direct naar inhoud van 2.2 Ruimtelijke structuur
Plan: Hoge Hoek, 1e herziening (Blok 5 en 8)
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0855.BSP2012036-e001

2.2 Ruimtelijke structuur

De uitwerking van de stedenbouwkundige hoofdopzet in het verkavelingsplan van de woningbouwontwikkeling Hoge Hoek is gestoeld op zeven Peilers, te weten:

  • Bouwen op Ondergrond (scherfstructuur);
  • Rand van het Dorp (relatie met het landschap);
  • Menging (bouwvolumes en kapvormen);
  • Het Individuele Huis (invloed van bewoners);
  • Groene Voeten (tuinen, stoepen en erfafscheidingen);
  • Dorpsweg (smalle profielen);
  • Dorpsbrink of Dorpsplein (strategisch openbaar groen).

Belangrijkste peiler, welke van toepassing is voor het plangebied, betreft de scherfstructuur. De verkavelingsstructuur van het plan Hoge Hoek is geïnspireerd op de akkers en weilanden, welke een vorm hebben van 'scherven'. Deze vormen zijn in combinatie met hun maat en schaal doorgezet in het stedenbouwkundig plan. De hierdoor ontstane structuur is er één die verrassende ruimtes en perspectieven biedt met een geheel van routes die nergens voorspelbaar of saai worden. De gebieden van Blok 5 en Blok 8 betreffen beide een zogenaamde 'scherf' van het totale ontwikkelingsplan Hoge Hoek.

De woningen zijn langs de rand van de scherf gepositioneerd en vormen een visuele wand. De woningen richten zich met de voorzijde naar de omliggende wegen. Op het achtererf vindt het grootste gedeelte van het parkeren plaats.

De bestaande stedenbouwkundige structuur met zichtlijnen naar het buitengebied en enkele groene ruimten tussen de bebouwing blijven als gevolg van de planontwikkeling behouden.

Kenmerkend voor een dorp als Berkel-Enschot is ondermeer het individuele karakter van de bebouwing. Deze invloed wordt ook gezocht voor de vormgeving van de woningen van Hoge Hoek en het plangebied. Vormen van mede-opdrachtgeverschap maken dan ook onderdeel uit van het plan. Het dorpse karakter van de totale planontwikkeling 'Hoge Hoek' vormt de overgang van privéterrein naar openbaar gebied. Daarom is het van belang dat er veel aandacht wordt besteedt aan erfafscheidingen.

Ook variatie in de situering van de woningen ten opzichte van de wegen kan bijdragen aan het gewenste dorpse karakter van het plangebied. Hierbij komen veel smalle privézones voor, die aan het openbaar gebied grenzen.