.136 m³. De bergingscapaciteit op straat heeft een overcapaciteit van 99 m³ (1.235-1.136). De totale stedelijke uitbreiding Hoge Hoek heeft voldoende bergingsvermogen op straat om het te kort in waterberging van 10 m³ met de voorgenomen planontwikkeling Hoge Hoek, 1e herziening (Blok 5 en 8) te kunnen bergen.

Het te kort van 10 m³ in een T=100-situatie kan, zonder dat er wateroverlast wordt ervaren, worden geborgen op straat. Het ontworpen waterstelsel in het vigerend bestemmingsplan heeft voldoende capaciteit met de voorgenomen wijziging t.o.v. het vigerend bestemmingsplan en de actuele wetgeving.

6.3.3.2 Advies behandeling vuilwater (DWA)

Met de voorgenomen wijziging worden er maximaal 9 woningen meer gerealiseerd in het plangebied. Er wordt gemiddeld 120 liter per dag geproduceerd per inwoner en afgevoerd naar het rioolstelsel. Per woning wordt uitgegaan van een gemiddelde woningbezetting van 2,5 bewoner. Dit betekent dat er vanuit het plangebied dus 2,5 x 120 liter x 9 woningen = 2.700 liter per dag meer wordt “geproduceerd”. Het DWA-stelsel in het vigerend bestemmingsplan is ontworpen met een maximale buisvulling van 50%. Tevens is het DWA-stelsel dermate van omvang dat de extra 2.700 liter vanuit het plangebied niet leidt tot waterproblemen, zoals een ‘water op straat’-situatie.De verwachte aanvoer van vuilwater voor het ontworpen rioolgemaal Berkel-Enschot bedraagt 10 m³/u, de gewenste pompcapaciteit 20 m³/u en het werkpunt van de pomp bedraagt 34,8 m³/u. Het ontworpen rioolgemaal Berkel-Enschot heeft voldoende overcapaciteit voor de 2.700 liter per dag vanuit het plangebied.

6.3.4 Waterschap De Dommel

Het advies van het waterschap in de kader van de watertoets is verstrekt bij de terinzagelegging van het ontwerpbestemmingsplan. Op 4 april 2013 heeft waterschap De Dommel ingestemd met de waterparagraaf (bijlage 11 Instemming waterparagraaf)